Dermatovenerológ Péč: Od nežnej revolúcie tu máme boom syfilisu

Možno nie každý vie, že dermatovenerológ nelieči len ochorenia kože, ale aj pohlavné choroby. Týka sa to rovnako mužov ako aj žien.

22.10.2013 06:00
pohlavná choroba, prezervatív Foto:
Prezervatív je zaručená ochrana pred pohlavnými chorobami.
debata

Ako pre Pravda.sk vysvetlil prednosta Dermatovenero­logickej kliniky Fakultnej nemocnice v Martine, Prof. MUDr. Juraj Péč, už dlhšiu dobu, prakticky od nežnej revolúcie tu máme boom syfilisu. „Keď sa otvorili hranice, veľa ľudí zo zahraničia chodilo na Slovensko kvôli sexuálnej turistike,“ objasnil doktor.

O rovnakom náraste na Slovensku možno hovoriť aj v prípade kvapavky, rozdiel je však v tom, že kvapavku netreba hlásiť tak, ako je to potrebné v prípade syfilisu. „Pacienti s kvapavkou si dajú nejaké antibiotiká a ak zaberú, sú vyliečení. Syfilis je už "iná káva“. Pacient, ktorému syfilis zistia, je povinný nahlásiť kontakty všetkých ľudí, s ktorými sa v ostatnom období pohlavne stretol. Aj tých by mal totiž dermatovenerológ vyšetriť. „Ide o to, aby sa reťaz prerušila a choroba ďalej nešírila,“ skonštatoval Péč.

V prípade, že sexuálni partneri sú zo zahraničia, nie je to podľa MUDr. Péča už dnes žiadna veda. „Sme v Európskej únii, dnes nie je problém navzájom komunikovať a podávať si informácie o partneroch,“ povedal Péč a objasnil, že obyčajne sa takéto prípady riešia tak, že dotyčná osoba zavolá človeku zo zahraničia a poprosí ho, aby sa dal vyšetriť. V prípade, že neposlúchne, resp. neprejaví záujem, je potrebné túto osobu nahlásiť. Horšie je to s tými, čo napríklad sedia vo väzení. „Musíme spolupracovať s väznicami a týchto ľudí vyšetriť.“ Výnimku tvoria HIV pozitívni ľudia, ktorých nelieči dermatovenerológ, ale infektológ.

Vie sa, že muži nie sú dobrí pacienti a lekárom sa vyhýbajú veľkým oblúkom. Predovšetkým vtedy, keď im hrozí návšteva dermatovenerológa. Robia všetko preto, aby sa jej vyhli, skúšajú kadečo, čo by im pomohlo. Dermatovenerológ Péč túto skutočnosť potvrdil. S úsmevom doplnil, že muži tiež majú tendenciu nahlásiť partnerku, ktorú chceli, ale neuspeli, len aby jej poškodili. Ženy sú zas špecifické tým, že skôr zapierajú.

Čo každopádne považuje dermatovenerológ Péč pri liečení pohlavných chorôb za najdôležitejšie, je jednoznačne korektný vzťah medzi doktorom a pacientom na báze vzájomnej dôvery. Len „neuveriteľne diskrétnemu“ lekárovi vie pacient povedať o všetkých problémoch, ktoré cíti. „Len vtedy, keď je medzi pacientom a lekárom dôvera, mu dokážeme pomôcť,“ zhodnotil Juraj Péč.

Zároveň upokojil všetkých mužov. Ak si nájdu na penise niečo podozrivé, ešte to nemusí súvisieť so sexuálnou aktivitou. Aj kožné choroby, ktorých je neskutočne veľa, sa môžu prejavovať na genitáliach. Mali by však tak či tak navštíviť dermatológa, ktorý ich nález posúdi a povie k tomu svoje stanovisko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohlavné choroby #dermatovenerológ #Juraj Péč