Veľkoočný týždeň - nechajte si zdarma vyšetriť zrak

V Nemocnici Malacky odštartovalo 7. apríla podujatie Veľkoočný týždeň zdravia, preventívna prehliadka očí, v rámci ktorej budú môcť všetci návštevníci ešte 8. a 9. apríla absolvovať širokú škálu očných vyšetrení zameraných aj na prepojenie s cukrovkou, vrátane konzultácií, zadarmo.

08.04.2014 04:00
Zuzana Haasová Foto:
Špeciálne okuliare si prišla vyskúšať aj herečka Zuzana Haasová.
debata

Cieľom osvetového podujatia Týždeň zdravia, ktoré nemocnica pripravila už štvrtýkrát, je zdôrazniť význam prevencie a potreby preventívnych vyšetrení. Keďže tie sú každý rok aj tematicky cielené, pod drobnohľad sa tentokrát dostali oči. „Opätovne zdôrazňujeme, aké podstatné je starať sa o svoje zdravie. Prevenciu pri očiach akosi nepovažujeme za dôležitú, včasná diagnostika tu pritom dokáže odhaliť nielen možné zrakové chyby, ale aj ochorenia, ktoré so zrakom na prvý pohľad nesúvisia, napríklad vysoký krvný tlak alebo cukrovka,“ vysvetlil zameranie tohtoročného týždňa zdravia riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík.

Preto tvoria samostatnú kategóriu vyšetrenia zacielené na prepojenie zraku a cukrovky. Diabetická retinopatia, ochorenie sietnice súvisiace s cukrovkou, je totiž najčastejšou príčinou slepoty u diabetikov. Aj na ňu sa špecializujú v zmodernizovanom Očnom centre Nemocnice Malacky, ktoré môžu pacienti počas Týždňa zdravia prednostne navštíviť.

Návštevníkov v rámci podujatia čaká tiež meranie vnútroočného tlaku, vyšetrenie na zistenie krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti, diagnostika ostrosti zraku a mnohé ďalšie. Seniori budú môcť absolvovať aj screening očného pozadia. Zaujímavosťou sú špeciálne okuliare simulujúce postupné slabnúce videnie pri degenerácii oka a iných očných poruchách, či rôzne, málo známe, no unikátne a netradičné pomôcky pre ľudí so slabým zrakom, ktoré predstavila Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Týždeň zdravia #očné vyšetrenie