Ťažké nohy sú zápalové ochorenie

Podľa angiologičky prof. MUDr. Viery Štvrtinovej, CSc., polovica až dve tretiny obyvateľstva vo vyspelých civilizovaných krajinách trpia na chronické žilové ochorenie. Nepoznajú ho jedine v krajinách, kde nepoznajú sedavý spôsob života. Je to totiž daň, ktorou ľudstvo platí za nedostatok pohybu.

21.04.2014 06:00
nohy, žily Foto:
Ženy trpia kŕčovými žilami dvakrát častejšie ako muži.
debata (1)

Časté, invalidizujúce, progredujúce. Takéto prívlastky dostáva chronické žilové ochorenie od odborníkov. „V dospelosti ho máme takmer všetci, aj keď nie u každého sa prejavuje vznikom chronickej žilovej nedostatočnosti s nedovieravosťou chlopní, spätným či obojsmerným prúdením žilovej krvi,“ tvrdí prof. Štvrtinová. Závisí to od neovplyvniteľných i ovplyvniteľných rizikových faktorov. Je to navyše čisto ľudské ochorenie. Zvieratá ním netrpia.

Dolné končatiny majú tzv. povrchový a hlboký žilový systém. Krv v týchto žilách prúdi proti pôsobeniu gravitácie, preto potrebuje isté mechanizmy, ktoré ju vytláčajú nahor. Sú nimi svaly, ktoré v pravidelných intervaloch sťahujú a stláčajú žily. Spätnému toku krvi bránia tzv. žilové chlopne, ktoré sa v pravej chvíli uzavrú, pôsobia teda ako klapky na ventile. Ak oslabené žilové steny pod vplyvom najrôznejších faktorov „povolia“, žilové chlopne sa nemôžu dobre uzatvárať, prúd krvi sa v rozšírených vačkoch začne hromadiť, dokonca sa vracia naspäť.

Zápalové ochorenie

„Ženy trpia kŕčovými žilami dvakrát častejšie ako muži,“ hovorí MUDr. Ľubomíra Javorčíková z angiologickej a internej ambulancie Lion-Med v bratislavskej Karlovej Vsi. Dôvodom sú najmä tehotenstvá spojené so zvýšením hmotnosti a tlakom plodu, čo je pre nohy veľká záťaž. Zvyšuje sa množstvo krvi v obehu, mení sa aj hormonálna situácia organizmu. Aj preto po druhom pôrode má takmer každá žena nejakú formu, hoci len kozmetických kŕčových žíl. Dámy navyše častejšie nosia nepohodlné topánky s vysokými podpätkami, sťahujúce šatstvo, v porovnaní s mužmi majú podľa všetkého aj menej pohybu a svoje robí aj užívanie hormonálnej antikoncepcie.

V posledných rokoch sa nahromadili dôkazy, že pri vzniku jednotlivých typov kŕčových žíl zohráva dôležitú úlohu zápal. Ten má najvýznamnejšiu úlohu pri zhoršovaní priebehu ochorenia, vzniku opuchu, postupných zmien na koži, bolesti až vredu predkolenia. Chronické žilové ochorenie má totiž viacero štádií.

Štádiá chronickej žilovej nedostatočnosti

C0 – subjektívne pocity unavených nôh, pocit pripúchania dolných končatín, nočné kŕče, pálenie, svrbenie, bolesti pozdĺž žíl, ktoré sa zvýrazňujú počas dňa, v sede a v stoji
C1 – metličkovité kŕčové žily (zhluk rozšírených žiliek s priemerom menej ako 1 mm), ale aj žily s priemerom 1–3 mm (retikulárne žily)
C2 – výraznejšie vyklenutia už zmenených žíl na nohách, komplikácie ako zápal kŕčových žíl (tzv. varikoflebitída)
C3 – opuchy nôh (edémy)
C4 – zmeny na koži predkolenia, ekzém, rôzne pigmentácie, biela atrofia (stenčenie kože)
C5 – kožné zmeny plus zahojený vred predkolenia
C6 – otvorený vred predkolenia (85 percent je žilového pôvodu)

Ultrazvuk – základ diagnostiky

Základom správnej liečby kŕčových žíl je podrobná diagnostika pomocou ultrazvuku. Viditeľné znaky varixov totiž vôbec nemusia zodpovedať skutočnému stavu hlbokých žíl. Niektorí pacienti majú len mierne príznaky, ale majú už vážne postihnutý žilový systém. Naopak, pacienti s viditeľnými veľkými kŕčovými žilami nemusia mať žiadne ťažkosti. Sonografia umožňuje vyšetriť stav ciev a dynamiku, akou v nich tečie krv, umožňuje tiež odhaliť reflux – spätný tok krvi v povrchovom aj hlbokom žilovom systéme.

Percento výskytu príznakov chronického žilového ochorenia
pocit ťažkých nôh 67–79 %
bolesť nôh 56–69 %
pocit napätia v nohách cca 64 %
zhoršenie príznakov pri dlhodobom státí a zlepšenie pri chôdzi 52–77 %
zhoršenie príznakov večer a vymiznutie, resp. zmiernenie ráno 87 %
zhoršenie v teplom období a zlepšenie v zime 62–80 %
zhoršenie pred menštruáciou 16 %
(Podľa prieskumu flebologickej ordinácie Dermatovenero­logickej kliniky FN Brno)

„Progresii kŕčových žíl vieme zabrániť len skorou diagnostikou a správnou celoživotnou liečbou,“ tvrdí prof. Štvrtinová. „Kombinácia jednotlivých liečebných opatrení závisí od štádia ochorenia.“ Základ je úprava životosprávy – riešenie problému obezity, nedostatku pohybu, nevhodného sťahujúceho oblečenia. Počas oddychu by si pacient mal vykladať nohy minimálne do vodorovnej polohy a cvičiť cievnu gymnastiku. Medzi vhodné športy patrí turistika, beh, bicyklovanie, tanec a plávanie. Základný, hoci opomínaný, kameň liečby je kompresívna liečba, ktorá nahrádza nedostatočnosť svalovej pumpy v lýtkach, obmedzuje prepĺňanie povrchového žilového systému, zmierňuje pocit únavy, svalové kŕče, opuchy. Do medikamentóznej liečby patria tzv. venofarmaká, ktoré sa používajú vo všetkých štádiách chronických žilových ochorení. Sú to lieky s protizápalovým účinkom, ktoré fungujú na niekoľkých úrovniach.

Medzi radikálnejšie postupy patrí odstránenie menších kŕčových žíl sklerotizáciou, veľkých kŕčových žíl operačným výkonom (mechanické vytiahnutie stripping alebo tepelné zničenie endovenóznym laserom či rádiofrekvenciou).

Rizikové faktory vzniku kŕčových žíl

Neovplyvniteľné:

Zdedená dispozícia. Deti, ktorých rodičia mali obaja kŕčové žily, budú týmto ochorením trpieť prakticky so stopercentnou pravdepodobnosťou. Ak je navyše príčinou ochorenia žíl dedičná dispozícia, varixy sa objavujú skôr, už pred 30. rokom života. Zdediť totiž možno aj nedovieravosť žilových chlopní, defekty v štruktúre žilovej steny, poruchy v procese rozpúšťania krvnej zrazeniny a podobne.
Pohlavie. Kŕčovými žilami sú vo zvýšenej miere ohrozené ženy. Na vine sú predovšetkým hormonálne vplyvy.
Vek. So zvyšujúcim sa vekom stúpa aj pravdepodobnosť oslabenia žilových stien a viacerých pridružených ochorení, ktoré k rozvoju kŕčových žíl prispievajú: vysoký krvný tlak, ischémia, cukrovka atď.

Ovplyvniteľné:

Počet tehotenstiev. V tehotenstve sú nohy veľmi namáhané, pretože sa zvyšuje hmotnosť a tým aj záťaž pre dolné končatiny. Zvyšuje sa aj množstvo krvi v krvnom obehu budúcej matky a v tele sa mení hormonálna situácia.
Nedostatok pohybu. To je základný problém pri rozvoji tohto ochorenia. Oproti sedu je ešte horšia profesia, pri ktorej pracovník väčšinu času strávi v stoji (sed a stoj je potrebné striedať – pokladníčky, zubní lekári atď.).
Obezita. Takisto akcelerujúci faktor, zvyšuje nároky na krvný obeh i záťaž končatín (nielen kĺbov, ale aj žilového systému).
Fajčenie. Urýchľuje ischémiu ciev, podporuje zápalové procesy v tele (a chronické žilové ochorenie znamená zápal), nebezpečné je najmä v kombinácii s užívaním hormonálnej antikoncepcie.
Strava s nedostatkom vlákniny spojená so zápchou. Dochádza aj ku zhoršeniu hemoroidov (potreba silno tlačiť), čo je jedna z foriem chronického žilového ochorenia.
Nosenie sťahujúceho šatstva a topánok na vysokom podpätku.
Prekladanie si nohy cez nohu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žila #nohy #chronické žilové ochorenie #MUDr. Viera Štvrtinová