Cvičenie zaberá na niektoré choroby rovnako ako lieky

Pre ľudí s kardiovaskulárnymi a niektorými ďalšími ochoreniami môže byť pravidelné cvičenie rovnako prospešné ako užívanie liekov.

03.10.2013 14:00
beh Foto:
Rekreačný beh môže výrazne pomôcť pri liečbe viacerých ochorení.
debata (1)

Vyplýva to zo štúdie, ktorá zhrnula stovky výskumov, na ktorých sa zúčastnilo takmer 340-tisíc pacientov. Ukázalo sa, že cvičenie dosahuje takmer také dobré výsledky ako lieky na srdce a dokonca lepšie ako lieky na mŕtvicu. Odborníci však varovali, že ľudia by rozhodne nemali prestať svoje lieky užívať. Skôr by ich mali brať v tandeme s pravidelným cvičením.

Každý týždeň by ľudia mali venovať aspoň 2,5 hodiny výraznejšej fyzickej aktivite, ako je beh alebo bicyklovanie. Toto odporúčanie však dodržiava málo ľudí a na druhej strane spotreba liekov na predpis stúpa, uvádzajú vedci v žurnále British Medical Journal, o ktorom informovala BBC.

Po analýze 305 vedeckých štúdií odborníci zo štyroch univerzít a výskumných ústavov dospeli k záveru, že cvičenie je často rovnako prospešné ako užívanie liekov. Zaujímavé zistenie bolo napríklad pri mŕtvici. Pacienti, ktorí cvičili, sa dožívali podstatne vyššieho veku ako tí, čo sa spoliehali iba na lieky.

Podľa Amy Thompsonovej z Britskej nadácie srdca však stále neexistuje dosť dôkazov, aby sa dalo povedať, že cvičenie môže nahradiť lieky. „Lieky sú extrémne dôležitou pri liečbe mnohých ochorení srdca a ľudia by mali dodržiavať to, čo im predpísal lekár,“ uviedla Thompsonová pre BBC. Peter Coleman z Asociácie proti mŕtvici uviedol, že cvičenie môže znížiť riziko mŕtvice až o 27 percent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #prevencia #srdce #civčenie