Desať rád, ako sa starať o kĺby

Okrem desiatich odporúčaní, ako zachovať vaše kĺby v čo najlepšom stave pridávame aj informácie ako sa stravovať, aby kĺby fungovali čo najdlhšie.

22.05.2014 06:00
ovocie, šťava, džús Foto:
Dbajte na bohatý prísun vitamínov, ktoré pôsobia ako antioxidanty.
debata (5)
  1. Schudnite: Nadváha spôsobuje nadmerné zaťaženie kĺbov, ktoré vedie k ich postupnému ničeniu. Dôsledkom sú stupňujúca sa bolesť a horšia hybnosť kĺbu.
  2. Hýbte sa: Pravidelný pohyb je pre zachovanie hybnosti kĺbov to najlepšie. Dobre vyvinuté svaly navyše môžu čiastočne zastúpiť zníženú funkciu kĺbov.
  3. Jedzte s rozumom: Zabudnite na fast¤food a ohrievané polotovary. Do jedálneho lístka zaraďte obilniny, strukoviny, ovocie a zeleninu, mäso, ryby a mliečne výrobky.
  4. Nejedzte medvedíky: Chrupavka kĺbu je až zo 40 % tvorená kolagénom. Vyberajte si doplnky stravy s kolagénom v tej najprirodzenejšej forme. Gumové medvedíky veľmi nepomôžu.
  5. Vyživujte kĺby: Zvýšte príjem vápnika a vitamínu D a K. Na to by mali myslieť najmä tehotné ženy a ľudia s nadmernou fyzickou záťažou, či už v práci, alebo pri športe.
  6. Pite: Dodržiavajte pitný režim. Málo vody spôsobuje zvýšenú únavu, poruchu obličiek, ale aj bolesť kĺbov. Najvhodnejšia je čistá voda.
  7. Podpätky len výnimočne: Vysoké podpätky menia ťažisko celého trupu a neúmerne preťažujú prednú časť nohy. Je dôležité typy obuvi často striedať a venovať pozornosť aj správne modelovanej stielke na podporu klenby.
  8. Seďte rovno: Seďte na celej ploche sedadla a chodidlami sa o zem opierajte celou plochou. Nohy majte v pravom uhle a rozkročené minimálne na šírku pliec.
  9. Pozor na myš: Častými pohybmi myši pri počítači, písaním sms alebo zaťažovaním prstov na dotykových obrazovkách sa ničia kĺby aj šľachy. Nezabúdajte teda na prestávky a precvičujte si prsty a zápästia.
  10. Nepodceňuje zranenia: Ak si zraníte kĺby, nepodceňujte to. Úraz môže prejsť do nenávratnej traumatickej zmeny, napríklad do osteoartrózy.

Tipy, ako sa stravovať:

  • Ideálne je jesť päťkrát denne ovocie a zeleninu.
  • Uprednostnite čerstvé domáce sezónne produkty.
  • Tepelne upravujte potraviny tak, aby nestrácali výživné látky, pričom minimálne polovicu dennej stravy by mala tvoriť surová strava.
  • Aspoň dvakrát do týždňa jedzte morské ryby.
  • Vypite počas dňa dva až tri litre tekutín.
  • Obmedzte jedlá z bielej múky, s obsahom cukru a priemyselne spracované polotovary.
  • Z olejov používajte rastlinné za studena lisované s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, napríklad Omega-3.
  • Obmedzte na minimum pitie kávy.
  • Znížte príjem bielkovín z mäsa a údenín.
  • Dbajte na bohatý prísun vitamínov, ktoré pôsobia ako antioxidanty (A, C, E, kyselina listová).

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rady #stravovanie #kĺby