Ako správne vybrať kliešťa a ako sa chrániť pred prisatím

Bezpečné odstránenie prisatého kliešťa z tela je malá veda. Koluje niekoľko „osvedčených“ metód, medzi ktorými sú aj úplne nesprávne.

16.05.2014 14:00
kliešť, encefalitída Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Predovšetkým je dobré vedieť, že kliešť na koži drží „ako kliešť“ preto, že je tam prilepený. Jeho fixačný orgán zvaný chobôtik podobný dlhej skobe so spätnými zúbkami vytvára spolu s párovými klepietkami uloženými nad chobôtikom vo vysúvateľných puzdrách kanálik, ktorým kliešť nasáva krv do ústneho otvoru.

Aby sa na tomto mieste udržal počas niekoľkých dní cicania, vylúči ešte počas pripíjania sa z cementových žliaz látku podobnú sekundovému lepidlu a po celom obvode hlavičky okolo chobôtika sa ku koži prilepí. Doslova sa tam „zabetónuje“. To mu umožňuje, že aj pri 200-násobnom zväčšení svojej hmotnosti pri plnom nacicaní sa na koži spoľahlivo udrží.

Miesto na koži by sme mali dezinfikovať – najlepšie jódovou tinktúrou. Nepoužívajte však žiadne oleje ani krémy. (Čítajte aj – Najzávažnejšie ochorenia, ktoré spôsobuje kliešť)

Kliešťa vyťahujeme pinzetou, čo najbližšie pri koži. Vykývame ho na jednu alebo druhú stranu a polotáčkou (je jedno, na ktorú stranu) ho kolmo uvoľníme. Potom sa ho snažíme vytiahnuť. Keď sa stane, že hlavičku utrhneme (zostane v koži), treba ísť na chirurgiu.

Ako sa chrániť pred prisatím

  • vyhýbajte sa miestam s najväčším výskytom kliešťov. Ak sa kliešť neprisaje, choroby sa neprenášajú. Larvy a nymfy dosahujú veľkosť len približne 1 mm a sú takmer priehľadné, takže je možné ich ľahko prehliadnuť.
  • relatívne bezpečným obdobím je zima a suché leto. Najrizikovejšia je jar a jeseň.
  • používajte mechanickú ochranu – oblečenie, ktoré chráni ruky aj nohy a pevnú obuv. Oblečenie by malo byť svetlé, aby ste zachytený hmyz na ňom dobre videli. Oblečenie môžete naimpregnovať repelentom. (Viac v článku Sezóna kliešťov je tu, chráňte sa.)
  • repelenty používajte správne. Pre krátky pobyt (2 až 4 hodiny) je možné aplikovať ho priamo na kožu. Pri dlhšom pobyte je lepšie impregnovať odev.
  • včas a správne ošetrite miesto vpichu. Prisatý kliešť by mal byť čo najskôr objavený a odstránený. Po návrate z prírody preto celé telo dôkladne prezrite. Ak nájdete na tele kliešťa, odstráňte ho a miesto ošetrite dezinfekčným roztokom.
  • sledujte svoj zdravotný stav aj po opustení oblasti, aby ste prípadne vedeli upozorniť lekára a možný prenos infekcie.

Ako usmrtiť vírus v mliečnych výrobkoch

Keďže vírus kliešťovej encefalitídy sa môže nachádzať aj v tepelne neupravených mliečnych výrobkoch z domáceho chovu infikovaných zvierat (kravy, ovce, kozy), odporúča sa mlieko prevariť. Vírus pri teplote 56 °C stráca infekčnosť v priebehu 30 minút.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #ako vybrať kliešťa