Ženšen aj medvedia žlč - Severná Kórea im verí viac ako lekárom

Steny lekárne Man Nyon sú lemované regálmi plnými farebných balíčkov obsahujúcich čokoľvek od sušenej medvedej žlče a jelenieho elixíru až po masť z tigrích kostí a ženšen.

06.05.2013 13:00
ženšen Foto:
Ženšen je v Severnej Kórei populárnejší ako západné lieky. Ale možno aj preto, že liekov na predpis je akútny nedostatok.
debata (4)

Ale tradičná „koryo“ medicína ponúkaná v tejto obľúbenej lekárni nie je len na drobné boliestky a ťažkosti. Patrí do zdravotného systému od najmenších severokórejských dedinských kliník až po nablýskané výstavné nemocnice pre privilegovaných v Pchjongjangu, napísala agentúra AP.

Moderné aj tradičné štýly liečenia sú v KĽDR dlho unikátnym spôsobom prepojené a doktori z oboch škôl spolupracujú pod jednou strechou. Sami lekári hovoria, že niektorí pacienti dávajú prednosť tradičnej medicíne pred západnými liekmi. Posúdiť skutočnú situáciu je ale ťažké v uzavretej a zbedačenej spoločnosti, kde prístup k ľuďom a informáciám je obmedzený.

Prebehlíci, zahraniční humanitárni pracovníci i Severokórejčania ochotní hovoriť sa zhodujú na tom, že mnoho západných liekov je nedostatkových a dedinčania si ďalej zbierajú bylinky, aby si vyrobili vlastné bylinné odvary.

Odkedy Bezpečnostná rada na KĽDR uvalila doteraz najtvrdšie sankcie po februárovom jadrovom teste, môžu byť pacienti ešte závislejší na podomácky vyrábaných liekoch v krajine s 24 miliónmi obyvateľov, ktorá čo do štátnych výdavkov na zdravotníctvo patrí medzi posledné na svete. „Lekári majú väčší záujem o koryo medicínu ako o západné lieky, pretože sa k nej môžu ľahšie dostať,“ povedala AP farmaceutka v betónovej prevádzkárni, ktorú vláda otvorila pred tromi desiatkami rokov. „Je to oveľa lacnejšie,“ dodala. Názov koryo je odvodený od pôvodného mena Kórey.

Najnovšie sankcie majú zbaviť mladého severokórejského vodcu Kim Čong-una a jeho vládnucu triedu prístupu k zahraničným cestám a luxusnému tovaru. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN nemá zablokovať humanitárnu pomoc pre tých, ktorí ju potrebujú najviac, vrátane dvoch tretín obyvateľov, už nemajú dostatok potravín. Ale humanitárni pracovníci uvádzajú, že roky sankcií vytvorili bludisko byrokracie a schvaľovania potrebných k dodaniu liekov a zdravotníckych potrieb. Niektoré krajiny odmietajú spracovávať platby na čokoľvek týkajúce sa KĽDR kvôli obmedzeniam uvaleným na banky, zatiaľ čo mnohé zahraničné spoločnosti a organizácie sa jednoducho nechcú zapojiť, akonáhle sa dozvedia, kam je príslušná dodávka určená.

Čang Jun-sang zo severokórejského ministerstva pre verejné zdravie vo februári v rozhovore potvrdil, že sankcie odrezali import zdravotného vybavenia a dodávok. Dodal ale, že Severná Kórea je na sankcie zvyknutá. „Ak dostaneme lekársku pomoc, je to dobré,“ vyhlásil. „Ale keď nie, tiež dobre. Nemáme obavy.“

Severokórejske továrne majú obmedzenú kapacitu výroby liečiv a mnohým vidieckym klinikám chýba elektrina, tečúca voda a kúrenie. Podľa vlastných správ severokórejskej vlády viac než 80 percent dedinských kliník trpí „chronickým nedostatkom liekov a dodávok na všetkých stupňoch systému“. Podľa prebehlíkov sa niektoré lieky pašujú zo susednej Číny a predávajú na čiernom trhu, zatiaľ čo iné, taktiež predávané pokútne, sa berú priamo z nemocníc. Formálne je zdravotníctvo v Severnej Kórei bezplatné.

Severokórejský utečenec s rodovým menom Kwon vykreslil, ako si musel kúpiť vlastnú infúziu, antibiotiká, anestetiká a ďalšie západné lieky prepašované z Číny, keď utrpel otravu jedlom, aj keď si zlomil nohu. Nemocničné lôžko v meste Čchongdžin sa hemžilo blchami a z vodovodného kohútika tiekla blatistá tekutina plná červov.

Po svojich skúsenostiach sa potom snažil severokórejským nemocniciam radšej vyhýbať a v prípade ťažkostí chodil radšej za tradičnými lekármi, nech už ho bolel žalúdok, chrbát, alebo trpel nespavosťou. Päťdesiatdvaročný muž zbehol z KĽDR v roku 2009 a teraz pracuje v soulskom Výbore pre demokratizáciu Severnej Kórey.

Tradičná medicína je lacnejšia a dostupnejšia. „Myslím, že koryo liečivá majú záhadné vlastnosti,“ hovorí doktor Rjú Hwan-so z nemocnice pchjongjangskej lekárskej fakulty a hrdo ukazuje pohár s bacuľatým koreňom ženšenu, ktorý je údajne viac než 100 rokov starý. „Lieči choroby, ktoré západné lieky vyliečiť nedokážu.“

Niektoré severokórejské kliniky majú vlastné skleníky a bylinky sa tiež každoročne zbierajú vo voľnej prírode, aby sa z nich mohli vyrobiť čaje a ďalšie zmesi. Ale aj tu existujú nedostatky. Lekári často pacientom len predpíšu nejakú bylinku, pri ktorej predpokladajú, že si ju chorý dokáže nazbierať sám. Významnú časť koryo medicíny tvoria tiež zvieracie produkty, ktoré sa v tradičnom liečiteľstve používajú aj v ďalších ázijských krajinách.

Časti tiel jeleňov slúži na posilnenie imunitného systému, tigrie kosti na úľavu pri horúčkach a medvedia žlč zamiešaná do horúcej vody údajne zmierňuje bolesti a vyplavuje z tela toxíny. Celý rad zvieracích produktov potom má posilňovať potenciu.

4 debata chyba