Zdravé nie sú ihličky, balerínky ani tenisky. Obuv treba striedať

Ako je to s tými vysokými podpätkami. Ničia nohy, neničia, treba ich striedať s nízkymi? Aký je vlastne ideálny podpätok?

08.04.2014 10:30
vysoké podpätky, dámske topánky Foto:
Žene sa uľaví, keď sa vyzuje.
debata

Pýtali sme sa prof. MUDr. Viery Štvrtinovej, PhD., prezidentky Slovenskej angiologickej spoločnosti SLS. „Nevhodné sú ihličky, pretože tlačia do stredu päty, hoci si to ženy, ktoré ich nosia ani neuvedomujú, no určite majú skúsenosť s tým, že sa im uľaví, keď si ich vyzujú,“ skonštatovala doktorka. Dodala, že to súvisí so svalovou pumpou, ktorá vháňa krv smerom zo žíl k srdcu. Keď žena nosí ihličkový podpätok, svaly sú akoby stále napäté, nedokážu sa fyziologicky sťahovať a zase relaxovať. Tým pádom môže žilový odtok viaznúť.

Topánky na vysokom podpätku však lekárka Štvrtinová určite nikomu nezakazuje nosiť. „Nevravím vôbec ich nenosiť, no na dennodenné nosenie vhodné nie sú,“ myslí si odborníčka. Iné je, keď si ich žena obuje na dve-tri hodiny, prípadne na nejakú príležitosť, s tým, že občas to môže byť aj na viac hodín. „Ak je to raz za týždeň, nevidím v tom problém,“ zhodnotila Štvrtinová a tiež potvrdila, že najvhodnejšie je obuv striedať – topánky na nízkom podpätku s topánkami na vysokom.

Ani chodiť celý život v balerínkach nie je zdravé. Foto: SHUTTERSTOCK
baleríny Ani chodiť celý život v balerínkach nie je zdravé.

Podobným extrémom, ako sú ihličky, sú tiež balerínky. Podľa MUDr. Štvrtinovej nie sú zdravé. „Hovorí sa, že ideálny podpätok by mal mať 4–5 centimetre.“ Seriózne výskumy v tomto smere vraj neexistujú, pretože to, aký vhodný opätok je pre ktorú dámu, sa odvíja od toho, či je dáma štíhla alebo obézna, či má svalnaté nohy alebo nie a podobne. Ani chodiť celý deň v teniskách nie je podľa doktorky zdravé a keby sme v nich chodili celý život, škodilo by nám to rovnako, ako keby sme používali len ihličky alebo balerínky. Najlepšie je mať doma paletu rôznych topánok a striedať ich.

Chôdza naboso je zo všetkých alternatív najzdravšia, hoci, naboso chodiť nemôžeme stále. „Máme to akosi v genetickej výbave, že pračlovek chodil bosý a ten pravdepodobne nemal kŕčové žily, kým nezačal civilizovaný spôsob života,“ povedala ďalej MUDr. Štvrtinová. Už na zobrazeniach zo Starého Egypta sú vraj sochy, na ktorých sú viditeľné kŕčové žily, tí však už nosili rôznu obuv. Doktorka odporúča všetkým chodiť v letných mesiacoch naboso. Je to ideálne.

Muži príliš na výber nemajú – topánky na vysokom podpätku nenosia. Znamená to, že majú vo všeobecnosti zdravšie nohy? Odpovedať na túto otázku je podľa lekárky dosť ťažké. „Opäť to závisí od krajiny. U nás na Slovensku tvoria zo skupiny ľudí, ktorých trápia kŕčové žily, asi dve tretiny ženy a tretina muži. Sú však krajiny, v ktorých je tento pomer identický.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké podpätky #balerínky #chôdza naboso #tenisky