Bolesť chrbtice je daň za vzpriamenú chôdzu, ale aj sedavý spôsob života

Chrbtica je oporou tela a chráni dôležitú časť nášho nervového systému - miechu. Dokáže však aj poriadne potrápiť. V určitom životnom období bolesti chrbta postihujú takmer každého a stávajú sa čoraz častejšou príčinou práceneschopnosti, ale aj invalidizácie Slovákov.

10.07.2014 06:00
chrbát, chrbtica, lekár, diagnóza, kostra,... Foto:
Chrbát bolí, keď je preťažený buď jednostranne, alebo nadmernou záťažou.
debata

Za problémy si ľudstvo môže samo tým, že začalo chodiť vzpriamene. Chrbtica štvornožcov tvorí pomerne stabilný oblúk, zatiaľ čo tá ľudská je dvojesovite zakrivená a náchylnejšia na poruchy. Stav našej chrbtice ovplyvňuje viacero faktorov, okrem iného aj spôsob, ako chodíme, sedíme, spíme, aké máme zamestnanie, ako sa stravujeme či hýbeme. Fakt je ten, že za bolesti chrbta si väčšinou môžeme sami svojou nesprávnou životosprávou a nedostatkom pohybu.

„Bolesti chrbtice sú čoraz častejšie, sú skutočne jedným z civilizačných ochorení. Chýba nám pravidelný pohyb, hoci možností zdravo sa hýbať a rekreačne športovať je viac ako v minulosti,“ hovorí rehabilitačný lekár a ortopéd Július Kazimír z bratislavského Rehabilitačného centra Moon. „Experti konštatujú, že celosvetovo stúpa počet ľudí, ktorí strávia statickým sedením na stoličke čoraz viac hodín. Odhaduje sa, že ročne presedíme 2 500 až 3 000 hodín, najprv v práci, potom v aute a neskôr doma pri televízore či počítači.“

Chrbát bolí, keď je preťažený buď jednostranne, alebo nadmernou záťažou. Bolesti sa však ozvú, aj keď nič nerobíme, teda pri nedostatočnom a nepravidelnom pohybe. Bolesť je signál, ktorý nás upozorní, že sa s naším telom niečo deje. „Len čo začne u človeka prevládať pasívny životný štýl – statické vysedávanie bez pravidelného pohybu – začne sa svalový systém správať vždy rovnako. Takzvané neviditeľné hlboké stabilizačné svaly okolo chrbtice zoslabnú. Pôvodne roztiahnutá pružina tela stráca antigravitačný efekt a zvýši sa tlak na medzistavcové platničky. Vonkajšie povrchové svaly trupu musia prebrať funkciu postihnutých kamarátov a začnú tuhnúť, skracovať sa a ďalej zhoršujú situáciu. Drobné medzistavcové kĺbiky už nie sú chránené svalovou stabilitou a príde prvá blokáda, seknutie, v horšom prípade vyskočenie platničky, tzv. hexenšus, s intenzívnou bolesťou vyžarujúcou do dolnej končatiny,“ približuje príčiny bolesti chrbta doktor Kazimír.

Kedy by ste mali vyhľadať lekára

  • ak bolesť vyžaruje do dolnej končatiny,
  • ak nastanú problémy s močením a so stolicou,
  • objaví sa horúčka,
  • ak sa objaví porucha citlivosti na dolných končatinách,
  • ak je na jednu stranu výrazné vykrivenie trupu,
  • ak sa bolesť zosilní a neustúpi počas 4 – 6 týždňov,
  • ak je bolesť veľmi silná alebo sa objavuje v pokoji či pri nečinnosti,
  • ak sa pre bolesť budíte zo spánku.

Podľa jeho slov ideálnou prevenciou je pohyb, pohyb a ešte raz pohyb. A pravidelné cvičenie. „Ale aj správna životospráva a kalorická disciplína. Treba jednoducho odolať slastiam modernej gastronómie,“ hovorí. A aký pohyb je ten správny? „Existuje niekoľko liečebných systémov, v ktorých dominuje pohyb ako aktívny prvok. Najdlhšiu tradíciu u nás má systém Pilates Medical, ktorý rozpracovali slovenskí lekári už pred 12 rokmi. Preukázateľne reštartuje oslabený hlboký svalový systém chrbtice, odstráni nadmerný tlak platničiek a premodeluje svaly celého tela. Navyše je pre pacientov dostatočne atraktívny a po odbornom zaškolení cvičenie nezaberie viac ako 20 minút,“ konštatoval a zároveň dodal, že prevencia sa dá robiť aj v práci na stoličke. "A veľmi efektívne. Na mnohých pracoviskách je už nový model súčasťou firemnej kultúry. Cvičenie v kancelárii rehabilitační lekári a fyzioterapeuti rozpracovali do podoby Office Wellness a celá metodika sa dá nacvičiť priamo na pracovisku za 60 minút.

V akom prípade by sme už nemali návštevu lekára odkladať? „Vždy, keď bolesť vznikne náhle, vystreľuje do dolnej končatiny a spôsobí vykrivenie trupu do boku. A tiež v prípadoch, keď sa opakujú seknutia v chrbtici, ktoré síce po pár dňoch prejdú, ale takýto stav treba diagnosticky doriešiť.“ Lekár potom zistí anamnézu, nasleduje klinické vyšetrenie ortopédom alebo neurológom. „Následne sa podľa potreby realizuje CT alebo MRI vyšetrenie, v niektorých prípadoch postačí RTG snímka. Postup zvolí vždy odborný lekár,“ približuje diagnostiku doktor Kazimír.

Podľa jeho slov príčinou ťažkostí v oblasti chrbtice, ale nielen v nej, je aj stres. „Kvalitný centrálny nervový systém, koordinované riadenie pohybu z mozgových centier a celková psychická pohoda sú nevyhnutnou podmienkou, aby bol zabezpečený komfort svalového aparátu a bezbolestná chrbtica. Stačí sa pozrieť na držanie tela u človeka v strese a v psychickej nepohode. Geometria chrbtice je v týchto prípadoch jednoznačne narušená, svaly správne nepracujú a nezabezpečujú platničky a stabilitu drobných medzistavcových kĺbov. Zdravotné problémy sa u takýchto jedincov dostavia celkom zákonite,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #bolesť chrbta