Onkológ Bella: Neviem, podľa čoho máte žiť, aby ste nedostali rakovinu

Diagnostika a liečba rakoviny prsníkov je na Slovensku rovnaká ako vo svete, s rozdielom, že u nás je pacientiek v pokročilých štádiách viac.

18.06.2013 06:00
prsia, vyšetrovanie prsníkov, samovyšetrovanie... Foto:
Sú aj gynekológovia, ktorí prsia nevyšetrujú, hoci by mali.
debata (16)

Objasnil to onkológ, Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. z bratislavského Onkologického ústavu Svätej Alžbety. Tvrdí, že je to práve preto, že slovenské ženy ignorujú alebo zanedbávajú preventívne prehliadky. Pripomeňme, že zdravá žena nad 40 rokov by mala minimálne raz za dva roky absolvovať mamografické vyšetrenie (pretože už má v prsiach viac tuku), mladšia v rovnakom intervale sonografické (lebo má v prsiach viac žliaz). Pozor, reč nie je o rizikových ženách, ktoré majú rakovinu prsníka v rodine. Tie by samozrejme mali absolvovať vyšetrenia častejšie.

Genetické nádory

Tvoria 5–10 percent nádorov. Riziko vzniku vaječníka je u nich od 40–60 percent a rakoviny prsníka od 60–80 percent. Žena sa v prípade genetického nádoru rozhodne, či bude chodiť často na kontroly (k rontgenu sa pridá aj magnetická rezonancia), alebo si dá odobrať vaječníky. V takom prípade klesne riziko rakoviny vaječníkov na 2–3 percentá a prsníkov na polovicu. A ak si dá vziať oba prsníky, riziko ochorenia na rakovinu prsníkov klesne na dve percentá, vysvetlil onkológ. Herečka Angelina Jolie si dala podľa jeho slov odstrániť len žľazu, pričom kožu si ponechala. V takomto prípade klesá riziko vzniku rakoviny na 5 percent. „Je na žene, pre čo sa rozhodne. Či riskovať začiatočnú rakovinu prsníka alebo vaječníka alebo chirurgické odstránenie. Po odstránení vaječníkov ide žena hneď do prechodu, pri odstránení prsníkov je možná rekonštrukcia nových z vlastného tkaniva,“ priblížil realitu Vladimír Bella. To, že sa prípad Angeliny Jolieovej medializoval, považuje za správny. Odrazu bol záujem žien informovať sa o genetických vyšetreniach – či na ne majú nárok a podobne.

Samovyšetrenie prsníkov

Dôležité je najmä medzi dvoma vyšetreniami. Existujú totiž aj tzv. intervalové karcinómy, ktorých je však, našťastie, podstatne menej. Ide o agresívny nádor, ktorý zrazu vznikne a rýchlo rastie – samovyšetrenie by ho mohlo zachytiť.

Vyšetrenie u gynekológa

Čo by okrem samovyšetrenia a sonografického či mamografického vyšetrenia mala žena absolvovať, je vyšetrenie prsníkov u gynekológa, onkológa či v prsníkovej ambulancii – raz ročne. Kým totiž žena pri samovyšetrení môže zachytiť dvojcentimetrový nádor, gynekológ aj menší, jeden a polcentimetrový. Onkológ Bella upozornil aj na gynekológov (a nie je ich málo), ktorí prsia jednoducho nevyšetrujú, hoci by mali. „Poisťovňa prepláca aj tento krok, v opačnom prípade musí žena chodiť na prsníkovú ambulanciu niekam inam, alebo zmeniť lekára,“ radí.

Prevencia rakoviny?

Ani o žene, ktorá poctivo absolvuje preventívne prehliadky, sa nedá s určitosťou povedať, že je neohroziteľná, resp. rakovina nemá šancu dobehnúť ju. Omyl. Onkológ Bella má v ambulancii aj také pacientky, ktoré sa ho priamo opýtajú: Ako je možné, že som dostala rakovinu prsníka, keď k vám chodím desať rokov? „Žiaľbohu, žiadna prevencia rakoviny prsníka neexistuje,“ skonštatoval lekár Bella. „Neviem vám povedať, podľa čoho máte žiť, aby ste ju nedostali. Jediné, čo môžete spraviť, je prevencia.“

16 debata chyba