Prečo chrbát bolí? Môže za to aj nesprávne sedenie

Takmer každý človek mal aspoň raz v živote problémy s chrbticou. Bolesťami „krížov“ pravidelne trpí až 25 percent Slovákov vo veku 30 až 50 rokov a ich výskyt sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom. Podľa odborníkov má skutočne zdravú chrbticu len jeden človek zo sto, a tak práve tento zdravotný problém je aj najčastejším dôvodom pracovnej neschopnosti populácie.

25.07.2013 14:00
bolesť, chrbát, chrbtica, šija Foto:
Bolesť chrbta môže mať rôzne príčiny, väčšinou je však zapríčinená zlým návykom nesprávneho držania tela, prípadne zápalovým ochorením.
debata (1)

Bolesť chrbta môže mať rôzne príčiny, väčšinou je však zapríčinená zlým návykom nesprávneho držania tela, prípadne akútnym zápalovým ochorením. Opakujúce sa bolesti chrbta sú jasným signálom organizmu, že dlhodobo a systematicky niečo robíme nesprávne.

Jednou z najčastejších príčin bolesti chrbta je porucha funkcie svalov. Svaly zabezpečujúce sedenie sa dlhodobým zaťažovaním a nesprávnym sedením skracujú. Naopak, svaly, ktoré majú na starosti dynamický pohyb, ochabujú. Medzi oboma skupinami tak nenápadne dochádza k nerovnováhe, čo môže mať za následok nesprávne postavenie jednotlivých častí pohybového aparátu voči sebe. Navyše dlhodobým nesprávnym zaťažovaním medzistavcovej platničky môže dôjsť k jej poškodeniu. Náhlu bolesť v chrbtici teda nezaviní jedno rýchle otočenie hlavou alebo zdvihnutie ťažkého bremena. Bolesti sú výsledkom dlhodobého zanedbávania a macošského správania sa k chrbtici a chrbtovým svalom. Ale ako to už väčšinou býva, naše odhodlanie cvičiť trvá len dovtedy, kým nás chrbát bolí.

Najčastejšie príčiny bolesti v chrbtici sú neprimeraná a asymetrická záťaž, nadváha, nedostatok správneho pohybu. „Ustavičné jednostranné preťažovanie svalstva, pridlhé sedenie, nerovnomerné zaťažovanie a neopatrné pohyby alebo, naopak, úplný nedostatok pohybu postupne vedú k zmenám svalového „korzetu“ a chrbtice, ktoré sa jedného dňa prihlásia v podobe seknutia,“ konštatoval neurológ Ivan Buran, člen Slovenskej neurologickej spoločnosti.

Podľa neho je vhodnou prevenciou problémov dodržiavanie tzv. posturálnej životosprávy. „Najtypickejším príkladom je správne sedenie. Možno si ani neuvedomujeme, akú časť života strávime sedením. Hovorí sa, že človek tretinu svojho života prespí. Takmer určite potom ďalšiu tretinu presedí,“ upozornil doktor Buran. „Sedenie je pritom na rozdiel od ležania statickou záťažou, ktorej by sme sa v podstate mali vyhýbať. Netreba však brať veci absolútne, sú tisíce činností, ktoré vykonávame v sede a ak sa trochu posnažíme, sedenie prestane byť „rizikovým“. Ako to docieliť? Správnym podoprením chrbtice,“ vraví.

Sklon operadla by napríklad nemal byť presne 90 stupňov, ideálne je 100 až 110. Chybu s kolmým sedením často robia šoféri a tým svoju chrbticu príliš zaťažujú. Kým os trupu by s nohami nemala zvierať pravý uhol, o jeho dodržanie by sme sa mali snažiť, pokiaľ ide o chodidlá s predkolením a tiež predkolenie so stehnami. „Vhodný je tzv. chlapský sed so široko rozkročenými nohami. Každý, komu je jeho medzistavcová platnička v driekovej oblasti milá, sa práve podvedome pomrvil na stoličke a napravil svoje krivé sedenie s guľatým chrbtom. Urobili ste tak aj vy pri čítaní týchto riadkov? Pokúste sa o správny sed s chránenou pozíciou chrbtice zakaždým, keď si sadáte. Skontrolujte „svoje uhly“ a pokúste sa nezotrvať dlho v jednej polohe. Ak v práci niekoľko hodín sedíte, skúste si aspoň z času na čas sadnúť na fitloptu alebo PC vankúš,“ približuje spôsoby, ktoré môžu chrbtici pomôcť.

Dnes je k dispozícii aj množstvo pomôcok v štýle „nestabilnej stoličky“. Takéto sedenie umožňuje stimulovať tie svaly chrbtového korzetu, ktoré pri iných činnostiach dostatočne nezapájame.

Podporuje predovšetkým hlboké chrbtové svaly a ustavičnou zmenou ťažiska na sedadle sme nútení meniť polohu tela. Dochádza tak k optimálnemu postaveniu nervovej, svalovej a kostrovej sústavy. „Netreba zabúdať ani na sedenie za volantom, najmä pri dlhších cestách. Vtedy dbajte najmä na postavenie driekovej chrbtice, pretože pri nesprávne zohnutom chrbte je klinovito deformovaná medzistavcová platnička dlhodobo vystavená riziku poškodenia otrasmi a nárazmi. Polohu driekovej chrbtice zvoľte tak, aby sa opierala v mieste, kde sa najviac ohýba dopredu,“ dodal.

Bolesti chrbta nie sú iba problémom zdravotným, ale aj socioekonomickým. „Dlhodobá práceneschopnosť znižuje šancu návratu do práce, čo zhoršuje psychický stav pacienta a šancu na dlhodobé zlepšenie zdravotného stavu. Navyše, vysoká spotreba liekov od bolesti u týchto pacientov môže spôsobiť ďalšie poškodenie zdravia. Vhodnými kombináciami týchto liekov s inými liečivami, napríklad vitamínmi zo skupiny B vo vysokých dávkach, je možné znížiť ich dávky a dobu podávania pri zachovaní pôvodnej účinnosti,“ povedal doktor Peter Makara, všeobecný praktický lekár a prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

A kedy je najvyšší čas zájsť za lekárom? Ak bolesť trvá krátko, napríklad týždeň, odporúča sa pokojový režim, suché teplé obklady na postihnuté miesto, prípadne lieky proti bolesti. Len čo však bolesti pominú, odporúča sa cvičiť cviky na posilnenie svalového korzetu. Pri dlhodobých bolestiach vždy určuje liečbu lekár. K lekárovi by sme mali zájsť, keď nedokážeme poriadne vystrieť koleno alebo lakeť, keď sa nemôžeme dobre predkloniť. To sú momenty, keď ešte nič nebolí, ale telo už vysiela signály. Bolesť je informácia o tom, že sa začína problém.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #chrbtica #bolesť #sedenie