Infekcie močových ciest trápia až desať krát viac ženy ako mužov

Termín infekcie močových ciest sa používa pre viaceré klinické stavy od asymptomatickej bakteriúrie, až po závažnú infekciu močových ciest.

17.10.2013 06:00
zápal močového mechúra, zápal močových ciest Foto:
V liečbe zápalu močových ciest sú na mieste aj probiotiká a brusnicové extrakty.
debata (1)

Ako vysvetlil prednosta urologickej kliniky FNSP Prešov, Doc. MUDr. Ivana Minčíka, PhD., za infekciu močových ciest u žien sa považuje napríklad klinicky manifestná infekcia močového mechúra a močovej rúry. Čo sa týka mužov, v súvislosti s infekciou močových ciest možno hovoriť o zápale močovej rúry, nadsemenníkov, semenníkov a infekcie prostaty.

Po infekciách dýchacích ciest sú infekcie močových v poradí druhé najčastejšie, s ktorými ľudia vyhľadajú praktického lekára. Ivan Minčík upozornil na fakt, ktorý netreba podceňovať. Spomínané infekcie totiž predstavujú závažný zdravotný problém, ktorý treba hneď na začiatku odhaliť a správne liečiť.

Základom vyšetrenia je mikroskopické a chemické vyšetrenie moču, odoberá sa vzorka moču na kultiváciu. Z praktických a klinických dôvodov sú infekcie močových ciest klasifikované podľa hlavných klinických symptómov – nekomplikované infekcie dolných močových ciest (patrí sem aj zápal močového mechúra) a komplikovaný zápal (patrí sem aj život ohrozujúce ochorenie, tzv. urosepsa – prestup baktérií z močových ciest do krvného obehu).

Najčastejším ochorením, ktoré patrí do tejto skupiny, je predsa len zápal močového mechúra. „Pacient, najčastejšie žena, má výrazné pálenie pri močení, často močí, má na túto aktivitu nutkanie, sťažuje sa tiež na bolesti v podbrušku,“ vymenoval urológ a doplnil, že moč môže no nemusí byť sfarbený a zapáchať. Pacientka tiež môže mať zvýšenú teplotu a tzv. makroskopickú hematúriu, čo je odborné pomenovanie pre krvavý moč.

Ako správne takýto zápal liečiť? Lekár Minčík objasnil, že v prípade, ak sa jedná o akútny zápal s nekomplikovanou infekciou dolných močových ciest, treba navštíviť praktického lekára. Potom už stačí 3–5-dňová antibiotická liečba. Ak však symptómy ochorenia pretrvávajú, je potrebné pokračovať v liečbe najmenej 7–10 dní. Toto „banálne“ ochorenie znižuje aj kvalitu života, najmä v prípade, že infekcia sa opakuje často. U žien to spôsobuje 6,1 dňa trvajúcich príznakov, 2,4 dňa obmedzenej aktivity, 1,2 dňa práceneschopnosti a 0,4 dňa trvajúceho pobytu na lôžku.

Iná je však už kapitola opakujúcich sa infekcií močových ciest. „Liečba v takom prípade by mala byť podporená antibiotickou profylaxiou v rozsahu 6 až 12 mesiacov, pričom efektívnejší účinok liečby je vtedy, ak sa dávka antibiotika aplikuje večer pred spaním,“ povedal urológ Minčík. Zdôraznil tiež, že je potrebná aj podporná liečba – vymočiť sa po pohlavnom styku, prípadne jednorazová dávka antibiotika. Upozornil na zmenu antibiotík každé tri mesiace. Na mieste sú tiež rôzne probiotiká a brusnicové extrakty. K nemedikamentóznym opatreniam patrí zvýšený príjem tekutín, časté močenie vrátane močenia pred spaním a podobne.

Pripomeňme, že v novorodeneckom veku je výskyt infekcií močových ciest častejší u chlapcov. U nich je podľa informácií urológa prítomnosť infekcií často spojená s vývojovými chybami, ktoré postihujú močovo-pohlavný systém. V školskom veku sa infekcie močových ciest zas častejšie, až desaťkrát viac vyskytujú u dievčat. Ovplyvnené je to krátkou močovou rúrou a blízkosťou konečníka s ľahkým prístupom baktérií zo stolice. Medzi dospelými vo veku 20–50 rokov sú infekcie močových ciest až 50-krát častejšie u žien ako u mužov, tento pomer sa však po 50. roku života mení v neprospech mužov, práve pre stúpajúci počet ochorení prostaty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zápal močového mechúra #infekcie močových ciest