Haloterapia: Soľný aerosól je bronchiálna kefa

Maruška kedysi netušila, že soľ je dobrá nielen na chlieb. Vdychovanie soľného aerosólu má totiž liečivé účinky na ľudí s dýchacími ťažkosťami. Spôsob liečby v prostredí, ktoré napodobňuje mikroklímu prírodných soľných jaskýň, sa nazýva haloterapia.

20.06.2014 06:00
haloterapia, soľná izba Foto:
Soľná izba.
debata

Haloterapia je vlastne metóda podobná speleoterapii, liečbe využívajúcej blahodarný vplyv jaskynného ovzdušia. Táto metóda vytvára v soľných miestnostiach rovnakú mikroklímu ako v prírodných soľných jaskyniach. Tie sa nachádzajú napríklad v Poľsku – soľné bane ako Wieliczka či Bochnia sú v prevádzke dodnes. Bol to nakoniec poľský lekár Feliks Boczkowski, ktorý v roku 1843 zistil, že vzduch v týchto baniach nasýtený suchým aerosólom chloridu sodného má liečivé účinky.

Nemci majú podobné zariadenia v Schönebecku a Rakúšania v Salceme. Využívajú ich ľudia s chronickými respiračnými problémami, opakovanými zápalmi prínosových dutín, hrdla, astmatici, atopici a podobne. Stabilná mikroklíma, vlhkosť vzduchu a ovzdušie, kde neprežijú nijaké baktérie ani plesne, má totiž mimoriadne priaznivé účinky na dýchacie cesty i pokožku. Okrem soľných mikročastíc sa v takomto ovzduší nachádza aj množstvo ďalších mikroelementov, najmä vápnika, magnézia, železa a niekoľkonásobne viac jódu ako počas búrky nad morom.

Prvá soľná izba, ktorá napodobňovala podmienky v soľnej bani, bola vybudovaná v pľúcnom inštitúte v Sankt Peterburgu v roku 1990. Moderná haloterapia je spôsob liečby v prostredí s regulovaným ovzduším, ktoré napodobňuje mikroklímu prírodných soľných jaskýň. Soľné prostredie v miestnosti vytvára generátor aerosólu, prostredie má takisto stabilnú vlhkosť aj teplotu vzduchu.

„Terapia soľou má významný preventívny a liečebný vplyv na široké spektrum chorôb. Preukázali to aj viaceré klinické štúdie,“ tvrdí MUDr. Silvia Bothová z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Podrobnejšie klinické štúdie ukázali, že jemný suchý aerosól kamennej soli stimuluje obranné mechanizmy dýchacích ciest, zvyšuje teda ich odolnosť, má mukolytický a vysušujúci efekt, vykazuje protizápalové a imunomodulačné aktivity. Je ako bronchiálna kefa, ktorá pomáha dýchacím cestám zbavovať sa častíc peľu, prachu či mikróbov, ktoré ich kolonizujú.

„Haloterapia ako liečebná metóda má svoje opodstatnenie v pneumológii, alergológii, dermatológii, kozmetológii,“ pokračuje lekárka. „Suchý soľný aerosól aktivuje riasinkový epitel, a tým prospieva bronchodrenáži dýchacích ciest. Medzi jeho ďalšie pozitívne účinky patrí protizápalový a bakteriostatický efekt.“

Aplikovanie haloterapie krátko pred objavením sa prvých alergických príznakov podporuje zníženie alebo až elimináciu peľových alergénov v dýchacích cestách. Pobyt v soľných izbách či jaskyniach teda zmierňuje aj prejavy sennej nádchy (kašeľ, kýchanie, slzenie), pomáha znížiť dávky, resp. vysadiť antihistaminiká (protialergické lieky). Mnohí nevedia, že pobyt v takomto prostredí nasýtenom soľnými časticami normalizuje aj zloženie kožnej flóry, preto pomáha aj pri liečbe kožných ochorení. Má aj relaxačné a antidepresívne účinky.

Pri akých diagnózach pomáha haloterapia?

  • chronické pľúcne ochorenia (astma, CHOCHP, pneumónia, bronchitída, cystická fibróza)
  • alergia s negatívnym vplyvom na ušné, nosné, krčné dutiny (napr. senná nádcha)
  • ORL ochorenia (nádcha, sínusitída, faryngitída, laryngitída)
  • prevencia a liečba prechladnutia
  • respiračná hygiena, vyčistenie dýchacích ciest od škodlivých častíc zo vzduchu a cigaretového dymu
  • choroby kože (akné, neurodermatitída, psoriáza, celulitída)
  • srdcovo-cievne problémy (najmä v kombinácii s pľúcnymi chorobami)
  • neuróza, stres, stavy únavy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #soľ #haloterapia #soľná izba