Nosové kvapky sú určené na týždeň. Inak hrozí závislosť

Sú ľudia, ktorí nosové kvapky užívajú neprimerane dlho. A pritom sú určené len na kritický týždeň.

03.04.2014 06:00
nosný sprej, nosové kvapky Foto:
Látka, ktorá spôsobuje závislosť, sa odborne nazýva simpatomimetikum.
debata

Pre Pravda.sk na to upozornila magistra farmácie, PharmDr. Andrea Gažová, PhD. Nosový sprej či kvapky odporúča aplikovať maximálne sedem dní, trikrát denne, jeden, maximálne dva vstreky. V opačnom prípade sa schopnosť cievy odpovedať na látku zlomí, ale opuch sa zhoršuje. Preto nás to núti nosové kvapky znova aplikovať. „Je to povahová črta receptorov zo stresu. Takto dokážu reagovať,“ povedala ďalej A. Gažová.

So závislými pacientmi na nosových kvapkách sa magistra farmácie stretáva v praxi často. Na otázku, čo sa im stane, keď si kvapky neaplikujú a ich telo si ich žiada, Gažová odpovedá: „Budú mať nepríjemný pocit a zle sa im bude dýchať, ale nie je to taká závislosť, že by sa triasli alebo mali potrebu ísť niekoho zastreliť,“ dodala s úsmevom.

Sú aj ľudia, ktorí si pomôcť nechcú, resp. nedajú povedať. Tí majú potom problémy napríklad s prepážkami, alebo sa dostanú do začarovaného kruhu. „Sú ľudia, ktorí si polroka kupujú nosové kvapky a nevysvetlíme im, že ich už nesmú užívať. Pýtajú si ich naďalej, s tým, že nemôžu dýchať,“ približuje realitu Gažová a uznáva, že skoncovať s touto závislosťou pre nich nie je ľahké. „Povedia, že ich chú naďalej, lebo s tým jednoducho prestať nevedia. A keďže kvapky sú voľnopredajné, nezistíme, či ich užívajú polroka alebo daný týždeň.“

Cieva sa musí očistiť, oddýchnuť si, vyprodukovať ďalšie receptory a tým pádom sa celý priebeh zlepší. Ale pozor! Závislosť sama od seba neodíde. Človek sa jej zbaví len v prípade, ak sa kvapkami prestane dopovať. Prekoná to tým, že celú noc predýcha ústami alebo bude mať pocit, že sa nenadýchne. „Dotyčný nebude mať opuch, len ten pocit. A ten musí prekonať,“ skonštatovala farmaceutka, ktorá v takýchto nepríjemných chvíľach odporúča prípravky s éterickými olejmi či vodou na prečistenie. Doba, za akú sa človek zbaví závislosti, je samozrejme individuálna. Niekto do týždňa, iný do mesiaca.

Pripomeňme, že látka, ktorá spôsobuje závislosť, sa odborne nazýva simpatomimetikum. Na trhu sú dostupné aj iné kvapky, čo túto látku neobsahujú a tým pádom po ich aplikácii nehrozí ani závislosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #nosové kvapky