Počet prípadov roztrúsenej sklerózy stúpa

Počet ľudí, ktorí žijú s roztrúsenou sklerózou, sa za posledných päť rokov zvýšil o desať percent na súčasných približne 2,3 milióna.

04.10.2013 14:00
debata (5)

Vyplýva to z doteraz najväčšieho prieskumu, aký sa tejto chorobe venoval. Choroba, ktorá postihuje dvakrát viac žien ako mužov, sa vyskytuje vo všetkých oblastiach sveta, aj keď početnosť prípadov sa značne líši.

Roztrúsená skleróza (RS) je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu a má vplyv napríklad na stratu hybnosti. Môžu sa objaviť poruchy zraku, poruchy citlivosti, depresie a ďalšie ťažkosti. Najbežnejšia je RS v Severnej Amerike a Európe so 140, respektíve 108 prípadmi na každých 100-tisíc obyvateľov. V subsaharskej Afrike, naopak, postihuje priemerne len 2,1 človeka z každých 100-tisíc obyvateľov. Uvádza sa to v Atlase RS 2013, ktorý zverejnila Medzinárodná federácia sklerózy multiplex.

Atlas tiež potvrdil, že RS je podstatne častejšia v krajinách vyššej zemepisnej šírky. Napríklad Švédsko registruje najviac prípadov v Európe, zatiaľ čo juh Argentíny má viac chorých ako krajina ležiaca severnejšie v Latinskej Amerike. Príčina tejto súvislosti zatiaľ nie je jasná, ale niektorí vedci si myslia, že vystavovať sa slnečnému žiareniu môže výskyt choroby znížiť.

Zatiaľ čo sa zvyšuje počet vyškolených zdravotníkov schopných RS diagnostikovať a pomáhať pacientom, pretrvávajú veľké rozdiely v prístupe k moderným liekom. Lieky proti RS v posledných rokoch rozšírila rada noviniek vrátane novej generácie orálnej terapie. V chudobných krajinách v rámci vládnych zdravotníckych programov však nie sú žiadne z nich k dispozícii.

Hoci na sklerózu multiplex neexistuje žiadny známy liek, mnohé terapie sa ukázali ako nápomocné. Primárnym cieľom terapie je zmiernenie ťažkostí, predchádzať novým atakom, spomaliť progres ochorenia a zabrániť invalidite. Tak ako pri ostatných chorobách aj liečba RS môže mať mnohé vedľajšie účinky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #zdravie #prevencia #skleróza