Strojček na zuby len pri perfektnej hygiene!

Je lepšie mať zuby krivé ako pokazené. Ortodontická liečba vyžaduje dokonalú zubnú hygienu, pretože predstavuje zvýšené riziko vzniku zubných kazov. Ak si niekto nevie, resp. nechce dôsledne čistiť chrup, strojček na zuby by som mu nedával, tvrdí MUDr. Pavol Andel z Hlohovca.

11.07.2014 06:00
zubný strojček Foto:
Pri zubných strojčekoch - či už snímateľných alebo fixných - je veľmi dôležitá ústna hygiena.
debata

Strojček na zuby môže byť snímateľný alebo fixný. V obidvoch prípadoch však hovoríme o dodržiavaní zvýšenej zubnej hygieny, inak nenávratne poškodené zuby narušia celý zmysel ortodontickej liečby vrátane jej estetického výsledku.

Zuby uložené v zubnom oblúku nepravidelne sa ťažšie čistia a logicky sa ľahšie pokazia. Cieľom „vyrovnávania zubov“ je teda mať nielen pekný a súmerný úsmev, ale dosiahnuť aj ľahšie udržiavanie čistoty a zdravia v ústach. Počas ortodontickej liečby však táto „čistota“ vyžaduje zvýšené úsilie, pretože po nasadení fixného strojčeka vzniknú okolo ortodontických zámkov a drôtikov ťažšie prístupné plochy, kde sa hromadí zubný povlak. Pri snímateľnom strojčeku to nie je inak. Tam sa povlak hromadí aj priamo na strojčeku rovnako ako v ústach. Treba ho rovnako ako chrup mechanicky čistiť a namáčať v čistiacom roztoku. Esix alebo tzv. priesvitný strojček v podobe priehľadnej fólie priamo nasadenej na zuby je v prípade zle očistených zubov niečo ako skleník pre rast baktérií. Aj tento typ je vhodný len pre pacientov s perfektnou ústnou hygienou!

Čo potrebujeme

Na čistenie zubov počas ortodontickej liečby potrebujeme zubnú kefku s malou hlavičkou a čo najjemnejšími a najhustejšími vláknami. Ak máme nalepený fixný aparát, nevyhnutná je aj jednozväzková, tzv. sólo zubná kefka, ktorej vlákna sú spojené do jediného zväzku so zaobleným koncom. Neslobodno zabúdať ani na medzizubné priestory a zabezpečiť si potrebné veľkosti medzizubných kefiek s držiakom na rôzne veľké medzery medzi jednotlivými zubami.

Do výbavy by mala pribudnúť aj špeciálna dlhá medzizubná kefka CPS 28 s plastovým obalom okolo drôtu. Jej kovové jadro obalené plastom nevyvoláva nepríjemné pocity pri vzájomnom trení a dotyku dvoch drôtikov. Zavádza sa popod drôtik strojčeka. Na dočistenie krúžkov strojčeka sa používa CPS 14 s kužeľovitým tvarom určená na miesta medzi drôtom a zubom v okolí krúžkov strojčeka z vnútornej aj vonkajšej časti. Stačí ju zasunúť len potiaľ, pokiaľ sa zmestí. Ku hygiene úst patrí aj čistenie jazyka. Takže povlak z jazyka, ktorý obsahuje množstvo baktérií, odstraňujeme pomocou špeciálnej škrabky na čistenie jazyka.

Čistiť zuby aj strojček samotný

Pri snímateľnom strojčeku treba zubný povlak odstraňovať aj zo samotného strojčeka, pričom pomôcť môže špeciálny gél, ktorý rozpustí nečistoty, zničí baktérie a zanechá príjemnú vôňu. Ak strojček nie je v ústach, nechávame ho v čistiacom roztoku v špeciálnej hygienickej nádobke s vyberateľným dnom, ktorá umožní strojček vybrať bez vyliatia roztoku a máčania si prstov. Dá sa navyše zatvárať a roztok v nej pri dodržaní sterility vydrží týždeň. Je dobré strojček vyčistiť vždy skôr, ako na ňom uschnú nečistoty, pretože podobne ako v ústach, aj na strojčeku sa vytvára zubný kameň, čo je vlastne stvrdnutý neočistený zubný povlak.

Samozrejme, na to, aby ste mali zdravé a čisté zuby aj počas ortodontickej liečby, treba urobiť viac, ako si zakúpiť potrebné hygienické pomôcky. Je nevyhnutné nájsť si „učiteľa“, ktorý nás naučí používať ich, pomôže nám vybrať správne veľkosti medzizubných kefiek a podobne. Je ním dentálna hygienička. Čistiť a vyčistiť si zuby sú totiž dve rozdielne veci. A naďalej platí, že len čistý zub sa nepokazí, akože dva a dva sú štyri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #strojček #zubná hygiena