Príbeh: Dala ich dokopy skleróza multiplex

33-ročný Miroslav Janka z Bánova a Terézia Ralbovská (29) z Bratislavy, sa spoznali vďaka svojej diagnóze.

21.05.2014 06:00
skleróza multiplex Foto:
Miroslav Janka a Terézia Ralbovská tvrdia: S chorobou sa dá žiť a to je hlavné.
debata

Obaja majú sklerózu multiplex a tvrdia, že s týmto ochorením sa dá naučiť žiť. Jankovi ju diagnostikovali v osemnástich rokoch. Štartovacím momentom uňho bol zápal očného nervu. Následne absolvoval rôzne vyšetrenia… Inak sa nezačal ani Teréziin príbeh. „Učila som sa na skúšky a odrazu sa mi všetko začalo zahmlievať. Nevedela som, čo sa deje, tak som išla k očnej lekárke, ktorá mi spravila komplexné vyšetrenie,“ opísala Ralbovská pre Pravda.sk. Záver znel: oči sú v poriadku, problém musí byť v hlave. Pacientku odoslali na neurológiu, kde jej už diagnostikovali sklerózu multiplex.

Skleróza multiplex alebo roztrúsená mozgovomiechová skleróza je chronické ochorenie centrálnej nervovej sústavy z doteraz neobjasnených príčin. Jednou z nich môže byť aj stres. Podľa štatistiky postihuje viac ženy ako mužov. „Dnes už existujú liečebné možnosti, ktoré chorobu v určitom momente zabrzdia a tá sa ďalej nešíri,“ pochvaľuje si Ralbovská, ktorá chodí raz za mesiac na infúzie. Liečbu jej dobre nastavili a jej stav sa nezhoršuje. Týmto ochorením trpela aj jej stará matka a matke ju dokonca diagnostikovali až ako 52-ročnej. Pomerne neskoro, pretože podľa štatistiky skleróza multiplex postihuje dospelých ľudí v aktívnom veku od 20–40 rokov. „Ja som sa stretol už aj s chlapcom, ktorému diagnostikovali toto ochorenie ako trinásťročnému. Musel sa s tým naučiť žiť, dúfať, veriť a modliť sa,“ spomenul Janka.

Partneri, ktorých spojila skleróza multiplex, sú obaja v plnom invalidnom dôchodku. Terézia musela nechať štúdium pedagogiky, pretože denné cestovanie do Trnavy už nezvládala. Janka vyštudoval železničnú školu. „Chodím do detského domova medzi deti, ktoré mi dávajú silu, do domova sociálnych služieb, azylového domu. Ak je to možné, pomáham, komu sa dá,“ povedal. V budúcnosti sa nebránia myšlienke mať bábätko. Strach nemajú. „Aj zdravým ľuďom sa môže narodiť choré dieťa. Jednoducho, o tom je život. Nemôžeme sa zaoberať tým, že sme obaja chorí a že sa nám tým pádom určite narodí choré dieťa. Našim cieľom je žiť pre prítomnosť, vychutnávať si život.“

A ako prijali ich diagnózu rodičia? Sú prípady, kedy práve rodič znáša diagnózu dieťaťa ťažšie. Akoby mal výčitky svedomia, cítil sa vinný. „Moju diagnózu povedali najskôr mame a v tom čase z toho bola mimo a veľa plakala. Až neskôr, keď bola svedkom toho, že ja to beriem optimisticky, prestala mať výčitky. Dá sa s tým žiť a to je hlavné.“ U Miroslava Janku bola situácia podobná. Pre mamu to bol spočiatku veľký šok. Ako inak… „Museli sme sa dlho učiť, kým sa skleróza multiplex stala súčasťou nášho života,“ podotkol.

Miroslav Janka aj Terézia Ralbovská sa stali čestnými členmi klubu parkinsonikov a navštevovať členov s podobným ochorením im dodáva silu. „Pomáha nám rozprávať sa s ľuďmi s podobnou diagnózou, podporiť ich, keď majú nejakú bolesť či trápenie,“ zhrnul na záver Janka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skleróza multiplex