Choroby pohybového aparátu trápia viac ženy ako mužov

Najčastejšia choroba pohybového aparátu na svete je osteoartróza, t.j. opotrebenie kĺbov.

04.06.2013 06:00
opotrebenie kĺbov Foto:
Opotrebenie kĺbov má až 12 percent populácie.
debata

V celej populácii ju má až 12 percent ľudí, čo je vysoké číslo. Povedal to reumatológ, doc. MUDr. Jozef Lukáč, Phd. Reumatoidnú artritídu má pol až jedno percento ľudí, čo podľa reumatológa „tiež nie je málo“.

Na otázku, kto má nábeh na tieto ochorenia – či tí, ktorí v živote nešportovali alebo práve naopak, reumatológ pre Pravda.sk odpovedal: „Opotrebené kĺby majú často ľudia s predispozíciami na tieto choroby. Teda, čosi zdedili, alebo preťažovali v zamestnaní alebo športom váhonosné kĺby – kolená, členky a chrbticu.“ Do skupinky tých, ktorí si zaťažujú kĺby, patria futbalisti, basketbalisti, dlaždičkári, robotníci na stavbe či poľnohospodári, k tým, čo si zas preťažujú v práci chrbticu, najmä krčnú, patria administratívne pracovníčky, šičky, kaderníčky či zubári.

Reumatológ Lukáč sa vo svojej ordinácii stretáva častejšie so ženami ako s mužmi. Prečo? „Niektoré choroby, najmä zápalové sa vyskytujú viac u žien. Výnimkou je Bechterevova choroba – nie je to opotrebenie, vyskočená platnička či výrastok, ale reumatický zápal, ktorý nepostihuje kĺb, ale priamo chrbticu,“ vysvetlil ďalej MUDr. Lukáč.

„Chirurg, ktorý operuje slepé črevo, s pacientom končí. Už s ním nemusí komunikovať, niečo mu prikazovať. Už ho vyliečil,“ priblížil svoju prax reumatológ a dodal, že na rozdiel od chirurga, reumatológ musí s pacientom úzko spolupracovať. Vysvetliť mu, prečo musí užívať lieky, prečo dodržiavať režim, presviedčať ho, aby chodil na kontroly a informovať ho o tom, že v opačnom prípade sa jeho stav môže zhoršiť.

debata chyba