Urea v krémoch zmäkčuje aj chodidlá

Urea znamená močovina. Pre svoje hydratujúce a zmäkčujúce vlastnosti sa pridáva aj do dermatologických produktov. Neznamená to, že krém obsahuje moč. Ureu je možné chemicky syntetizovať, v celosvetovom meradle sa jej vyrába 100 miliónov ton ročne.

10.03.2014 06:00
debata
Hrubnutie kože v bodoch, kde obuv najviac... Foto: SHUTTERSTOCK
nohy, päty, chodidlá Hrubnutie kože v bodoch, kde obuv najviac tlačí, je vlastne obranou nášho organizmu proti poraneniu.

Čudovali by ste sa, kde všade ureu nájdete. Je dokonca zložkou mnohých bieliacich zubných pást, prísadou vo vlasových kondicionéroch. V medicíne sa používa na podporu rehydratácie kože, pri klinickej diagnostike funkcie obličiek, rádioizotopom označená močovina sa používa pri detekcii baktérie Helicobacter pylori v žalúdku a dvanástniku.

Urea v špeciálnom masťovom základe pomáha hydratovať pokožku a zadržiavať obsah vody v bunkách kože. Je teda súčasťou balzamov na ruky, pery, ale pomáha predovšetkým na otlaky a zhrubnutú kožu na chodidlách.

Nielen estetický problém

Hlavnou príčinou nadmerného vysušovania kože na chodidlách je to, že sa na nich nenachádzajú mazové žľazy, ktoré by vytvárali prirodzenú ochrannú vrstvu pozostávajúcu z lipidov. Nadmerná tvorba hrubej a suchej kože na spodkoch nôh môže byť daná aj geneticky, ale spôsobuje ju predovšetkým mechanické dráždenie a vysoká tlaková záťaž pri nesprávnom výbere obuvi, napríklad úzkych topánkach či privysokých podpätkoch. Hrubnutie kože v bodoch, kde obuv najviac tlačí, je vlastne obranou nášho organizmu proti poraneniu.

Nerovnomerné rozloženie hmotnosti tela na chodidle spôsobujú aj ortopedické ochorenia, deformity chodidla, napr. haluxy, pozdĺžne i priečne plochá noha… Nadmerne zhrubnutá koža na chodidlách nie je len estetickým problémom. Otlaky na spodnej časti chodila pôsobia na reflexné body a následne môžu spôsobovať ďalšie zdravotné ťažkosti, napr. stuhnutú šiju, bolesti hlavy, krížov.

Žeravé uhlie na podošvách

Príliš hrubá vrstva zrohovatenej kože môže viesť ku vzniku hlbokých bolestivých prasklín, do ktorých sa môže dostať bakteriálna infekcia aj mykóza. Našľapovanie na takéto chodidlá sa dá prirovnať aj ku chodeniu po sklenených črepoch alebo žeravom uhlí. Je lepšie problémom s otlakmi predchádzať pravidelnou starostlivosťou o nohy, ktorá nezaberie tak veľa času.

Ľudia, ktorí už majú s nohami zdravotné problémy, trpia deformitami, cukrovkou či obezitou, by mali rozhodne pravidelne navštevovať medicinálnu pedikúru. Odborníčka vie, aké množstvo kože je vhodné odstrániť, ošetrí zarastajúce nechty, vyberie kurie oká, otlaky. Samozrejme, treba odstrániť príčinu ich vzniku, takže je vhodné navštíviť ortopéda či podológa, ktorý predpíše na mieru urobené ortopedické vložky. Treba sa vyvarovať nosenia syntetických ponožiek, v ktorých sa nohy potia, uprednostňovať výlučne bavlnu, antimikrobiálnu úpravu, zdravotný lem a retiazkovanú špičku, ktorá nespôsobuje nepríjemné otlaky.

Bez starostlivosti sa päty opätovne vysušia

Topánky je potrebné pravidelne vetrať a dezinfikovať pre zamedzenie rozmnožovania mikroorganizmov. V práci sa treba rozhodne prezúvať a neostávať po celý deň v zimných topánkach či vo vysokých lodičkách. Hrubú pokožku si neslobodno strihať nožničkami, nohám treba dopriať kúpeľ s kúpeľnou soľou (aspoň 20 minút) a následne si päty vydrhnúť pemzou alebo špeciálnym pilníkom na päty v smere ryhovania pokožky. Po každom kúpeli treba použiť kvalitný krém, ktorý kožu na chodidlách premastí a vďaka obsahu urey v nej dokáže zadržať vodu. Premastenie bude intenzívnejšie, ak nohy načas zabalíme do fólie či igelitového vrecúška. Bez potrebnej starostlivosti sa päty opätovne vysušia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #urea #krém #chodidlá