Ako môžete predchádzať bolestiam chrbta

Pilates - za túto účinnú metódu cvičenia môže naša za počítačom sediaca, pohybu sa vyhýbajúca generácia vďačiť mladíkovi menom Joseph H. Pilates, ktorý sa na konci 19. storočia rozhodol bojovať proti ochoreniam, ktoré ho sužovali, po svojom – zlepšovaním svojej fyzickej kondície.

08.02.2014 06:00
debata (1)

Pilates bol presvedčený, že vtedajší moderný životný štýl, nesprávne držanie tela a zlé dýchanie boli príčinou „chabého“ zdravia. Začal preto študovať anatómiu ľudského tela a popritom ustavične pracoval na zlepšovaní svojej fyzickej sily. Vytvoril tak metódu cvičenia, ktorá telo posilňuje, vypína i vyvažuje. Spája v sebe unikátnu kombináciu cvikov, fókus na tzv. „stred tela“, sústredenosť mysle, presnosť a plynulosť pohybov, schopnosť kontroly vlastného tela a efektívne dýchanie.

Pri pravidelnom a dlhodobom vykonávaní má tento jedinečný mix mnoho nesporných výhod pre naše telo:

  • zapája a precvičuje všetky časti tela rovnomerne
  • zlepšuje pohyblivosť kĺbov a pružnosť svalov
  • zlepšuje chybné držanie tela a celkovú ohybnosť tela
  • pomáha predchádzať vzniku zranení a chronickej bolesti chrbta
  • zlepšuje koordináciu a koncentráciu
  • posilňuje nielen telo, ale príjemne osvieži aj myseľ
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
fyzioterapia, fit lopta, chrbtica, chrbát Ilustračné foto.

Na bolesti chrbta pomáha fyzioterapia aj iné techniky

Úlohou fyzioterapie je naučiť pacienta zmeniť jeho nesprávne, nadmerné alebo nedostatočné zaťažovanie pohybového aparátu. Každý človek by mal ovládať správnu techniku držania tela. To platí nielen pri státí, ale aj sedení, zdvíhaní bremien, športe či bežných denných činnostiach. Naučiť sa správne zaobchádzať so svojím telom a mať v dostatok správneho pohybu aj odpočinku je pre zdravý chrbát dôležité.

  • fyzioterapia je: prevencia a liečba bolestí chrbta, svalov a kĺbov, nastavenie pohybovej liečby – cvičenia, športy, každodenné pohyby, úprava pracovných polôh a pracovného prostredia, uvoľnenie a mobilizácia mäkkých tkanív, kĺbov a chrbtice, zníženie bolesti a obnovenie pohyblivosti, vertebroviscerálne a viscerovertebrálne vzťahy (vzájomné ovplyvnenie funkcie chrbtice a orgánov a opačne)
  • iné terapie: mäkké a mobilizačné techniky, aktivácia hlbokého stabilizačného systému, individuálny Pilates, cvičenie s Bosu, s fitloptou a pomôckami, korekcia držania tela, klasická masáž, ozónoterapia (jej cieľom je uchrániť pacienta pred operáciou, pri tejto terapii sa ambulantne pod CT alebo RTG aplikuje medicínsky ozón do blízkosti platničky a kombinuje sa s použitím kolagénu); trakcia – využíva ťah v horizontálnej alebo šikmej rovine, cieľom je uvoľniť skrátené a stuhnuté fascie (väzivové obaly) a svalstvo. Využíva sa pri ochoreniach krčnej, driekovej a krížovej chrbtice; McKenzie metóda – pomáha v krátkom čase určiť príčinu bolestí a pomocou nej terapeut hľadá polohu alebo pohyb, ktorý znižuje alebo odstraňuje podstatu problému. Pacient potom cviky denne cvičí a na základe jeho reakcií sa liečba modifikuje, kým sa ťažkosti nezmiernia alebo úplne neodstránia; periradikuloterapia (PRT) – doplnková metóda konzervatívnej medikamentóznej liečby, obstrekmi sa lieky aplikujú priamo do blízkosti postihnutého koreňa pod kontrolou s použitím CT prístroja; liečba orthokinom – založená je na princípe rozmnoženia telu vlastných proteínov z krvi pacienta, ktoré sa pacientovi injekčne aplikujú. Účinná je najmä u pacientov s degeneratívnymi ochoreniami kĺbov; stimulácia elektródami – využíva sa pri liečbe chronickej bolesti. Pacientovi sa implantuje do epidurálneho priestoru v blízkosti miechy kovová elektróda, ktorá je pripojená na zdroj energie implantovaný pod reberný oblúk. Elektrické pole ovplyvní vedenie bolestivých impulzov miechovými dráhami, čo vedie k úľave od bolesti.

Zdroj: bolestichrbta.sk

Vitamíny skupiny B, ktoré môžu pomôcť pri liečbe bolestí pohybového aparátu

  • B1 – tiamín, v tuku rozpustná forma benfotiamín (4× vyššia účinnosť)
  • B2 – riboflavín
  • B3 – niacín
  • B5 – kyselina pantotenová
  • B6 – pyridoxín

    účinky: krvotvorba, metabolizmus cukrov, metabolizmus tukov, metabolizmus aminokyselín, priamy protibolestivý ú­činok

    choroby: anémie, depresia, nervozita

  • 8 – biotín
  • B9 – kyselina listová
  • B12 – kyanokobalamín

    účinky: krvotvorba, nervové tkanivo, metabolizmus cukrov, tukov, bielkovín

    choroby: anémie, depresia, poruchy pamäti, poruchy pohybového aparátu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #pilates #bolesti chrbtice