Plakať sa má, tvrdí oftalmologička Lužinská

Oko môže slziť aj v prípadoch, kedy človek cielene neplače. Skrývať sa za tým môže hneď niekoľko diagnóz.

22.04.2014 06:00
oko, plačúce oko, upchatý očný kanálik Foto:
Smútok? Môže to byť aj upchatý očný kanálik.
debata

Môže sa jednať o syndróm suchého oka, a to aj napriek tomu, že oko paradoxne slzí. „Slzný film má vrstvy a keď je niektorá z nich narušená, oko môže slziť.“ Pre Pravda.sk to vysvetlila oftalmologička z Nemocnice Malacky, MUDr. Martina Lužinská. Slzenie môže mať aj iné príčiny, môže ísť aj o šedý zákal – oko zle vidí, je dráždené a reaguje na to po svojom, čiže slzením. Do tretice, slzenie oka či oboch očí môžu spôsobovať aj nepriechodné očné kanáliky. Oftalmologička Lužinská pripomenula, že sám pacient nevie odhadnúť, o akú diagnózu ide, avšak v praxi, ak oko slzí, prevažuje diagnóza syndróm suchého oka.

Upchaté očné kanáliky častokrát trápia novorodencov. Lekári v takých prípadoch mamičke odporúčajú miesto pri kanálikoch rozmasírovať. Trápia aj starších ľudí. „Niekedy stačí prestrek – kanylou prestrekneme slzné cesty a oči sú na nejaký čas v poriadku. Takýto prestrek sa môže robiť aj preventívne,“ informovala ďalej Lužinská, no upozornila na to, že nastať môžu aj komplikácie, a tými sú zápaly.

Oftalmologička, MUDr. Martina Lužinská. Foto: archív Nemocnica Malacky
Martina Lužinská Oftalmologička, MUDr. Martina Lužinská.

Prestreknúť očný kanálik, to znie hrozivo. V praxi však nejde o bolestivý zákrok. Lekár oko neprestrekuje ihlou, ale tupou kanylou. Do očného kanálika vstrekne tekutinu, ktorú pacient následne prehltne. „Ak sú slzné cesty nepriechodné a spôsobovali by zápaly, napríklad slzného vaku, pacienta čakajú ďalšie vyšetrenia, prípadne aj operácia,“ vysvetlila MUDr. Lužinská.

Očné kanáliky sa neupchávajú ľuďom, ktorí veľa plačú. Práve naopak. „Plakať sa má,“ odporúča oftalmologička. Dobré je to nielen zo psychologického hľadiska, ale aj z dôvodu, aby sa oči „obmývali“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plač #slzenie oka #syndróm suchého oka #upchatý očný kanálik