Drží vás za nos závislosť?

Chronická lieková nádcha, tak sa odborne nazýva závislosť od kvapiek na uvoľnenie upchatého nosa. Pri súčasnom množstve prípravkov vo forme kvapiek i sprejov, ktoré sú k dispozícii v lekárňach, sa od pacientov vyžaduje stále vyššie zdravotné povedomie. Treba rozoznávať, ktoré z nich patria medzi návykové liečivá s obmedzenou dobou užívania.

01.06.2014 06:00
nos, nádcha, alergia, vreckovka Foto:
Niekedy pocit upchatia nosa spôsobuje len jej zhoršená funkcia následkom vysušenia.
debata

Kedysi existovali jedny kvapky na uvoľnenie nosa, od názvu ktorých vzniklo aj ľudové pomenovanie pre závislosť tohto druhu – sanorinizmus. V súčasnosti ich je na trhu viacero s účinnými látkami určenými na spľasnutie sliznice nosa (napr. Olynth, Otrivin, Muconasal, Mar rhino, Vibrocil či Nasivin), odborne sa nazývajú dekongestíva. Fungujú na tom princípe, že spôsobia stiahnutie ciev, ktorých je v podslizničnom tkanive nosových mušlí neúrekom. Hovorí sa tomu vazokonstrikčný účinok. Tým odstránia opuch na sliznici nosovej dutiny a človek s príznakmi nádchy, chrípky, zápalom prínosových dutín a podobne môže zrazu voľnejšie dýchať. Zníži sa aj výtok z nosa a pacient si ho môže vyfúkať. Účinok trvá rôzne dlho, je to individuálne a závisí aj od použitého prípravku.

Niektorí výrobcovia okrem účinnej látky pridávajú do dekongestív aj látky šetrné k nosovej sliznici, resp. také, čo ju zvlhčujú. Napríklad kyselinu hyalurónovú, sorbitol, éterické oleje či morskú vodu. Niektoré sú bez konzervantov. To však nijako neznižuje návykovosť týchto liekov.

V chemickej kazajke

Takéto kvapky do nosa sú však určené na užívanie len v rámci obmedzeného času 7–10 dní. Môžu veľmi pomôcť, ak pacient dodrží režim dávkovania. „Klasickou je situácia, keď pacient ochorie na akútnu nádchu a v rámci samoliečby si v lekárni kúpi nosové kvapky alebo sprej s dekongestívnym účinkom, aby potlačil prejav nosovej nepriechodnosti,“ píše v článku o tomto druhu závislosti pre Bedeker zdravia ORL-lekárka MUDr. Irina Šebová, CSc., z Bratislavy. „Z rôznych príčin neprestane prípravok užívať ani po dobe odporúčanej v príbalovom letáku. Organizmus si však pri dlhšom užívaní naň zvyká a začne paradoxne na prítomnosť lieku reagovať veľkým stiahnutím a opačne – veľkým roztiahnutím v prípade jeho neprítomnosti. Tento bludný kruh pacienta stále núti, aby si do nosovej dutiny dával ďalšiu a ďalšiu dávku…“ Ocitne sa tak v chemickej kazajke závislosti.

Aký roztok si kúpiť?

Hypertonický: koncentrácia soli je vyššia ako v bunkách nosovej sliznice, odoberá nadbytočnú vodu z opuchnutej sliznice
Hypotonický: koncentrácia soli je nižšia ako v bunkách nosovej sliznice, množstvo vody v bunkách sliznice zvyšuje
Izotonický (fyziologický): koncentrácia soli je rovnaká ako v bunkách nosovej sliznice, nemá vplyv na množstvo vody v bunkách sliznice

Ak takáto situácia trvá dlhšie, problémy sa nabaľujú. Pacient nemôže dýchať cez deň ani v noci, opakovane si aplikuje kvapky, nevyspí sa, cez deň je nervózny a unavený, nedokáže sa koncentrovať. Neskôr dochádza k znefunkčneniu riasinkového epitelu nosovej sliznice, dokonca až k vážnemu poškodeniu nosovej priehradky. „Je to obdoba drogovej závislosti, ibaže nie s psychickými, ale telesnými prejavmi lokalizovanými do nosovej sliznice,“ myslí si pľúcny lekár doc. MUDr. Martin Brezina z Pneumo-Alergo Centra v Bratislave. A odporúča na tento problém užívanie lokálne pôsobiaceho nosového kortikoidu v spreji.

Nosové kvapky kontra kortikoidové spreje

Niektorí odborníci, najmä tí, ktorí majú nedobré skúsenosti s pacientmi s týmto druhom závislosti, sa hnevajú na to, že nosové dekongestíva určené na uvoľnenie zdurenej nosovej sliznice, sú voľnopredajné, zatiaľ čo spreje s obsahom nosových kortikosteroidov (lokálne pôsobiace) sú viazané na lekársky predpis. Považujú to za paradox, pretože moderné nosové (intranazálne) kortikoidy sú dobre znášané, nemajú systémové účinky, tie nežiaduce sa objavujú len pomerne málo a sú mierne, pričom výskyt je podobný ako pri podávaní placeba.

Nosové kortikosteroidové spreje znižujú zápal nosovej sliznice, príznaky ako výtok, svrbenie v nose i mäkkého podnebia či kýchanie. Môžu sa užívať dlhodobo a často sa predpisujú alergikom, astmatikom, pacientom so zápalom prínosových dutín a podobne. Oproti klasickým „kvapkám na uvoľnenie nosa“ však majú nevýhodu – kvôli mechanizmu účinku ich plný liečebný efekt pacient pocíti až po niekoľkých dňoch pravidelného užívania. Najvyššia účinnosť liečby sa dosahuje pravidelným denným používaním, používanie podľa potreby nie je také efektívne. Pacient s upchatým nosom však obyčajne nie je trpezlivý, pretože „kvapky na uvoľnenie nosa“ zaberajú do niekoľkých minút. To je v poriadku, ak dodrží časovo ohraničenú niekoľkodňovú liečbu. Niektorí alergici však majú počas sezóny dlhodobé problémy s upchatým nosom a týždeň trvajúce užívanie kvapiek im nestačí. Ľahko sa tak dostanú do závislosti.

Keď je nos suchý

Upchatý nos však nemusí nevyhnutne spôsobiť len zápalový proces spôsobený nádchou, alergickou nádchou či iné zápaly v oblasti nosohltana. Nemusí to automaticky znamenať opuchnutú sliznicu. Niekedy pocit upchatia nosa spôsobuje len jej zhoršená funkcia následkom vysušenia. „Tento stav sa označuje aj termínom suchý nos, v nosovej dutine sa tvoria chrasty a príškvary, niekedy s hustým hlienom,“ vysvetľuje ORL-lekárka MUDr. Alena Staníková, PhD. „Na sťažené dýchanie má často vplyv aj znečistené prostredie, cigaretový dym či suché prostredie. Tie takisto môžu narušiť prirodzenú obranyschopnosť nosovej sliznice. Nos potrebuje na správnu funkciu vlhko, preto je súčasťou liečby patologických stavov vedúcich k suchej sliznici v nose starý čínsky recept vyplachovania nosa slanou vodou, ale aj dlhodobejšie zvlhčovanie sliznice aplikáciou lokálnych kvapiek či sprejov.“

Nie vždy je teda nevyhnutné použiť na upchatý nos nosové kvapky s obsahom liečiva, niekedy stačia aj tzv. hypertonické roztoky morskej vody, ktoré majú schopnosť odoberať nadbytočnú vodu z opuchnutej sliznice. V hypertonickom roztoku je koncentrácia soli vyššia ako v bunkách nosovej sliznice, preto za istých okolností môže aj takýto roztok morskej vody uvoľniť nos. Hovorí sa tomu „osmotický účinok“. Ak nos nie je upchatý, stačí používať izotonický roztok. Na trhu je takýchto sprejov viacero. Niektoré obsahujú aj ďalšie prídavné látky, napr. hojivý dexpanthenol, meď (pôsobí protizápalovo), mangán (zabraňuje vylučovaniu histamínu pri včasnej fáze alergickej reakcie), ďalšie majú eukalyptový či mätový olej na uľahčenie dýchania a hypromelózu, ktorá pomáha pri zvlhčovaní.

Dekongestíva aj v tabletách

Nos môžu uvoľniť aj prípravky, ktoré sa užívajú celkovo (ústami). Takéto látky často obsahujú rôzne kombinované prípravky určené na potláčanie príznakov chrípky a prechladnutia. Patria sem látky ako pseudoefedrín, fenylefrín či chlórfenamín. Okrem toho, prirodzene, jestvujú aj liečivá účinkujúce proti opuchu nosovej sliznice, ktoré sú na lekársky predpis. Tie lekár ordinuje v prípade, že pacient si už vybudoval návyk na nosové kvapky, ale môžu sa užívať tiež len obmedzený čas (napr. protialergický liek loratadín v kombinácii s pseudoefedrínom v tablete max. 10 dní). K tomu intranazálne kortikosteroidové spreje, ktoré nie sú návykové, majú však nástup účinku 4–7 dní. Toto obdobie musí pacient „závislý od kvapiek“ jednoducho prekonať, pretože chirurgickej liečbe zhrubnutej nosovej sliznice je lepšie sa vyhnúť.

Príčiny a príznaky upchatého nosa

Prechladnutie: výrazný výtok z nosa, opuchnutá nosová sliznica, kýchanie, kašľanie, zvýšená teplota, často škriabanie v hrdle
Zápal nosových dutín: rovnaké príznaky ako pri prechladnutí plus žltozelený výtok z nosa, výrazné bolesti čelových dutín (zvýrazňujú sa pri predklone), tlak v lebke, slzenie, strata čuchu
Chrípka: opuch nosovej sliznice a kýchanie môže a nemusí byť, výtok z nosa miernejší ako pri nádche, horúčka, celková slabosť, nechutenstvo, bolesti svalov a hlavy, bolesti hrdla len niekedy, často závažný kašeľ
Alergia: opuch sliznice nosa, červený nos, výtok z nosa, kýchanie, svrbenie očí, nosa, podnebia, ktoré sa vyskytuje sezónne (ORL odborníci dokážu vidieť aj špecifické sčervenanie slizníc typické pre alergiu)
Cudzí predmet v nose: často jednostranný (z jednej nosovej dierky) výtok, niekedy zapácha
Zápal stredného ucha: nádchu sprevádza bolesť v uchu dlhšie ako jeden deň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #nádcha #nos #návykové látky