Šalvia či slivovica na chrípku? Je to jedno, tvrdí infektológ

V liečbe chrípky, choroby, ktorá trápi ľudstvo na celom svete už stáročia, má každá krajina svoje špecifiká, lieky z prírody, ktoré účinne zaberajú.

21.11.2013 06:00
zázvorový čaj Foto:
Dôležitý je dobrý pocit z pitia zázvorového čaju, myslí si infektológ.
debata (9)

Na Slovensku to bol dlho cesnak s cibuľou a citrón. Teda to, čo máme doma. Vďaka globalizácii sme začali postupne používať aj dobré veci z iných krajín, ktoré sme kedysi k dispozícii nemali. Do tejto skupinky patrí napríklad echinacea.

Prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD., prezident Slovenskej spoločnosti infektológov SLS a predseda Ústrednej komisie pre antibiotickú liečbu a liekovú politiku MZ SR pre Pravda.sk povedal, že kým neliečená chrípka trvá sedem dní, liečená s tými najlepšími antivirotikami trvala 5,5 dní, čo sa považuje za bezvýznamné skrátenie. „Navyše, u mladého zdravého človeka ten vírus nie je veľmi agresívny. Môže mať vážne komplikácie, ale samozrejme, prežije to,“ skonštatoval ďalej infektológ.

Najrozhodujúcejší v liečbe chrípky je určite pokoj a dostatok tekutín, vrátane čaju. „V niektorých regiónoch preferujú šalviu, v iných slivovicu, no v zásade je to jedno,“ myslí si MUDr. Jarčuška. Zabúdať by sme nemali ani na znižovanie horúčky antipyretikami. Moderné sú kombinované preparáty, no podľa Jarčuškových slov jedno vrecko zázračného lieku proti chrípke, ktoré obsahuje antipyretikum, kofeín a niečo na zmiernenie kašľa, si vieme vyrobiť aj sami.

Kým na lieky, ktoré sú na predpis, nesmie byť reklama, na voľnopredajné je naopak masová. A podľa Jarčušku sa najviac kupuje ten preparát, na ktorý je najmasovejšia reklama. „Aj moja žena pije zázvorový čaj, keď je chorá. Neviem, či jej to pomôže, myslím si, že nie. Hlavný je dobrý pocit a fakt, že poškodiť jej nepoškodí.“

A ako sa lieči sám infektológ, keď dostane chrípku? Odpoveď je jasná a stručná: „Ja chrípku nedostanem,“ povedal. On sa proti chrípke očkuje a odporúča to aj ostatným. „Človek v mojom veku a postavení by sa nemali dať očkovať ani tak zo zdravotných dôvodov, ako skôr z ekonomických. Keď budem práceneschopný, spolu s mojím zamestnávateľom prídeme o relatívne veľké množstvo peňazí, tým, že nebudem produktívny,“ uviedol ďalej lekár, ktorý má navyše, tým, že sa stretáva s množstvom pacientov, väčšiu šancu ochorieť. „Zaočkovanie má vysokú úspešnosť. Aj ja môžem teoreticky dostať chrípku, ale šanca je podstatne nižšia,“ vysvetlil lekár, ktorý aj pri chrípke odporúča pozitívne myslenie. „Jednoznačne. Funguje pri každej chorobe,“ skonštatoval na záver.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #zázvor #Pavol Jarčuška #šalvia #slivovica