Na zápchu pomáha aj pohár vody na prázdny žalúdok

V niektorých prípadoch sa jej nemusíte obávať. Zápcha môže totiž vzniknúť aj zo stresu či z cestovnej horúčky. Dostala nálepku akútna.

06.02.2014 06:00
debata
Zápcha je porucha funkcie hrubého čreva. Foto: SHUTTERSTOCK
zápcha Zápcha je porucha funkcie hrubého čreva.

Potreba vylučovať a zároveň nemôcť, je každopádne mimoriadne nepríjemná kombinácia. Zápchu navyše sprevádza bolesť brucha, nadúvanie či neznesiteľné kŕče. Ak teda odhadnete, že máte akútnu zápchu, ktorú zapríčinil nejaký stav, ktorý sa vás momentálne týka, nemusíte sa ňou zaoberať. Recept, čo môžete spraviť, je banálny: Pite tekutiny, hýbte sa a jedzte jedlá s dostatkom balastných látok.

Iná je však už chronická zápcha, ktorá človeka trápi pravidelne. Jedovaté látky by nemali dlho ostávať v konečníku, preto konajte, inak hrozí rad zdravotných problémov od chronickej bolesti hlavy cez kožné choroby, po vydutiny v hrubom čreve. Vyhľadajte lekára, alebo si pomôžte sami. Robte opak toho, čo zápchu spôsobuje. Opäť veľa pite, choďte si zabehať, alebo užite preháňadlo. (S tým to však nepreháňajte, aby si naň črevo príliš nezvyklo).

Vo všeobecnosti sa za zdravé preháňadlo považujú ľanové semienka a semená skoroceľa, ktoré regulujú stolicu. Od ostatných preháňadiel majú výhodu v tom, že neuškodia a možno ich užívať dlhodobo. V čreve účinkujú tak, že v ňom zväčšia pôvodný objem. Črevo to „pochopí“ ako signál, že má vylučovať. Funguje to však len v prípade, že s ľanovými semienkami a semenami skoroceľa pijete veľa tekutín. Zapite teda lyžicu ľanových semienok s pohárom vody a nič nepokazíte, práve naopak.

So zápchou budete potrebovať trochu trpezlivosti, neopustí vás hneď. Aby ste dostali stolicu do normálu, potrvá možno až mesiac. V prípade, že to chcete urýchliť, pomôžte si s bylinkovými čajmi. K tým, čo pomáhajú liečiť zápchu, patrí napríklad ďumbier, púpava, rebríček, palina či archangelika. Najlepší na rozhýbanie čriev je však predsa len pohyb. A k tým najtradičnejším receptom, ktoré by sa mohli praktizovať aj ako prevencia pred zápchou, patrí pohár vody na prázdny žalúdok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akútna zápcha #chronická zápcha #pohár vody #ľanové semienka