Pri nafukovaní sú účinné aj babské recepty. Pomáha aj fenikel

Poznáte tie pocity? Nech zjete, čo zjete, a čo-to už povylučujete, vaše brucho sa podobá ženskému v šiestom mesiaci...

07.07.2014 06:00
fenikel, feniklový čaj Foto:
Liečbu feniklovým čajom schvaľuje aj gastroenterológ.
debata

O nafukovaní sme sa rozprávali s gastroenterológom a primárom odborných ambulancií Železničnej NaP Bratislava, MUDr. Milošom Bubánom.

Gastroenterológ, MUDr. Miloš Bubán. Foto: SITA/AP, Gabriel Kuchta
Miloš Bubán Gastroenterológ, MUDr. Miloš Bubán.

Čo sa môže za nafukovaním skrývať? Čo ako lekár odporúčate pacientovi, ktorého tento „jav“ trápi. Mal by sa najskôr sledovať, čo konzumuje? Kedy by sa mal začať obávať a zájsť za lekárom?
Meteorizmus – stav, ktorý vzniká nahromadením plynov v čreve. Môže byť aj príznakom ochorení tráviaceho systému, alebo je následkom zloženia stravy i nedostatku pohybu. Pacienti mávajú vtedy pocity tlaku v bruchu, plnosti, majú aj zväčšené brucho, pocit nafukovania a vyššej plynatosti. Návšteva lekára by mala byť vtedy, keď je nafukovanie neprimerane nadmerné, alebo znamená zmenu oproti jeho predchádzajúcemu stavu, keď sa cítil v pohode. Ale vtedy sú zvyčajne okrem nafukovania aj iné príznaky choroby.

Mnohí sa návšteve lekára vyhýbajú práve z dôvodu strachu pred gastroskopického vyšetrenia. Dá sa mu predísť, alebo kedy je pri nafukovaní nevyhnutné?
Najdôležitejšie je podrobne sa s pacientom o jeho ťažkostiach porozprávať. Sú aj iné možnosti vyšetrení ako len endoskopia. K tej neraz ani prísť nemusí, takže naozaj sa netreba hneď obávať “hadice”.

V prípade, že človeka nafukuje po každom jedle – o aké ochorenia sa môže jednať?
O ochorenie žlčníka, podžalúdkovej žľazy, poruchy vyprázdňovania čreva (zápcha, ileus), nedostatok črevných baktérií v čreve. Ale taktiež sa s meteorizmom stretávame aj u neurotikov. Neraz je plynatosť aj prejavom porúch funkcie tráviaceho traktu.

Čo existuje proti nadúvaniu ako prevencia? Potraviny, výživové doplnky…
Probiotiká sú skutočne vynikajúce celkovo na správnu funkciu hrubého čreva, znižujú meteorizmus a zvyšujú celkovú imunitu. Okrem liekov dostupných na voľný predaj, sú aj účinné „babské recepty“. Najznámejším je feniklový, mätový alebo rumančekový čaj. Akútnu úľavu zabezpečí tiež biely jogurt so živými kultúrami, pre obnovenie črevnej mikroflóry čaj. Najlepšie je vyhýbať sa jedlám, ktoré nebudú vo vnútri dlho „kvasiť“. Dôležitá je aj upraviť pitný režim: 15 minút pred jedlom a pol hodinu po jedle nepiť veľa tekutín, aby sa nenarušila činnosť tráviacich štiav. A keď piť, tak pramenistú, nesýtenú vodu po malých dúškoch.

Úľavu prinášajú taktiež masáže a obklady, ale na rýchle zlepšenie stavu je vhodnejší obvyklý prostriedok, ktorý bežne dostať v lekárňach – tabletky živočíšneho uhlia, ktoré absorbujú prebytočný plyn v črevách.

Zvláštnu vlastnosť má cesnak. Patrí k liečivám s karminatívnym účinkom (karminatíva sú rastlinné prostriedky, vyvolávajúce odchod nahromadených črevných plynov, preto sú vhodné pri nafukovaní a plynatosti). Mechanizmus karminatívneho pôsobenia spočíva v povzbudzovaní črevnej peristaltiky a potláčaní kvasného procesu v črevnej mikroflóre, ale k celkovému karminatívnemu účinku prispieva aj žlčopudný a spazmolytický (kŕče uvoľňujúci) efekt.

Predstavme si pacienta, ktorý nafukovaním trpí (nesprevádzajú to žiadne iné príznaky ako hnačky), no nelieči sa a tento problém ignoruje. Čo mu hrozí, o čo si koleduje?
Ak sa naozaj jedná o príznak ochorenia, tak o neskorú diagnostiku a tým pádom aj neskorú liečbu, ktorá by pri včasnej návšteve lekára zabránila možným komplikáciám, ktoré jeho ochorenie prinieslo v čase jeho obavy pred návštevou lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #probiotiká #nafukovanie #meteorizmus #tráviaci systém #gastroskopia #črevo