Zdravie na tri písmená: JÓD

Štítna žľaza je najväčšou žľazou endokrinného systému, ktorý pozostáva zo žliaz s vnútorným vylučovaním. Hormóny štítnej žľazy sú potrebné pre normálny metabolizmus a fungovanie ľudského organizmu aj pre jeho vývoj. Základným stavebným kameňom týchto hormónov je jód. Tento stopový prvok má pre ľudské zdravie obrovský význam.

21.12.2013 06:00
kúpele, Číž, jódový kúpeľ Foto:
Jódový vaňový kúpeľ.
debata (1)

Chorobné zväčšenie štítnej žľazy, tzv. strumu, si lekári začali všímať už začiatkom dvadsiatych rokov minulého storočia. Bolo to najmä vo vnútrozemských krajinách a v oblastiach veľkých horských masívov – Pyreneje, Alpy, Karpaty. Ak struma postihuje veľkú časť populácie, nazýva sa endemickou strumou. V oblastiach, kde sa struma vyskytovala veľmi často, sa zistil aj významný výskyt ťažkého neuropsychického poškodenia a duševnej menejcennosti. Dokázalo sa, že príčinou týchto ochorení bol nedostatok jódu v potrave.

Strumu, čiže hrvoľ, po moravsky aj „vole“, mávali v našich končinách často ženy v hornatých oblastiach stredného a severozápadného Slovenska. Práve ony vždy trpeli častejšie poruchami funkcie štítnej žľazy. V minulosti nebývalo ničím výnimočným stretnúť ľudí detského vzrastu s vráskavými tvárami, širokými krkmi a veľkým hrvoľom. Obyčajne pochádzali z najchudobnejších vrstiev. Obyvatelia na jód chudobných regiónov prijímali denne iba jednu pätinu, prípadne jednu tretinu množstva odporúčanej dávky tohto stopového prvku. Známy endokrinológ doc. MUDr. Julián Podoba písal svojho času aj o strumotvornom účinku kapusty. Tá je inak veľmi zdravá, ale v minulosti bola denne hlavným jedlom v rámci jednotvárnej potravy obyvateľov niektorých podhorských slovenských oblastí.

Endemická struma na Slovensku úplne vymizla vďaka jódovej profylaxii. Od roku 1965 sa totiž na celom území štátu distribuuje soľ s obsahom jodidu draselného, tzv. jodidovaná soľ. Žiaľ, v roku 2009 svoju existenciu ukončil jediný výrobca kuchynskej soli na Slovensku, Solivary Prešov. „Je potrebné zvyšovať informovanosť obyvateľstva o význame jódu pre ľudské zdravie a takisto upozorniť na to, aby z ponuky dovezených zahraničných solí ľudia preferovali jodidovanú kuchynskú soľ,“ píše sa v informačnej brožúre pre pacientov Choroby štítnej žľazy. Pri porovnávaní vzoriek morskej soli a klasickej jodidovanej soli sa napríklad zistilo, že nie všetky druhy morskej soli majú uspokojivú hladinu jódu.

Nedostatok jódu v organizme sa totiž prejavuje poruchami štítnej žľazy, ako je už spomínaná struma a hypotyreóza (znížená činnosť štítnej žľazy) a takisto poruchami telesného a duševného vývoja. Jód priamo a prostredníctvom hormónov štítnej žľazy zasahuje do metabolizmu tukov, cukrov, bielkovín, znižuje koncentráciu cholesterolu v krvi, spomaľuje vznik aterosklerózy, zlepšuje prekrvenie, a tým aj zásobovanie tkanív kyslíkom či živinami, pôsobí protizápalovo. Spomaľuje degeneratívne procesy chrbtice a kĺbov, zmierňuje bolestivé opuchy, má antiseptický a dezinfekčný účinok.

Jód možno prijímať aj v rámci kúpeľných kúr, pretože telo ho dokáže absorbovať kožou a sliznicou dýchacích ciest pri inhalácii v balneologickej prevádzke s bohatou jódovou mikroklímou. Musí však ísť o minerálnu vodu z prírodného liečivého prameňa bohatú okrem iného práve na jód. Na Slovensku sa na liečenie používa prírodná minerálna jódo-brómová voda jedine v Prírodných jódových kúpeľoch (PJK) Číž. Okrem chorôb z porúch látkovej premeny a žliaz s vnútorným vylučovaním sa tu liečia aj choroby obehovej ústavy, pohybového ústrojenstva a nervové choroby. „Pacienti tu môžu podľa zdravotného stavu absolvovať všetky liečebné procedúry na základe odporúčania lekára – od minerálnych kúpeľov a vodoliečby či masáží až po elektroliečbu a fyzioterapiu,“ vysvetľuje MUDr. Táňa Jasišová, primárka oddelenia dospelých PJK Číž.

Tamojší prameň Hygiea sa liečivými účinkami vody a balneologickou hodnotou zaraďuje medzi najvzácnejšie v Európe. Jeho minerálna voda patrí medzi slané a jej vznik súvisí s výskytom naftových ložísk, je bohatý na soli, jód a bróm, ktoré sa v minerálnych vodách nachádzajú len zriedkavo.

„Liečivú vodu využívame vo forme pitnej kúry a liečivého vaňového kúpeľa. Biologický význam jódového vaňového kúpeľa spočíva v tepelnom, mechanickom a chemickom účinku. Pôsobí hydratačne, antisepticky, má dezinfekčné účinky. Jód urýchľuje prestup tepla kožou a zlepšuje prekrvenie organizmu,“ dodáva na záver odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #štítna žľaza #jód