Bez sivého zákalu je svet farebnejší

Najčastejším zákrokom, ktorý sa vo všeobecnosti vykonáva na ľudskom tele, je operácia sivého zákalu, tzv. katarakty. Dnes sa tento výkon robí ambulantne cez 1,8 mm rez, oko sa znecitlivie kvapkami a nie je potrebné ho ani šiť. V bratislavskej klinike očnej mikrochirurgie VENI-VIDI odoperuje priekopník mikrochirurgie doc. MUDr. Marián Potocký, PhD., mesačne deväťdesiat až sto pacientov.

14.11.2013 06:00
oko, kvapky, glaukóm, zákal, očný tlak,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V oblasti očnej mikrochirurgie, operácií sivého zákalu a výmeny šošovky patrilo Slovensko vždy k špičke. „Kedysi sa zakalená šošovka vyberala z oka vcelku a vznikol stav bez šošovky, ktorý sa nazýva afakia. Chýbajúca šošovka sa nahrádzala okuliarmi, čo pacientovi zabezpečilo dobrú zrakovú ostrosť,“ vysvetľuje doc. Potocký. „Bolo to však nepohodlné, okuliare boli ťažké, s hrubými sklami a konštrukcia šošoviek v nich obmedzovala zorné pole.“

Už v období pred dvadsiatimi rokmi možno hovoriť o veľmi moderných operáciách sivého zákalu. Robili sa prvé fakoemulzifiácie, čo je vlastne rozbitie pôvodnej zakalenej šošovky ultrazvukom a pacientom sa implantovali zadnokomorové šošovky. „V tom sme boli naozaj lepší ako Česi, ktorí boli podstatne konzervatívnejší,“ spomína doc. Potocký, jeden zo zakladateľov tejto najprogresívnejšej metódy operácie sivého zákalu. „Za najväčší posun v týchto zákrokoch považujem fakt, že oko už nemusíme šiť, rez, ktorý mal kedysi 10 mm, má dnes okolo 2 mm. Ja šošovku vkladám cez 1,8 mm otvor. Kedysi neboli šošovky, ktoré sa dali poskladať a vložiť cez menší rez, boli tvrdé. Dnes máme kvalitné, viacfokálne šošovky, moderné prístroje na vymeranie ich optickej sily, aj ultrazvuk je pre oko veľmi šetrný. Zákrok trvá omnoho kratšie výhradne v kvapkovej anestézii. Týmto sa operácia stala veľmi bezpečnou. Pol hodiny po nej pacienta vyšetrím a ide domov. Na druhý deň príde na kontrolu.“ Už krátku dobu po operácii pacient veľmi slušne vidí, môže bez problémov hoci kýchnuť. Miniatúrny rez na rohovke sa scelí bez stehov.

Sivý zákal, čiže katarakta, je vlastne zakaľovanie, zmena priehľadnosti šošovky v oku. Šošovka je dvojvypuklý útvar, prechádza ňou obraz toho, čo vidíme, na sietnicu. Umožňuje nám zaostrenie tohto obrazu, presné videnie do blízka aj do diaľky. Normálna, zdravá šošovka je priehľadná, skalená šošovka však bráni prechodu svetla. Sivý zákal postihuje zväčša starších ľudí, súvisí teda najmä s pribúdajúcim vekom. Zákal však môže spôsobiť aj liečba závažných ochorení s pomocou kortikosteroidov, jestvuje aj traumatický zákal, čiže po úraze. Všetky sú dobre operovateľné.

Sivý zákal nevzniká náhle. Rozvíja sa postupne, nenápadne. Na prechodné obdobie zákal šošovky starším ľuďom dokonca zlepší videnie, robí človeka umelo krátkozrakým. „Mnohí pacienti sú spokojní, čítajú bez okuliarov, ale často si neuvedomujú, že sa im výrazne zhoršuje videnie do diaľky. A to radšej nespomínam šoférov,“ podotýka doc. Marián Potocký. Viacerí prichádzajú na operáciu neskoro, pretože si na belavo a do modra zahmlené videnie postupne zvykli. Zanedbaný sivý zákal však kladie vyššie nároky na operatéra a aj samotný zákrok trvá dlhšie.

Konzervatívna liečba sivého zákalu, čiže liečba liekmi nejestvuje. Dnes sa odstráni malá časť predného puzdra šošovky a operatér zasunie dovnútra ultrazvukovú sondu, ktorá jadro šošovky rozdrví. Následne odsaje skalené čiastočky, čiže vnútrajšok šošovky. Pôvodné puzdro, obal šošovky však zostáva. Potom vloží do puzdra vlastnej šošovky šošovku umelú. Najnovším trendom je operácia „všetko v jednom“. Znamená odstrániť zároveň so sivým zákalom všetky očné chyby implantovaním šošoviek, ktoré zároveň riešia krátkozrakosť či ďalekozrakosť. Pacient tak po operácii sivého zákalu nepotrebuje okuliare na čítanie alebo do diaľky.

zväčšiť doc. MUDr. Marián Potocký, PhD. Foto: www.LKstudio.sk
Marián Potocký doc. MUDr. Marián Potocký, PhD.

Doc. Potocký: „Nie je dôvod neoperovať obe oči v jeden deň, ale pacient viac ocení, ak sa operujú postupne. Cíti sa komfortnejšie, ako keby nemohol do druhého dňa do rána dobre pozerať oboma očami naraz. Obyčajne sa dohodneme, že v pondelok operujem jedno oko a vo štvrtok druhé.“ Pocity pacienta počas operácie veľmi závisia od jeho psychického rozpoloženia. Viacerí sa spýtajú: „A to už je hotové?“ Samotný zákrok trvá 7–8 minút čistého času. Niektorým však prekáža už umývanie oka, ktoré je vraj rozhodne príjemnejšie ako odličovanie rias odličovacím tampónom.

Iní majú pocit tlaku. „Zatiaľ to všetci zvládli v kvapkovej anestézii, obyčajne ich vyzvem, aby sa na niečo sústredili, alebo počítali do tisíc. Potom mi vyčítajú, že stihli narátať len do tristo,“ smeje sa mikrochirurg, ktorý má za sebou 20-tisíc úspešných operácií mikroincíznou technikou. Výnimkou nie sú ani 90-roční pacienti, ktorým operácia sivého zákalu dokáže výrazne zvýšiť kvalitu života a stávajú sa omnoho samostatnejšími. Zákrok má teda význam aj pre ich príbuzných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #oko #oči #sivý zákal