Oko opraví laserový lúč

Lasery sa stali neoddeliteľnou súčasťou moderného očného lekárstva. Laici poznajú názov excimer, ktorým sa operujú dioptrické chyby oka ako krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus. Najnovšia špičková technológia je femtosekundový laser.

18.10.2013 06:00
debata (2)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
oko, oči, operácia Ilustračné foto.

Možnosť dať si „opraviť oči“ tzv. excimerovým laserom a zbaviť sa tak okuliarov alebo kontaktných šošoviek existuje na Slovensku už roky. Excimerový laser odstraňuje časť rohovky oka tzv. fotoabláciou, čiže odparením pomocou svetla. Riadi ho počítač, ktorý pri najmodernejších prístrojoch zohľadní nielen dioptrie, ale aj povrchové zvláštnosti rohovky a vytvorí program šitý na mieru konkrétnemu pacientovi.

Čo sa vlastne deje, keď si dáme oči operovať excimerovým laserom? Rohovka je číre tkanivo bez ciev, akési rovnomerne vyklenuté okno na oku. Pri operáciách excimerovým laserom dochádza k odstráneniu tisícin milimetra povrchovej časti spomínanej rohovky, čím sa zmení jej zakrivenie a vyrovná sa dioptrická chyba oka. Najnovšie pri týchto zákrokoch asistuje aj tzv. femtosekundový laser. „Femtosekundový laser umožňuje prakticky bezbolestný zákrok pri odstraňovaní dioptrických chýb oka,“ vysvetľuje MUDr. Peter Žiak, PhD., medicínsky riaditeľ kliniky UVEA v Martine.

S pomocou tohto lasera sa totiž veľmi precízne oddelí tenká vrstva rohovky, na povrchu ktorej zostáva neporušený tzv. epitel. Pod touto odklopenou lamelou sa vykoná zákrok excimerovým laserom. Potom sa horná vrstvička rohovky opäť rozvinie na pôvodné miesto. Vďaka tomuto šetrnému spôsobu je pooperačná bolesť minimálna a pacient má použiteľné videnie už v deň operácie.

Na klinike UVEA v Martine sa však v januári tohto roka po prvýkrát na Slovensku uskutočnila aj operácia sivého zákalu s pomocou femtosekundového lasera. Pri sivom zákale, tzv. katarakte, ide o zákal šošovky. Túto šošovku je potrebné vybrať a nahradiť umelou. Operácie sivého zákalu s voperovaním umelej vnútroočnej šošovky patria medzi najčastejšie na svete a na Slovensku je ročne odoperovaných približne 8-tisíc pacientov. Práve femtosekundový laser dokáže prvotnú časť operácie uskutočniť omnoho presnejšie a bezpečnejšie ako ľudská ruka. Túto operáciu totiž štandardne vykonáva s pomocou mikrochirurgických nástrojov pod operačným mikroskopom samotný operatér.

„Femto“ v názve znamená dĺžku jedného pulzu tohto lasera. Extrémne precízny laserový lúč „otvorí“ oko a „rozbije“ jadro zakalenej šošovky. Operatér všetky tieto úkony vidí na monitore a vie presne nastaviť parametre zariadenia. Následne sa jadro šošovky odsaje – obyčajne aj s pomocou ultrazvuku – a implantuje sa umelá šošovka. Celý úkon sa robí v lokálnej anestézii a pacient už na druhý deň vidí tak, že môže čítať. Je to najnovšia a najmodernejšia metóda operácie sivého zákalu.

Femtosekundový laser umožňuje ešte jeden prevratný zákrok. „Táto operačná metóda sa nazýva INTRACOR a koriguje zhoršené videnie na blízko,“ hovorí MUDr. Žiak. Ide o veľmi jemný zákrok, pri ktorom nie je potrebný chirurgický rez na povrchu rohovky. Laser vytvára sériu mikroskopických krúžkov v podpovrchovej časti rohovky a tým mení jej zakrivenie. Pacient po operácii nepotrebuje okuliare na čítanie.

Naposledy odborníci z Martina predviedli túto operáciu viac ako 400 oftalmológom na česko-slovenskom sympóziu v Luhačoviciach. Možnosť operovať stareckú vetchozrakosť, čiže presbyopiu (potreba okuliarov na čítanie po štyridsiatke) femtosekundovým laserom má UVEA ako prvá a zatiaľ jediná na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #oko #technológie #oči #laser #femtosekundový laser