'Morský koral' rastie na strome

Koralovec ježatý, tak sa nazýva vzácna huba s bielymi guľatými plodnicami pokrytými drobnými ostňami. Vyzerá ako morský koral, rastie však na kôre stromu. V čínskej a japonskej medicíne sa používa po stáročia pre svoje blahodarné účinky na imunitu i trávenie.

06.04.2014 06:00
koralovec ježatý Foto:
Koralovec ježatý.
debata

Z biologického hľadiska sú huby jedinečné druhy. Nie sú rastlinami, keďže nemajú listy ani korene a neobsahujú chlorofyl, to znamená, že nemôžu využívať slnečné svetlo na tvorbu živín potrebných na prežitie. Majú jedinečné miesto v ľudskej výžive nielen preto, že ich labužníci vyhľadávajú ako pochúťku, ale aj preto, že ponúkajú reálnu ochranu zdravia. Niektoré druhy húb vyskytujúce sa napríklad v Ázii, ako aj hríby a hlivy, sú mimoriadne zdraviu prospešné.

Tajomstvom pozitívnych účinkov húb sú glukány. Ide o polysacharidy, ktoré dokážu stimulovať aktivitu rôznych buniek ľudského imunitného systému. Na báze glukánov sú založené takmer všetky voľne dostupné prírodné liečivé extrakty s imunostimulačným účinkom. Zdrojom glukánov sú aj kvasinky, slad, aloe, echinacea, obilniny ako ovos či jačmeň.

Koralovec ježatý, po latinsky Hericium erinaceus, je zdrojom glukánov na podporu prirodzenej obranyschopnosti organizmu. Okrem toho vďaka vysokému obsahu hubovej vlákniny má priaznivý vplyv na trávenie. Pomáha pacientom trpiacim žalúdočnými či dvanástnikovými vredmi a je účinný aj pri gastritídach. Koralovec obsahuje takisto látku nazývanú erinacín, ktorá povzbudzuje nervový systém a jej užívanie pomáha zlepšiť pamäť a koncentráciu. Indiáni prášok z plodníc koralovca používali na zastavenie krvácania.

Ideálny spôsob, ako z liečivých húb, ktoré u nás nerastú, získať čo najviac prospešných látok, je užiť ich vo forme prášku získaného procesom lyofilizácie. Tepelnou úpravou totiž dochádza k rozkladu účinných látok. Lyofilizácia je sušenie, počas ktorého sa surovina najskôr zmrazí a následne sa z nej špeciálnym spôsobom odstráni ľad. Ten sa nestihne dostať do tekutého stavu, ale mení sa priamo na vodné pary. Touto technológiou získaný hubový prášok je stopercentne prírodným produktom, ktorý má mimoriadnu mikrobiologickú čistotu, pričom sa plne zachovajú vlastnosti čerstvej huby, jej chuť, vôňa, farba, bielkoviny, vitamíny i minerálne zložky. Pri procese lyofilizácie sa v žiadnej etape výroby nepridávajú konzervačné látky ani enzýmy. Lyofilizáty sú nenahraditeľným jedlom kozmonautov.

Už faraóni oceňovali huby ako delikatesu, starí Gréci sa domnievali, že poskytujú silu na boj, starí Rimania sa na huby pozerali ako na jedlo bohov a starí Číňania ich nazývali elixírom života. Na prastaré vedomosti ázijských liečiteľov nadviazal aj moderný farmaceutický výskum. Huby s priaznivým vplyvom na zdravie sa stali zdrojom pre výrobu doplnkov výživy.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #Koralovec ježatý