Vplyv fajčenia na naše zdravie

Dýchací systém je prvým kontaktným miestom nášho tela s cigaretovým dymom, a preto je ohrozený najviac.

14.06.2013 06:00
fajčenie, cigareta, fajčiar, noviny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rakovina pľúc

je najznámejšou príčinou smrti fajčiara. Tento nádor pľúc je veľmi zradný, jeho prítomnosť sa zistí spravidla veľmi neskoro, keď je zložité liečiť ho. Zatiaľ nebola vyvinutá účinná screeningová metóda, ktorá by odhalila počiatky nádoru. Viac ako 90 % rakoviny pľúc vzniká v dôsledku fajčenia – aktívneho aj pasívneho. S množstvom vyfajčených cigariet sa riziko zvyšuje.

Chronická obštrukčná choroba pľúc

ďalšia zradná choroba. Je to pomaly postupujúce zužovanie dýchacích ciest, ktoré sa ani po zanechaní fajčenia nevráti do normy. Ochorenie značne zhoršuje kvalitu života, znižuje toleranciu fyzickej námahy, prináša nepríjemné príznaky, ako je dýchavičnosť, kašeľ, vykašliavanie hlienov.

Nádor hrtanu

ďalší príklad zhubného ochorenia spôsobeného fajčením. Najčastejšie sa zrodí v hlasivkách, preto najvarovnejším príznakom je chrapot trvajúci dlhšie ako 3 týždne.

Ranný fajčiarsky kašeľ

je obrannou reakciou nášho organizmu, keď sa priedušky snažia zbaviť škodlivín, ktoré fajčiar vdýchol v dyme.

Ďalšie zhubné nádory, na ktorých vzniku sa podieľa vplyv fajčenia: nádor jazyka a pery, nádor žalúdka, močového mechúra, krčka maternice, obličiek a podžalúdkovej žľa­zy.

Gastrointestinálny trakt

okrem už spomenutého karcinómu žalúdka fajčiari často trpia vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika. Veľmi pravdepodobný je vplyv životného štýlu, keď si fajčiar zapaľuje svoju prvú rannú cigaretu nalačno. Situácia sa zhoršuje, ak fajčiar k tejto cigarete pije čiernu kávu.

Pohlavný systém

nikotín odbúrava estrogén. Preto majú fajčiarky vyššie riziko srdcovej príhody ako ich nefajčiace vrstovníčky. Majú aj problémy s menštruačným cyklom, prichádzajú do menopauzy skôr a horšie dosahujú orgazmus. Často majú ženy fajčiarky problém otehotnieť.

Nikotín degraduje aj testosterón. Fajčiaci muži majú po niekoľkých prefajčených rokoch problém s impotenciou, ktorá je umocnená aj aterosklerózou.

Imunitný systém

fajčenie znižuje imunitu, v dôsledku cigaretového dymu sa znižuje reakcia bielych krviniek na infekciu a cudzorodý materiál. V cigaretovom dyme je viac ako tisíc radikálov, ktoré napádajú bunkové membrány a narúšajú ich. Fajčiari majú navyše poškodené sliznice v dýchacích cestách, čo uľahčuje vstup mikroorganizmov do tela. Fajčiari tak majú zvýšené riziko ochorenia na infekčné choroby a spravidla teda trpia častejšie chrípkou, prechladnutím a podobne.

ORL

<info-gul>fajčiari majú uši citlivejšie na hluk a častejšie navštevujú ORL špecialistov. Ľudia, ktorí sa zdržiavajú v zafajčenom prostredí, častejšie trpia zápalmi stredného ucha. Fajčiari častejšie trpia zápalmi horných ciest dýchacích. Príčin je niekoľko, napríklad znížená imunita.

Oči, zuby, vlasy

najčastejšia príčina získanej slepoty v Európe je fajčenie. Je to dané prasknutím cievy v sietnici. Cigaretový dym obsahuje formaldehyd, ktorý dráždi sliznice, čo je dôvod sčervenania a pálenia očí u aktívnych aj pasívnych fajčiarov. Fajčenie cigariet zvyšuje kazivosť zubov, podieľa sa na vzniku paradentózy. Fajčiarom ľahšie vypadávajú vlasy, skôr sa im vytvoria vrásky.

Fajčenie v tehotenstve

rizikom pre správny vnútromaternicový vývoj nie je len to, či je matka fajčiarka, ale aj to, ak sa vystavuje pasívnemu fajčeniu. V oboch týchto prípadoch pôsobí dym negatívne na plod. Hlavnými činiteľmi poškodzujúcimi vývoj sú pravdepodobne oxid uhoľnatý a nikotín. Oxid uhoľnatý môže spôsobiť hypoxiu, teda "dusenie“ plodu. Nikotín znižuje prekrvenie placenty, prechádza do krvi zárodku a ovplyvňuje tak priamo cievny, nervový a zažívací systém dieťaťa.

Najčastejšie dôsledky: deti matiek, ktoré boli počas tehotenstva vystavené pasívnemu fajčeniu alebo fajčili, sa rodia asi o 150 g ľahšie, čo je výrazný hendikep pre ich ďalší život, riziko samovoľného potratu je zvýšené o 50 %, perinatálna úmrtnosť je zvýšená o 50 %, aktívne fajčenie matky a vystavenie dieťaťa pasívnemu fajčeniu po narodení zvyšuje riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa 2,5–3,5-krát.

Srdce

Fajčenie a krvný obeh
fajčenie alebo sprostredkované inhalovanie veľkého množstva cigaretového dymu niekedy dočasne ovplyvnia činnosť srdca a obehového systému. Nikotín v dyme dočasne zvyšuje tlak krvi, zrýchľuje srdcovú činnosť, ovplyvňuje množstvo krvi prečerpávanej srdcom a prietok krvi cez srdcové artérie. To tiež spôsobuje zúženie tepien v dolných aj horných končatinách. Fajčenie urýchľuje a podporuje tvorbu krvných zrazenín.

Kôrnatenie ciev
keď sa tukové nánosy usadzujú na vnútorných stenách ciev, zužujú sa a strácajú pružnosť. Keď sa to stane, srdce musí pracovať ťažšie, aby pretlačilo krv cez zúžené cievy. Upchané cievy sú najčastejšou príčinou srdcového infarktu a mozgovej porážky. Kôrnatením srdcových artérií a aorty trpia oveľa častejšie fajčiari ako nefajčiari.

Fajčenie a cholesterol
fajčenie zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Fajčiari majú aj veľmi často nižšiu hladinu HDL – tzv. „dobrého“ cholesterolu.

Choroby periférneho obehového systému
ochorenie periférneho vaskulárneho systému je vlastne zúženie krvných ciev rozvádzajúcich krv do dolných a horných končatín. Jeho najväčším rizikovým faktorom je fajčenie. V skutočnosti trpia týmto ochorením fajčiari oveľa častejšie a choroba má u nich oveľa horší priebeh ako u nefajčiarov. Je to nebezpečné najmä preto, že ak krvná zrazenina zablokuje zúženú cievu, výsledkom môže byť poškodenie funkčnosti alebo aj úplné ochrnutie ruky alebo nohy. Dobrou správou je, že ľudia, ktorí prestanú fajčiť, môžu neraz znížiť závažnosť tohto ochorenia.

Infarkt
Fajčenie, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, obezita, diabetes a telesná nečinnosť sú hlavnými rizikovými faktormi pre vznik infarktu. Ľudia, ktorí už majú vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu v krvi (alebo oboje) a ktorí navyše aj fajčia, výrazne zvyšujú svoje nebezpečenstvo vzniku srdcového infarktu. Ten, kto vyfajčí balíček cigariet denne, je ohrozený infarktom dvojnásobne častejšie ako ten, kto nikdy nefajčil. Navyše ak dostane infarkt fajčiar, má nižšie šance na prežitie ako nefajčiar.

Bolesť v hrudníku
objavuje sa, keď srdcový sval nedostáva počas námahy dosť kyslíka. To vyvolá situáciu, keď srdce bije rýchlejšie. Keď sa fajčiar s angínou pectoris namáha, pocíti jej príznaky oveľa skôr ako za normálnych okolností. Často to znamená, že musí obmedziť svoje aktivity.

Mozgová mŕtvica

niektoré rozsiahle štúdie poukazujú na súvislosť medzi fajčením cigariet a rôznymi druhmi mŕtvice. Vo Framingham Heart Study sa uvádza, že výskyt mozgovej príhody u mužských fajčiarov je o 40 percent a u žien fajčiarok o 60 percent vyšší ako u nefajčiarov. Dva roky po tom, čo zanechajú fajčenie, je riziko mozgovej porážky u takýchto ľudí rovnaké ako u nefajčiarov.

Chronické pľúcne ochorenia

fajčenie je hlavná príčina spôsobujúca chronickú bronchitídu a emfyzém. Tieto chronické pľúcne choroby vyvolávajú zvýšený tlak na srdce, a keď sa vyvinie niektoré z ochorení srdca, môže to viesť k srdcovému zlyhaniu. Fajčenie tiež zapríčiňuje rakovinu pľúc, ústnej dutiny a hrdla.

Fajčenie a dospievajúca mládež

čím skôr človek začne fajčiť, tým viac ohrozuje svoje zdravie do budúcnosti. Tínedžerom sa zdá riziko srdcového infarktu v neskoršej etape života príliš vzdialené. Ale práve tínedžeri môžu trpieť kašľom, úbytkom energie a búšením srdca spôsobeným fajčením. Ak mladý človek neprestane fajčiť, tieto príznaky sa môžu časom zhoršovať a môžu viesť k rozvoju srdcových ochorení alebo chronických pľúcnych ochorení.

Fajčenie a antikoncepcia

fajčiarky, ktoré užívajú antikoncepciu, sú viac ohrozené srdcovým infarktom a mozgovou mŕtvicou ako nefajčiarky.

Cigarety s nízkym obsahom dechtu a nikotínu

neexistujú bezpečné cigarety. Vedci nezaznamenali, že by fajčenie cigariet s nízkym obsahom dechtov a s nízkym obsahom nikotínu znižovalo ohrozenie chorobami koronárneho srdcovo-cievneho systému. Veľa fajčiarov, ktorí nahradili normálne cigarety za tie s nízkym obsahom dechtov alebo nikotínu, fajčí viac cigariet a dym vdychujú hlbšie, aby si vynahradili zredukovaný obsah nikotínu. To môže spôsobovať nové problémy, pretože decht a nikotín nie sú jediné škodlivé substancie v tabakovom dyme. Hlbšou inhaláciou dostávajú fajčiari do tela iné škodlivé látky, a tak zvyšujú svoje zdravotné riziká.

Zdroj: tvojesrdce.sk, bezcigaret.cz

debata chyba