Recept na zdravý žlčník: Pestrá strava

Žlčník sa ozve, keď je telo pravidelne "kŕmené" nezdravou, príliš mastnou a tiež jednostrannou stravou.

19.09.2013 06:00
alkohol Foto:
Žlčníku alkohol nepomáha. Práve naopak.
debata

Predstavme si napríklad človeka, ktorý nemá problém raňajkovať klobásu, obedovať vyprážaný rezeň s majonézovými zemiakmi a dopriať si rovnakú večeru neskoro v noci. Porcie sú veľké a zelenina v nich chýba. O ovocí ani nehovoriac. Lekári upozorňujú pacientov, ktorí už ťažkosti so žlčníkom mali, aby sa snažili stravu spestriť.

Žlčník má rád málo tukov a jedlá, ktoré neobsahujú cholesterol. Odporúča sa prijímať veľa balastných látok, ktoré viažu cholesterol a žlčové soli. Človek, čo má problém so žlčníkom, by mal rozhodne zabudnúť na údeniny, bravčové mäso, aj vajíčka na tvrdo. Žlčníku neprospieva ani pitie alkoholu, ubližuje mu aj obezita. K tomu, čo ponúka príroda a zaručene na boľavý žlčník pomáha, patrí čerstvo vylisovaná mrkvová šťava. S jej konzumáciou netreba šetriť a štedro si ju dopriať.

Ak už žlčník bolí, skúste teplý zábal, bolesti by mal zmierniť. Pomáhajú tiež liečivé rastliny, vypichnime napríklad palinu obyčajnú, zázvor, púpavu, rebríček, čakanku či mätu. Úloha, ktorú si na seba vymenované bylinky berú, je okrem iného aj vyprázdňovanie žlčníka. Okrem toho aj pôsobia proti nadúvaniu a zápalom.

Zaujímavosťou, ktorá málokoho prekvapí je tiež informácia, že žlč a duševný život spolu úzko súvisia. Cholerici sú náchylnejší na žlčníkové problémy, pretože práve hnev je to, čo sa im nedarí dobre ovládať.

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník #bolesť žlčníka #jednostranná strava