Vysoké dávky vitamínu C v infúziách

Vitamín C má vo všeobecnosti viac ako 20 pozitívnych vplyvov na ľudské telo. K najznámejším patrí podpora imunitného systému. Len vysoké dávky podané prostredníctvom infúzie však dokážu zabezpečiť takú koncentráciu tohto vitamínu v krvi, ktorá má nielen preventívny, ale aj liečebný efekt.

12.11.2013 06:00
infúzia, nemocnica, liečba, liek Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa vstrebáva do krvi priamo v hornej a strednej časti tenkého čreva. Užiť príliš vysokú jednorazovú dávku „céčka“ nemá veľký význam. Na 100 % sa vstrebe v dávke do 200 mg. Pri jednogramovej dávke sa ho vstrebe menej ako 50 %. V stene tenkého čreva je molekulárny aktívny systém prenášačov, ktoré zabezpečujú vstrebávanie vitamínu C do krvi. Týchto prenášačov je obmedzené množstvo. Ak teda užijeme vysokú dávku vitamínu C ústami, do krvi sa ho dostane len obmedzené množstvo.

Ak sa telo nachádza v akomkoľvek nerovnovážnom stave bez ohľadu na príčinu, mnohonásobne rastie potreba zvýšenej koncentrácie vitamínu C v plazme. Dostatočná koncentrácia sa však dá dosiahnuť jedine priamym podaním vitamínu C do krvi. „Je vedecky dokázané, že len vitamín C podaný v infúzii do žily vo vysokej dávke 7,5 g zabezpečí potrebnú koncentráciu v krvi, ktorá je viac ako 2,38 milimolov,“ hovorí neurologička MUDr. Ester Točíková zo súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates v Bratislave.

Vitamínom C nie je možné sa predávkovať. Telo si vezme toľko, koľko podľa svojich aktuálnych potrieb vyžaduje a zvyšok vylúči stolicou a močom. „Toxickú dávku vitamínu C stále nepoznáme,“ podotýka prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc., dekan Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave. Pred podávaním vysokých dávok vitamínu C v infúziách je dôležité vedieť, či má pacient dobrú funkciu obličiek a prípravok by nemali dostávať ani pacienti s problémami metabolizmu železa a jeho ukladaním v organizme (talasémia, hemochromatóza, sideroblastická anémia).

Preventívne podávanie vysokých dávok vitamínu C do žily sa odporúča ľuďom v stave oxidačného stresu. Ide o osoby, ktoré sú prepracované, unavené, zle sa stravujú, prekonávajú akútnu fázu zápalového ochorenia, ktoré má potenciál prejsť do chronického štádia. Liečebné podanie vitamínu C sa odporúča pri ochoreniach, ktorých vývoj môže vysoká plazmatická hladina vitamínu C pozitívne ovplyvniť. Sú to ochorenia spojené s prítomnosťou chronického zápalu – napríklad borelióza vo vyššom štádiu, reuma. Ďalej ochorenia spojené s degeneráciou kolagénu – degeneratívne ochorenia kĺbov a chrbtice (artrózy), paradentóza. Choroby spojené s poruchou imunitnej reakcie, napríklad astma, rôzne vírusové a bakteriálne infekcie, alergické a autoimunitné ochorenia.

„Ako príklad môžem uviesť veľký prínos vysokodávkovanej infúzie vitamínu C pri pásovom opare, keď sa dosiahlo podstatné zmiernenie bolesti už za dva týždne oproti klasickej liečbe, kde to trvá 4 týždne,“ hovorí MUDr. Točíková. Zahrnúť sem možno aj ochorenia, ktoré vznikli následkom pretrvávajúceho oxidačného stresu – syndróm chronickej únavy či psychická nevýkonnosť. Oxidačný stres prispieva aj k vzniku niektorých druhov bolestí hlavy, reaktívnej depresii, úzkostným poruchám a niektorým typom onkologických ochorení. „Vitamín C v infúziách môžeme určite odporúčať aj v období rekonvalescencie po dlhotrvajúcich ochoreniach rôzneho pôvodu a po operáciách na podporu hojenia rán. Pekné výsledky pri liečbe širokého spektra ochorení sú už aj na Slovensku,“ dodáva odborníčka.

Infúzna terapia vitamínom C zatiaľ nie je hradená zo zdravotného poistenia. Cena vysokodávkovaného vitamínu C v lekárňach je približne 25 eur, k tomu treba pripočítať cenu za podanie infúzie, ktorú určuje ošetrujúci lekár.

(Spracované podľa informácií od Edukafarm.)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #vitamín C #zápal #infúzia