S cesnakom a cibuľou proti srdcovým ochoreniam

Aj pri srdcových ochoreniach platí, že najlepším liekom je prevencia. Robiť všetko preto, aby sme mali srdce zdravé.

18.05.2013 06:00
cesnak cibula Foto:
Liekmi, ktoré pomôžu srdcu a sú nielen zdravé, ale aj chutné, patrí cesnak a cibuľa.
debata (25)

Jednou zo srdcových chorôb je aj koronárna choroba srdca. Lekár ju diagnostikuje pacientovi, ktorého srdcový sval je zle prekrvený – vencovité tepny sú zúžené. Najčastejšie za to môže dlhoročné usádzanie tuku, vápnika alebo väzivového tkaniva na vnútornom povrchu tepien. Takého človeka kedykoľvek zabolí srdce, pričom bolesť, ktorá môže byť za hrudníkom alebo v oblasti brucha, môže sprevádzať aj problém s dýchaním.

Jeden z prejavov koronárnej choroby srdca, ktorý vznikne následkom obmedzeného prítoku srdca, je angina pectoris. Tá sa zas prejavuje bolesťou iného charakteru – najčastejšie vystreľuje do rúk či do krku. Sprevádza ju dýchavičnosť a strach. Hrozí ľuďom, ktorí majú vysoký krvný tlak, veľa fajčia, málo sa hýbu a zároveň sa neustále pasujú so stresom, resp. nevedia proti nemu bojovať, takže s ním vlastne žijú.

Čo sa skrýva pod slovkom prevencia, ktorú každý lekár odporúča? Okrem pohybu je to jednoznačne strava. Tá neovplyvňuje len váhu, ale samozrejme aj zdravie človeka. Proti koronárnej chorobe srdca sa dá zabojovať s olivovým olejom a množstvom čerstvého ovocia a zeleniny (vrátane čerstvo vytlačených zeleninových a ovocných štiav). Základné pravidlo znie: Nech sú druhy ovocia a zeleniny čo najfarebnejšie! Takto obohateným jedálničkom, ku ktorému by mali patriť aj ryby a z času na čas deci červeného vínka, sa dá vyhnúť dokonca aj infarktu.

Do skupiny „liekov“, ktoré pomôžu srdcu a sú nielen zdravé, ale aj chutné, patrí cesnak, cibuľa a zázračná „srdcová“ bylinka, ktorú možno zalievať a piť ako čaj – hloh. Pomáha aj fenikel. Ako každej diagnóze, aj každej srdcovej pomáha hýbať sa.

25 debata chyba