Slnko je stále silnejšie. Poznáte UV index?

UV index je pomerne jednoduchý parameter, s ktorým sa občas stretávame pri predpovediach počasia. Vyjadruje mieru pôsobenia UV žiarenia na ľudskú kožu. Nadobúda hodnoty 0 až 15. Práve v mesiaci jún dosahuje vysoké až extrémne čísla.

26.06.2013 06:00
leto, slnko, pláž, opaľovanie, more, dovolenka,... Foto:
Čím je počas dňa slnko na oblohe vyššie, tým je UV žiarenie silnejšie a UV index vyšší.
debata (1)

Klimatické zmeny sa v posledných desaťročiach podpísali pod zvyšovanie intenzity UV žiarenia v posledných desaťročiach. Aj na Slovensku sa už hodnoty UV indexu v najteplejšom období roka pohybujú až do 9,5 z päťnásťstup­ňovej číselnej škály, čo je približne o dva stupne viac, ako to bolo niekoľko rokov dozadu.

Čím kratší tieň, tým kratšie na slnku

„Ľudia by sa pri predpovediach počasia mali viac zaujímať o UV index ako o rôzne pranostiky,“ povedal pred časom RNDr. Martin Kremler, PhD., z oddelenia meteorológie a klimatológie Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. „Na zemský povrch zo Slnka dopadá predovšetkým viditeľné, infračervené a ultrafialové žiarenie. UV žiarenie nevnímame zrakom, má však značné biologické účinky na organizmy. Meria sa v jednotkách watt na štvorcový meter. Namerané hodnoty by však verejnosti veľa nepovedali, preto bol zavedený UV index. Mnohé národné meteorologické služby poskytujú aktuálne hodnoty UV indexu a predpovedajú aj jeho hodnotu na budúci deň.“

Na Slovensku to robí Slovenský hydrometeorologický ústav. Predpoveď UV indexu možno nájsť na www.shmu.sk na podstránke „Ozón“ a „Predpoveď UV-indexu“. Čím je UV index vyšší, tým je riziko spálenia kože väčšie. Na intenzitu UV žiarenia a tým aj hodnoty UV indexu vplývajú viaceré faktory: výška Slnka, nadmorská výška, rozptyl v atmosfére, oblačnosť, odraz od povrchu, atmosférický ozón.

Čím je teda počas dňa slnko na oblohe vyššie, tým je UV žiarenie silnejšie a UV index vyšší. Dá sa to zjednodušiť do vyjadrenia: čím je náš tieň kratší, tým kratšie treba byť na slnku. Hodnota UV indexu rastie od zemských pólov smerom k rovníku. U nás má UV index najvyššie hodnoty v letných mesiacoch okolo poludnia.

Letný slnovrat – najvyššie riziko

Na zemský povrch dopadá priame a rozptýlené žiarenie. Rozptylom sa mení pôvodný smer lúčov. Rozptýlená zložka tvorí až polovicu dopadajúceho UV žiarenia, preto sa dá opáliť aj v tieni. Pri dopade žiarenia na zemský povrch sa navyše časť odráža do atmosféry. S tým treba počítať napríklad na svetlých piesočných plážach, kde je vďaka tomuto odrazu vyššie ožiarenie. Pred slnečnými lúčmi sa neschováme ani vo vode, pretože hladinou preniká 95 % UV žiarenia a polovica prejde až do hĺbky troch metrov.

UV žiarenie významne pohlcuje ozón, keďže v súčasnosti je celá ozónová vrstva zoslabená, jeho intenzita je vyššia. Aj preto sa toľko hovorí o ozónovej diere nad Antarktídou… Oblačnosť znižuje UV index, no veľmi závisí od množstva a druhu oblakov. Dokonca aj pri zamračenom počasí oblačnosť stále prepúšťa 20–30 % žiarenia.

Pred pár dňami, v piatok 21. júna, bol deň letného slnovratu, ktorý neznamená len najdlhší deň v roku a začiatok leta na severnej pologuli. Je to obdobie, keď je severná pologuľa najviac priklonená k slnku a slnečné lúče nás ožarujú intenzívnejšie, pretože na Zem dopadajú pod priamejším uhlom. Pritom platí, že čím je dráha slnečných lúčov kratšia, tým atmosférický ozón UV žiarenie pohlcuje menej a ultrafialové lúče tak predstavujú aj väčšie riziko pre našu kožu a zdravie. Opaľujú nás aj pod vodnou hladinou, v tieni a spoza mrakov.

1 debata chyba