Kašeľ nie je choroba, ale nepodceňujte ho

Poznajú ho milióny ľudí na celom svete. Kašeľ, významný obranný reflex, ktorý sám osebe nie je chorobou, môže ho vyvolať množstvo príčin. Niekedy je neškodnou reakciou na prašné prostredie, inokedy je signálom vážnejšej poruchy v dýchacích cestách.

30.11.2013 06:00
kašeľ, nádcha, chrípka, prechladnutie, lekáreň Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kašeľ je najčastejšou príčinou návštevy pacienta u praktického lekára či pediatra. Najčastejšie ide o príznak rôznych ochorení. So začiatkom chrípkovej sezóny, zvýšeným počtom bežných prechladnutí či infekčných ochorení dýchacích ciest sa kašeľ stáva témou číslo jeden v ambulanciách lekárov. U detí sprevádza kašeľ vírusová infekcia vo viac ako 90 percentách prípadov. U dospelých bývajú častejšie aj iné príčiny kašľa ako akútne respiračné infekcie.

Napríklad tzv. gastroezofageálny reflux, porucha zvierača v oblasti prechodu pažeráka do žalúdka, ktorá spôsobuje návrat obsahu žalúdka do pažeráka. Podľa ORL lekárky MUDr. Iriny Šebovej, CSc., z Bratislavy, naň treba myslieť, pretože takíto kašľajúci pacienti neraz zbytočne dostávajú antibiotiká, kým sa na to konečne príde. Zabúda sa aj na kašeľ spôsobený nežiaducimi účinkami liekov na srdce a vysoký krvný tlak (ACE inhibítory, betablokátory…). Sú aj mnohé ďalšie príčiny kašľa, ktoré súvisia s chorobami srdca, embóliou do pľúc, rôznymi cystami, tumormi, cystickou fibrózou, ale tie už sú zriedkavé. Niekedy je kašeľ jediným príznakom astmy!

Kedy kašeľ tlmiť a kedy podporiť vykašliavanie

Vo všeobecnosti však možno povedať, že v tomto období sú bezkonkurenčne najčastejšou príčinou kašľa vírusy a baktérie v našich dýchacích cestách a snaha nášho organizmu zbaviť sa ich. Úlohou dýchacích ciest nie je totiž len privádzať do tela vzduch, ale aj chrániť organizmus pred škodlivými látkami. Zabezpečuje to epitel na povrchu slizníc, ktorý aj inokedy produkuje malé množstvo hlienu, bežne to ani nevnímame. Ak sa však do tela dostane dráždivá či nebezpečná látka, vírusy alebo baktérie, citlivé receptory v horných aj dolných dýchacích cestách reagujú zvýšenou produkciou hlienu.

Ten hustne a ostáva na stenách dýchacích ciest. To podráždi nervové zakončenia, ktoré vyvolávajú kašeľ – nárazové vydýchnutie vzduchu. Jeho cieľom je vypudiť cudzorodé látky a hlieny z pľúc a priedušiek tým, že sa uzavretá hrtanová príchlopka prudko otvorí a umožní vyčistenie dýchacích ciest. Kašeľ teda môže byť za určitých okolností normálnym javom, častejšie je však príznakom, ktorý poukazuje na nejaký patologický proces v organizme.

Samozrejme, na začiatku infekčného ochorenia, keď sú ešte hlieny husté, nedarí sa ich dobre vykašliavať. Vtedy je kašeľ suchý, dráždivý a odborníci mu preto hovoria aj neproduktívny. Zhoršuje ho teplé a suché prostredie, pacienta obťažuje, často veľmi vyčerpáva, najmä v noci. Sprievodným javom môže byť dokonca vracanie. Takýto kašeľ, ktorý nemá žiadny liečebný účinok, je možné tlmiť liekmi, ktoré sa nazývajú antitusiká.

Suchý a dráždivý kašeľ môže mať navyše nežiaduci vplyv aj na priebeh srdcových ochorení ako zlyhávanie srdca, emfyzém pľúc, zlomeniny rebier, spôsobovať únik moču pri inkontinencii, komplikovať pooperačné obdobie a podobne.

Vlhký kašeľ vzniká, keď sa už hlien v dýchacích cestách pohybuje. Takýto kašeľ už neslobodno potláčať liekmi, ktoré ho zastavujú, ale, naopak, treba ho podporiť prostriedkami skvapalňujúcimi hlieny, nazývajú sa mukolytiká a často sa kombinujú s expektoranciami, liekmi, ktoré podporujú samotné vykašliavanie.

Kedy užívať antitusiká a kedy expektoranciá

Antitusiká

  • užívame, ak intenzívny suchý kašeľ bráni chorému v spánku (v prípade, že je známa príčina kašľa, je potrebné intenzívne liečiť ochorenie vyvolávajúce kašeľ)
  • začíname nekodeínovými liekmi, lieky s kodeínom sú aj tak na lekársky predpis
  • používajú sa predovšetkým pri akútnych zápaloch horných dýchacích ciest, často súčasne s liekmi znižujúcimi horúčku a zápal
  • pri chronických ochoreniach spojených s dlhodobým vykašliavaním je nesprávne podávať antitusiká a neodporúča sa ani kombinovať ich s liekmi, ktoré vykašliavanie uľahčujú (expektoranciá)

Expektoranciá

  • užívame v prípade zápalu dýchacích ciest spojeného so zahlienením, resp. pri náhlom zhoršení chronického zápalu, ktorý obmedzil doterajšie pravidelné vykašliavanie

Bez predpisu aj na predpis

Jednoznačne sa dá povedať, že zdravý človek nekašle, hoci jestvuje aj tzv. psychogénny kašeľ typickejší pre ženy (tzv. odŕhanie), ktorého príčiny nie sú známe. Dilema však často vzniká v prípade kašľajúcich detí – či majú, alebo nemajú byť v kolektíve. Je to podobné ako v prípade soplíkov, ktorých výskyt tiež nemusí jednoznačne poukazovať na nejaké akútne respiračné ochorenie.

Aj detský pneumológ doc. MUDr. Martin Brezina, CSc., pre časopis Dieťa už dávnejšie pripustil, že na kašeľ u detí jestvujú dva extrémne názory: Zatiaľ čo u nás sa aj s najmenším zakašľaním chodí ku lekárovi, v niektorých krajinách, ako je napr. Británia, sa kašeľ posudzuje celkom inak – možno pre hmlisté počasie, ktoré ho stimuluje. Deti tam neraz chodia po vonku v chladnom počasí s bosými nohami a vymrznutými líčkami, pod nosom majú zelenú sviečku a kašľú odušu. Nikto sa nad tým nepozastavuje, hoci je diskutabilné, či je práve tento spôsob otužovania ten správny…

Samozrejme, s kašľom menšej intenzity, či už ide o dieťa, alebo dospelého, netreba hneď utekať k lekárovi. Ak nejde o dieťa mladšie ako jeden rok, pacienta s pridruženými ochoreniami, ktoré by kašeľ skomplikoval, resp. o kašeľ, ktorý ani po týždni nemá tendenciu ustupovať napriek užívaniu voľnopredajných liečiv a pokojovému režimu. V súčasnosti možno v lekárňach kúpiť množstvo prípravkov na tlmenie kašľa i uľahčenie vykašliavania, len je potrebné rozoznávať medzi antitusikami a expektoranciami. Neodporúča sa len tak ich kombinovať, maximálne je možné urobiť to, že v prípade mučivého nočného kašľa sa užije antitusikum na noc, ale počas dňa treba prípravkami určenými na vykašliavanie podporiť pohyblivosť hlienu a znížiť jeho hustotu.

Prípravkov určených na kašeľ je v lekárňach toľko, že niekedy v tom majú už lekárnici lepší prehľad ako lekári – obsahujúcich prírodné výťažky ako brečtan, skorocel, materina dúška, eukalyptus, mäta, fenikel, aníz, homeopatiká (napríklad aj v sirupe) jednoznačne bezpečné pre deti i tehotné ženy, voľnopredajné lieky, ktoré už obsahujú aj niektoré medikamentózne komponenty. Niektoré prípravky kombinujú účinky antitusík i liekov riediacich hlieny, pretože niekedy majú pacienti pochybnosti o svojom druhu kašľa a nevedia, aký liek by pre nich mohol byť najvhodnejší. Antitusiká tlmiace kašeľ jestvujú nekodeínového a kodeínového typu, tie s kodeínom sú len na lekársky predpis kvôli možnosti návyku. Pri akútnom zápale dýchacích ciest treba začínať najprv s voľnopredajnými nekodeínovými liekmi.

Dôležitá je liečba vyvolávajúceho ochorenia

V prípade kašľa, ktorý trvá viac ako tri týždne a je odolný aj proti liečbe predpísanej lekárom, odborníci obyčajne pacienta posielajú na röntgen pľúc, pretože môže ísť aj o príznak závažnejšieho ochorenia. Ďalším vyšetrením v poradí býva spirometria, čo je vyšetrenie objemu pľúc a stavu priedušiek, laboratórne sa kontroluje krvný obraz a sedimentácia krvi či iné zápalové ukazovatele, do mikrobiologického laboratória sa odosiela spútum (vykašľané hlieny), často treba vyšetriť parametre, ktoré by mohli poukazovať na alergický pôvod kašľa, alebo dať urobiť krvnú sérologiu pri podozrení na menej tradičných vyvolávateľov respiračných ochorení ako chlamýdie, mykoplazmy či baktéria čierneho kašľa.

Medzi náročnejšie vyšetrenia už patrí bronchoskopia, keď sa do dýchacích ciest zavádza špeciálny optický prístroj a lekár tak môže nahliadnuť priamo do postihnutej oblasti. K dispozícii je na návrh špecialistu aj počítačová tomografia či magnetická rezonancia.

Najlepším opatrením proti kašľu je prevencia a liečba základného ochorenia, pri ktorom kašeľ nastal, a voľba správneho lieku podľa aktuálneho charakteru kašľa a vykašliavania. Treba obmedziť fajčenie, prašnosť prostredia, zvlhčovať vzduch v miestnosti, podporiť liečbu vhodnými čajmi (skorocel, materina dúška, tymian, lipa, sladké drievko, resp. obyčajný cibuľový čaj), prijímať dostatok tekutín, aby účinkovali lieky na vykašliavanie. V prípade dráždivého nočného kašľa je možné na hrudník urobiť prehrievací zábal s hrubou vrstvou masti obsahujúcej nejaký éterický olej, stačí aj olivový olej či obyčajná husacia alebo bravčová masť, ktorú prekryjeme plátennou vreckovkou alebo bavlnenou plienkou.

Rozdelenie kašľa

Podľa dĺžky trvania

  • akútny: spontánne ustúpi do troch týždňov alebo po liečbe, väčšinou ho vyvolá vírusová či bakteriálna infekcia, ale krátkodobý akútny kašeľ môže vyvolať aj vdýchnutie cudzieho telesa, dráždivých plynov alebo dymu
  • subakútny: vyvolávajú ho menej typické patogény ako mykoplazmy, chlamýdie (tie sa zisťujú sérologicky, čiže z krvi, nie z výterov)
  • chronický: trvá viac ako tri mesiace, resp. minimálne počas troch mesiacov v roku a objavuje sa opakovane, je typický pre fajčiarov, mnohí sa sťažujú na mučivý kašeľ v ranných hodinách

Podľa tvorby hlienu

  • produktívny: vlhký, vykašliavanie hlienov v rôznom množstve, môžu byť čisté, ťahavé, biele, spenené, zelené, žlté, krvavo sfarbené
  • neproduktívny: bez vykašliavania, suchý, dráždivý, častý je u detí a typický v ranných hodinách, keď budí zo spánku, takisto mávajú tento typ kašľa pacienti s bronchiálnou astmou, gastroezofageálnym refluxom a zápalom pohrudnice

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #chrípka #kašeľ #dýchacie cesty #hlien