S bolesťou hrdla môže pomôcť čaj zo šalvie a rumančeka

S prechladnutím možno v počiatkoch bojovať nielen za pomoci liekov, ale aj prírody. Bylinky môžu pomôcť pri bolestiach hrdla či prechladnutí.

17.12.2013 14:00
rumanček, kamilka, kvety, lúka Foto:
Rumanček.
debata

„Bylinky si môžeme pestovať aj sami doma,“ povedala bylinkárka Mária Danková z Červeného Kláštora. Podľa nej by sme sa mali zamerať na také rastliny, ktoré si nemôžeme nazbierať vo voľnej prírode, napríklad nechtík, echinaceu, mätu, medovku, rumanček či šalviu.

Bolesť hrdla pomôže zmierniť čaj zo šalvie a rumančeka. Proti chrípke je účinný čaj z lipových kvetov, bazy čiernej, kvetov a listov podbeľa a echinacey purpurovej. Pri kašli zase pomáhajú bylinky so slizovitými látkami ako napríklad listy a kvety slezu lesného, listy skorocelu kopijovitého a na vykašlávanie kvety rumančeka kamilkového, vňať materinej dúšky, listy šalvie lekárskej a plody fenikla. „Pri nádche môžeme inhalovať výpary rumančeka, mäty a dúšky,“ doplnila Danková.

Najlepší čas na zbieranie byliniek je ešte pred začiatkom zimy, za suchého a teplého počasia, keď sú rastliny na vrchole ich zrelosti, aby mali čo najvyšší obsah účinných látok. Niektoré sa zbierajú pred kvitnutím, napríklad medovka, púpava, iné na začiatku kvitnutia – mäta či skorocel, ale aj v plnom kvete, napríklad pamajorán, rebríček, jastrabina, divizna. Čučoriedky a šípky sa zbierajú až pri dozretí plodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #šalvia #bolesť hrdla #rumanček