Po štyridsiadke oči zaostrujú ťažšie

Hovorí sa jej aj starecká vetchozrakosť, odborne presbyopia. Ľudovo povedané, ide o potrebu okuliarov na čítanie v období po štyridsiatke. Dá sa oddialiť? Dá sa jej vyhnúť? A je možné odstrániť ju s pomocou moderných metód refrakčnej chirurgie?

27.04.2014 06:00
oči, okuliare, čítanie Foto:
Presbyopia sa objavuje medzi 40. až 45. rokom veku, záleží aj na tom, aký je zrak pred jej vznikom.
debata (2)

Vetchozrakosť nie je klasická dioptrická chyba. Súvisí totiž so starnutím a prirodzenou stratou akomodácie (prispôsobovania sa) očnej šošovky. Šošovka je diskovitý priehľadný útvar, ktorý je uložený za očnou dúhovkou. Prechádza ňou obraz toho, čo vidíme, na sietnicu. Sťahy svalu, ktorý ju obklopuje, umožňuje zmeny jej zakrivenia, a tým zaostrenie obrazu. Hovoríme tomu, že šošovka je schopná meniť svoju optickú mohutnosť. Táto schopnosť sa však s vekom stráca.

„V minulosti bola predstava, že pri presbyopii starne práve spomínaný sval, ktorý umožňuje šošovke zmeny zakrivenia. Dnes vieme, že problém nie je v svale, ale v samotnej šošovke, ktorá stráca svoju elasticitu, u starnúcich ľudí jednoducho začína tuhnúť,“ vysvetľuje MUDr. Peter Žiak, PhD., medicínsky riaditeľ kliniky UVEA Mediklinik v Martine. „Šošovka mladého pacienta je takmer polotekutá, 90-ročný človek ju má tvrdú takmer ako kamienok. Ten rozdiel je evidentný, vidíme ho v praxi, keď šošovky vymieňame počas operačných zákrokov z dôvodu sivého zákalu.“

Možno pomôže kulturistika oka

Presbyopia sa objavuje medzi 40. až 45. rokom veku, záleží aj na tom, aký je zrak pred jej vznikom. Je to normálny fyziologický jav. Zaujímavé však je, že v južnejšie položených krajinách tento problém nastáva skôr, u severských neskôr. „Podľa literatúry môže byť tento rozdiel až desať rokov,“ pokračuje MUDr. Žiak. Nevie sa však prečo, či sa na tom podieľa teplo, žiarenie, genetické danosti národa…

V každom prípade – presbyopii sa nevyhne nikto. Ani ten, kto dovtedy okuliare vôbec nepotreboval. Nástup stareckej vetchozrakosti sa však prejaví skôr u ďalekozrakých ľudí, naopak, krátkozrakí majú výhodu. Mnohé publikácie píšu o možnostiach oddialenia nástupu presbyopie s pomocou špeciálnych očných cvičení, napr. očnej jogy. „Nástup presbyopie, stareckej vetchozrakosti je možné posunúť, nie však nejako zásadne. Ak raz človek napríklad v 45. roku života začne nosiť na čítanie okuliare, oči si na to zvyknú a už ich jednoducho bude musieť používať. Na druhej strane pacient, ktorý si ich nedá, cvičí svoje oči a príznaky nie sú také vypuklé. Lenže aj prehnané nenosenie okuliarov a nadmerná námaha oči unavuje a môžu z toho vznikať bolesti hlavy. Preto je potrebné nájsť tú zdravú hranicu,“ povedal v rozhovore pre Dobré zdravie prof. MUDr. Andrej Černák, DrSc., prednosta Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

Dierkované okuliare

MUDr. Peter Žiak by takisto očné cvičenia nezatracoval. „Vieme, že celý problém je v elasticite šošovky. A takisto, že ak zoberieme nejaký materiál do ruky a začneme ho hniesť, môžeme ho do určitej miery zmäkčiť. Podobne sa to môže diať s tuhnúcou očnou šošovkou – ak posilňujeme sval okolo nej, zmäkčíme ju. To je normálna kulturistika oka. Tieto manévre určite oku neškodia. Faktom je totiž jedna vec, ak už začnete nosiť okuliare na blízko, sval okolo oka sa začne ulievať, zlenivie, už nemá potrebnú stimuláciu akomodovať šošovku. Lenže keby naozaj jestvoval efektívny spôsob, ako si presbyopiu s pomocou očných cvičení vykorigovať, už by ho každý používal, nie?“

Jestvuje viacero laických publikácií, ktoré píšu o tom, ako si prirodzene zlepšiť zrak či zbaviť sa okuliarov, napríklad v češtine „Dobrý zrak bez brýlí“ od optometristu Jacoba Libermana či „Jak se zbavit brýlí“ od doktora psychológie Mirzakarima Norbekova. Dostať dokonca kúpiť tzv. joga okuliare (dierkované okuliare, pinhole glasses), ktoré slúžia ako tréner očí a posilňovanie očných svalov pre všetkých, ktorí majú veľkosť dioptrií do päť – či už do blízka alebo do diaľky. Namiesto skiel majú nepriehľadnú tmavú fóliu s množstvom drobných dierok. Odporúča sa nosiť ich päť minút denne. Tým, že oči sú nútené hľadieť cez jednotlivé maličké otvory, vykonávajú drobné pohyby a očné svaly tak neustále pracujú.

Pre ďalekozrakých sa odporúča čítať s nimi vzdialené tabule či ŠPZ-tky áut, pre krátkozrakých čítať noviny či iný text. Stoja od 20 do 30 eur. „Funguje to,“ hovorí Katarína Fulajtárová z Bratislavy. „Večer s nimi v posteli vždy chvíľu čítam knihu a po tom, čo si ich zložím, skutočne dokážem čítať ďalej bez okuliarov na čítanie.“ Samozrejme, presbyopie sa zatiaľ nezbavila, ale snaží sa svoje očné svaly aspoň takýmto spôsobom posilňovať a predísť ďalšiemu zhoršovaniu dioptrií.

Ďalekozrakí majú problém s presbyopiou skôr

Očné kliniky a centrá ponúkajú ľuďom s presbyopiou viacero metód, ako sa zbaviť okuliarov na čítanie. Táto problematika však nie je jednoduchá, pretože výber jednotlivej metódy alebo dokonca kombinácie metód záleží aj na očnej chybe, ktorú má človek ešte okrem presbyopie (či je krátkozraký, ďalekozraký a ako veľmi), úlohu zohráva profesia, ktorú vykonáva, aj prípadný začínajúci sivý zákal, ďalšie očné ochorenia a podobne.

„Ďalekozrakí majú od určitého veku problém s presbyopiou skôr, naopak, krátkozrakí akoby mali nasadené okuliare na blízko po celý život. Mnohí krátkozrakí, ktorí majú okolo mínus tri dioptrie na diaľku, nepotrebujú okuliare na blízko počas celého života,“ hovorí MUDr. Žiak z očnej kliniky UVEA. „Pre určitú kategóriu ľudí, napr. bankového úradníka, programátora, môže byť ľahká krátkozrakosť v tomto smere výhodou. To musíme zobrať do úvahy v prípade, ak by prišiel takýto 50-ročný človek na laserovú korekciu krátkozrakosti. Vieme mu urobiť krásne videnie do diaľky, ale okamžite mu zoberieme dobrý zrak do blízka. Tieto veci treba s pacientom dôsledne odkomunikovať.“

Operácia oka. Foto: UVEA
oko, operácia oka Operácia oka.

Najväčším problémom z hľadiska riešenia stareckej vetchozrakosti, presbyopie, sú ľudia s tzv. emetropiou. To sú ľudia, ktorí majú, ľudovo povedané, na očiach nulu, inými slovami, celý život videli skvele do diaľky i do blízka bez potreby akejkoľvek korekcie zraku. S postupujúcim vekom odrazu potrebujú okuliare na čítanie, ale ich zrak do diaľky je naďalej dokonalý.

„Akýkoľvek zásah do oka, ktorý im zlepší videnie na blízko, im s veľkou pravdepodobnosťou viac alebo menej zhorší videnie do diaľky. Ak ste celý život pyšný na to, ako dobre vidíte do diaľky, toto zhoršenie veľmi zle akceptujete. Na nedávnom kongrese v Amsterdame aj v publikáciách anglických autorov sa píše o tom, že takýmto pacientom po päťdesiatke sa dá pomôcť výmenou očnej šošovky. Pri použití kvalitnej šošovky je ich spokojnosť 97 %, hoci vždy je riziko, že ich videnie do diaľky bude o čosi horšie ako pred operáciou. Zároveň však majú istotu, že už nebudú mať v budúcnosti problém so sivým zákalom, pretože v očiach majú nové šošovky.“

Výmena šošovky alebo zmena zakrivenia rohovky rádiofrekvenciou

Už spomenutou možnosťou je teda výmena šošovky, úkon, ktorý sa vlastne robí pri sivom zákale (vtedy sa zakalená šošovka vymieňa za novú). „Robil som oči 60-ročnej zubárke, ktorá mala do diaľky plus 1,25. Jednoznačne potrebovala okuliare pri práci. Dnes po výmene šošoviek šoféruje bez okuliarov aj svoju prácu robí bez okuliarov s výnimkou tých ochranných. U nej sme však ešte dodatočne použili excimerový laser, aby mohla byť úplne spokojná aj s videním do diaľky. Medzi výmenou šošovky a dolaserovaním excimerom musíme počkať tri mesiace.“ Excimerový laser robí to, že odstraňuje časť rohovky (akési rovnomerne vyklenuté okno na oku) odparením pomocou svetla. Samotným excimerom, čiže laserovým zákrokom na rohovke oka, presbyopia riešiť ide, ale s určitými obmedzeniami. Je na to potrebné špeciálne programové vybavenie lasera a výkon môže ovplyvniť kvalitu videnia na diaľku.

Ďalšia, pomerne nová možnosť riešenia je konduktívna keratoplastika. Táto metóda využíva rádiofrekvenčné vlny, ktorými sa neodstraňuje nijaká časť rohovky (ako pri excimeri) a neovplyvňuje ani šošovku, ale vplyvom žiarenia sa zmení zakrivenie rohovky, čo zmení dioptriu oka. Tu treba zdôrazniť, že tento nebolestivý zákrok (trvá asi tri minúty) sa robí len na jednom oku. Princípom je zoperovať tzv. nedominantné oko do blízka, pričom druhému, dominantnému oku, ostáva pôvodné dobré videnie do diaľky. Je to jediný možný spôsob, ako odstrániť dioptrie na čítanie, akýsi kompromis.

Pacientov mozog sa časom naučí automaticky prepínať – pri čítaní používa predovšetkým „vykorigované“ oko a potlačí vnem oka, ktoré vidí dobre do diaľky, a naopak. Keby sa totiž človeku dovtedy dobre vidiacemu do diaľky zoperovali obidve oči, bude logicky potrebovať mínusové okuliare do diaľky. Zákrok sa oboch očiach sa robí len v prípade, že ide o ďalekozrakého človeka. Takisto je potrebné rátať s tým, že starnutie oka aj ďalekozrakosť sa vekom zhoršujú, to znamená, že dioptrie sa pri nich menia. Interval, keď pacient potrebuje zákrok zopakovať, je individuálny, priemerne asi 5 rokov.

Metóda INTRACOR

V posledných rokoch možno presbyopiu tiež korigovať metódou INTRACOR s pomocou femtosekudového lasera. Táto moderná operačná metóda mení podobne ako už spomínaná konduktívna keratoplastika zakrivenie rohovky. „Ide o veľmi jemný, rýchly a bezbolestný zákrok, pri ktorom na rohovke nevzniká rana. Femtosekundový laser vytvára v stredných vrstvách rohovky sériu mikroskopických rezov v tvare krúžkov a tým mení jej zakrivenie,“ hovorí MUDr. Žiak. Možnosť operovať stareckú vetchozrakosť femtosekundovým laserom má klinika UVEA Mediklinik ako prvá a zatiaľ jediná na Slovensku. Nevýhodou tohto zákroku je fakt, že cieľová skupina pacientov je relatívne úzka, je to vhodné pre pacientov s ľahkou ďalekozrakosťou.

„Vidia relatívne dobre do diaľky a odmietajú výrazný zásah do oka v podobe výmeny šošovky. Chcú vidieť na jedálny lístok, displej telefónu, prístrojovú dosku auta, chcú absolvovať rýchly zákrok s rýchlym výsledkom, nevypadnúť z práce, vidieť na druhý deň. Vtedy odporučíme INTRACOR. Ak však pacient chce dokonalé videnie na blízko, vhodnejšia je výmena šošovky. Ideálny pacient na výmenu šošovky má viac ako plus dve dioptrie do diaľky a je vo veku nad 50 rokov alebo starší. Čím má viac plusových dioptrií do diaľky a čím je starší, tým je na výmenu šošovky vhodnejší.“

Možnosti riešenia stareckej vetchozrakosti

  • výmena očnej šošovky (cez rez na rohovke sa odsaje očná šošovka a nahradí sa novou), robí sa na obidvoch očiach, niekedy je dodatočne potrebné oči dokorigovať excimerovým laserom (ten „upravuje“ povrch rohovky oka), niektorí odborníci (napr. prof. Černák) však nesúhlasia s výmenou očnej šošovky len z dôvodu presbyopie, ak je tá „vlastná“ inak zdravá a nejde o diagnózu sivého zákalu
  • konduktívna keratoplastika (zmena zakrivenia rohovky s pomocou rádiofrekvenčných vĺn), robí sa na jednom oku, vydrží asi 5 rokov
  • INTRACOR (zmena zakrivenia rohovky s pomocou femtosekundového lasera bez rany a rizika infekcie), robí sa na jednom oku, vydrží asi 5 rokov
2 debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #vetchozrakosť