Prudké doskoky kĺbom škodia

V zložitom technickom diele, v našich kĺboch, dochádza ustavičným pohybom k prirodzenému opotrebovaniu. Ochranná vrstva chrupavky medzi styčnými plochami kĺbu sa odiera, ubúda kĺbovej tekutiny. U zdravého človeka sa už po štyridsiatke spomaľuje činnosť buniek chrupkovitého tkaniva a samoregeneračná schopnosť chrupaviek sa zhoršuje.

05.07.2014 06:00
debata
Medzi ideálne pohybové aktivity patrí z... Foto: SHUTTERSTOCK
pohyb, šport, walking, paličky, nordic Medzi ideálne pohybové aktivity patrí z hľadiska kĺbov plávanie, bicyklovanie, posilňovacie, naťahovacie a relaxačné cvičenia.

V tele máme sedem rôznych druhov kĺbov rozdelených podľa štruktúry a rozsahu pohybu, ktorý umožňujú. Chrupavky na koncoch týchto kostných spojení ustavičným premazávaním kĺbu minimalizujú trenie a zabezpečujú hladký priebeh všetkých pohybov.

Kĺb môže ochorieť, tak ako všetko v tele. Najbežnejším ochorením je osteoartróza, degeneratívny stav, ktorý znamená poškodenie chrupavky chrániacej povrch kostí v kĺbe. V mladšom veku postihuje artróza častejšie mužov, v strednom a vo vyššom, naopak, ženy. Určitý stupeň tejto choroby má však každý druhý človek nad 50 rokov.

Pri tzv. primárnej artróze sa na tomto ochorení podieľa séria rôznych faktorov ako vek, pohlavie, dedičnosť, preťažovanie, stavba tela, obezita. Sekundárnu, čiže druhotnú artrózu, spôsobujú úrazy, poruchy vývoja ako vrodené vykĺbenia či chyby v podobe nerovnakej dĺžky končatín, metabolické, neurologické ochorenia a pod. Artróza sa často rozvíja veľmi pozvoľna. Ak sa spočiatku bolesť v postihnutom kĺbe vyskytovala len po väčšej námahe, neskôr sa ozýva aj v pokoji, dochádza k stuhnutosti kĺbov, niekedy počuť praskanie a vŕzganie kĺbu pri pohybe a kĺb môže aj opuchnúť.

Artróza sa vyliečiť nedá, možno len spomaliť jej postup a zmierniť problémy, ktoré ju sprevádzajú. Ak je pacient obézny, najprv musí schudnúť, pretože nadhmotnosť škodí najmä veľkým váhonosným kĺbom, ako sú kolená, bedrové kĺby a kĺby chrbtice. O správnej forme pohybu je dôležité poradiť sa s ortopédom, rehabilitačným lekárom alebo fyzioterapeutom. „Jednotlivé športy môžeme z hľadiska pohybu rozdeliť na dve veľké skupiny. Do tej prvej patria športy s koordinovaným pohybom, počas ktorých je náš pohyb väčšinou pod kontrolou,“ radí športový lekár MUDr. Ernest Caban.

„Patrí sem napríklad beh, cyklistika, plávanie alebo populárna chôdza s palicami.“ Pri takejto forme športu podľa neho dochádza k minimálnemu poškodzovaniu pohybového aparátu a pomerne nízka je aj možnosť úrazu. Naopak, medzi športy s nekoordinovaným pohybom patria všetky kolektívne loptové hry – futbal, hádzaná, basketbal – ale aj tenis či squash. Ide o športy, pri ktorých pod vplyvom súpera alebo kontaktu s ním poškodí násilie pôsobiace na náš pohybový aparát naše chrupavky, väzy a nezriedka i kosti. Prudké doskoky pri týchto športoch neprospievajú ani chrbtici.

Medzi ideálne pohybové aktivity patrí z hľadiska kĺbov plávanie, bicyklovanie, posilňovacie, naťahovacie a relaxačné cvičenia. Treba myslieť na to, že bez cvičenia sa chrupavka kĺbu dostatočne nevyživuje. Dôležitá je však práve voľba správnej záťaže kĺbu, najmä ak je už poškodený. Pomerne široká je aj škála farmakologických liečebných postupov, čiže liečby liekmi. O operácii sa uvažuje až vtedy, keď sú príznaky ochorenia výrazné a všetko ostatné zlyhalo. Z doplnkov výživy sa odporúčajú omega-3 mastné kyseliny, glukozamín- , chondroitínsulfát, kolagén a kyselina hyalurónová. Doplnky stravy v tomto smere slúžia ako koncentrovaný zdroj živín.

Typické prejavy osteoartrózy:

  • najčastejšie postihuje kolenné a bedrové kĺby, nemá symetrickosť prejavov
  • príznaky sa môžu zhoršovať v priebehu dňa, hoci je pre ňu tiež charakteristická ranná stuhnutosť kĺbov, na rozdiel od artritídy im môže uľaviť teplo
  • vŕzganie kĺbu pri pohybe, zhrubnutie kĺbu
  • opuch kĺbu (vznikne hromadením tekutiny v kĺbovom puzdre)
  • kostné výrastky na kĺbe (osteofyty)

Výživové doplnky na kĺby sú určené predovšetkým:

  • manuálne pracujúcim ľuďom
  • ľuďom s nadváhou
  • športovcom
  • ľuďom s hypermobilným syndrómom (nadmerná pohyblivosť veľkých i drobných kĺbov)
  • ľuďom s genetickou predispozíciou pre kĺbové ochorenia (problémy v rodine)
  • ľuďom s vrodenými a vývojovými chybami (napr. majú jednu nohu kratšiu ako druhú)
  • ľuďom bez príznakov osteoartrózy v rámci prevencie kĺbových ochorení a starostlivosti o kĺby a kosti
  • dospievajúcim s rastovými problémami a, naopak, starším ľuďom
  • pacientom po úrazoch kĺbov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #osteoartróza #artróza #chrupavka