Mechanickému čisteniu zubov kefkou sa nič nevyrovná

Žuvačky majú podľa čeľustnej ortopédky, MUDr. Lucii Pitekovej, Phd., plusy aj mínusy. Plusy podľa jej slov jednoznačne prevládajú.

06.08.2014 06:00
umývanie zubov, čistenie zubov, zuby Foto:
Okrem zubnej kefky a pasty by sme mali mať aj špeciálnu kefku na medzizubné priestory a niť.
debata

„Určite je pravda to, čo sa tvrdí v reklamách – že nám upravujú pH v ústach. Takže dať si žuvačku po jedle, je fajn,“ zhodnotila. Žuvačka tiež dokáže stimulovať produkciu slín, vďaka čomu sa zuby čistia. Avšak skupinu pacientov, ktorým zubári žuvať žuvačky neodporúčajú, tvoria tí, čo v noci škrípu zubami. Pre ich kĺb znamená žuvanie záťaž navyše. „Nič netreba preháňať, no žuvačka ako prevencia zubného kazu je vhodná.“

Pravdaže, mechanickému čisteniu zubov zubnou kefkou, sa nič nevyrovná. Žuvačku ako náhradu čistenia nemožno považovať! „Veľa ľudí sa nás pýta, či existuje voda, ktorou si len vypláchnu ústa, ale nič také na trhu nie je. Aj zubné vody, ktoré sľubujú „zázračne“ vyčistiť medzizubné priestory, sú len a len doplnkom. Jediná možnosť je mechanická očista. Ak niečo z trojkombinácie kefka-pasta-voda vypustiť, tak potom pastu a ústnu vodu. Kefka je najdôležitejšia.

Väčšina pacientov si čistiť zuby správne nevie a niektorých to zubári učia na „staré kolená“. Mnohí z nich doposiaľ používali nesprávne pomôcky alebo techniku. „Bolia ich z toho ruky a nadávajú na nás, no potom sami ocenia, keď vidia, že ich ďasná úplne inak vyzerajú a majú tiež oveľa menej kazov. Nemali by toľko, keby sa v detstve naučili správne čistiť si zuby,“ objasnila Piteková.

Prevencii sa v minulosti neprikladala taká pozornosť ako dnes. „U mladých ľudí, ktorí si čistiť zuby vedia, riešime úplne iné veci, ako u dnešnej dospelej generácii,“ skonštatovala zubárka. Každý jeden človek by okrem zubnej kefky a pasty mal mať aj špeciálnu kefku na medzizubné priestory a niť.

Prehnať sa to dá pravdaže aj s umývaním zubov. Naozaj to nie je potrebné po každom jedle. Radšej dvakrat denne, ale poriadne, tvrdí Piteková. „Najdôležitejšie je čistenie zubov večer, pred spaním. Vtedy by sme si mali na dôkladné vyčistenie chrupu rezervovať dostatočný čas. V extrémnych prípadoch nadmerného čistenia a používania nevhodnej techniky, resp. nevhodných pomôcok, si totiž človek môže ublížiť. Aj tu platí staré známe príslovie "Všetkého veľa škodí“."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #zubná kefka #umývanie zubov #žuvačka #medzizubné priestory