Vyliečte si zápaly močových ciest bylinkami

Opakujú sa vám zápaly močových ciest? Len čo vyliečite jeden, príde druhý? Veľmi dôležité v takomto prípade je, aby ste mali nohy v teple a nepili chladené nápoje.

12.09.2013 06:00
bolest podbrusko Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Aj samotné nápoje môžu zhoršiť infekciu a medzi tie, ktoré močové cesty dráždia, patrí káva, alkohol a ostré korenia. Z potravín sa vyhýbajte všetkým, ktoré prekysľujú moč. Mäso, mlieko… Do jedálnička si zaraďte namiesto toho citrón, melón, grapefruit, zo zeleniny cesnak, cibuľu, petržlen, brokolicu a nezabúdajte piť bylinkové čaje a citrónovú vodu. Spomínaná praslička roľná pomáha aj v inej forme. Prikladajte si vrecúško s touto bylinkou na miesta, ktoré bolia, popíjajte prasličkový čaj a skúste aj sedací kúpeľ. K vhodným bylinkám, ktoré sú vyslovene určené na močové cesty, patrí aj medvedica lekárska, treba ju však lúhovať aspoň šesť hodín, bylinka sa zalieva studenou vodou. Spomeňme tiež zlatobyľ, ktorý zas preplachuje obličky.

Ako si pomôcť s bylinkami? Užitočné informácie nájdete aj v článku
Ako sa z liečivých rastlín lúhuje čaj? A ako pripraviť med, olej či kúpeľ?

Pri ochoreniach močových ciest, či už trápi močový mechúr alebo trubica, sa odporúča veľmi veľa piť. Preto pitný režim okrem bylinkových čajov dopĺňajte čistou vodou, polievkami a zriedenými zeleninovými šťavami. Áno, časté návštevy toalety „bolia“, no pripomínajte si zakaždým, že váš moč sa riedi, čím bráni zachytávaniu baktérií a ich následnému rozmnožovaniu. Vhodnejšie pri liečbe sú močopudné rastlinky, telo vďaka ním prepláchnete účinnejšie a najmä rýchlejšie, pretože v tele zotrvajú len krátko. Túto schopnosť má spomínaná praslička roľná, ale aj zlatobyľ či púpava. Množstvo vypitej tekutiny si sledujte, mali by ste za deň vypiť dovedna aspoň dva litre.

Žiaden z krokov sa pri liečbe močových ciest neodporúča vynechať. Nezabúdajte teda ani na bylinky, ani na príjem tekutín. Aj potom, keď sa infekcie zbavíte a močové cesty si vyliečite (a bolesť odíde z tela), nemáte vyhraté. Liečte sa ďalej a pite odporúčané bylinkové čaje preventívne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zápal močového mechúra #bylinky #infekčné choroby