Proti rakovine maternice vraj pomôže cvičenie, diéta a možno aj káva

Cvičenie, diéta a možno aj pitie kávy môže znížiť riziko rakoviny maternice, ktorá hrozí najčastejšie ženám po menopauze. K týmto poznatkom podľa serveru BBC dospeli výskumníci z londýnskej vysokej školy Imperial College.

14.09.2013 06:00
žena, káva, kaviareň Foto:
Experti pripúšťajú, že ešte nemajú dosť dôkazov, aby mohli pitie kávy odporučiť ako prevenciu onkologického ochorenia.
debata (1)

V prvej takej globálnej štúdii od roku 2007 dokonca odhadli, že riadiť sa odporúčaním cvičiť aspoň 38 minút denne a udržať si správnu váhu by mohlo každý rok na britských ostrovoch zachrániť 3700 životov, teda skoro polovicu žien, ktoré v Británii postihne rakovina maternice.

Ale iba 56 percent Britiek sa riadi radou byť telesné aktívna aspoň 30 minút denne a päť dní v týždni, uvádza BBC. A „zdravú váhu“ si ich zachováva len 39 percent.

„Ak cvičíte a postrážite si váhu, môžete nielen znížiť riziko rakoviny maternice, ale zlepšiť si zdravotný stav vôbec,“ tvrdí autorka štúdie Teresa Noratová.

Podľa správy britskej nadácie World Cancer Research Fund (WCRF) môže riziko znížiť aj káva. Experti však podľa BBC pripúšťajú, že nemajú dosť dôkazov, aby mohli pitie kávy odporučiť ako prevenciu onkologického ochorenia.

„Fakty okolo kávy sú veľmi zaujímavé, ale možná súvislosť medzi kávou a rizikom rakoviny si vyžaduje ešte veľa práce pri ďalšom skúmaní,“ pripustila riaditeľka nadácie Karen Sadlerová. „Potrebujeme skúmať aj možné dôsledky na ďalšie typy onkologických ochorení, ako aj ďalšie zdravotné dopady,“ dodala.

V maternici sa podľa webu anamneza.cz môžu v zásade vytvoriť dva druhy zhubného bujnenia: karcinóm vzniknutý z buniek sliznice maternice (karcinóm endometria) a nádor krčka maternice (karcinóm cervixu). Po rakovine prsníka a čreva sú nádory maternice a krčka maternice tretím najčastejším zhubným nádorovým ochorením žien. Kým rakovina krčka maternice postihuje častejšie ženy medzi 35. a 50. rokom života, karcinóm maternice sa vyskytuje najčastejšie po menopauze, u žien medzi 55. a 60. rokom života.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #dieťa #rakovina #maternica #káva