Čo je to struma?

Struma znamená chorobné zväčšenie štítnej žľazy, ktorá sa nachádza na prednej strane krku, tesne pod štítnou chrupkou hrtana. Táto najväčšia žľaza endokrinného systému sa môže zväčšiť z viacerých dôvodov. V minulosti ním bol najmä nedostatok jódu.

12.07.2014 06:00
struma, vyšetrenie, doktor, pacient, krk,... Foto:
Prevažná väčšina chorôb štítnej žľazy sa prejavuje aj zväčšením štítnej žľazy, strumou.
debata

Endemická, čiže veľkú časť populácie postihujúca oblastná struma sa vyskytovala na našom území ešte v relatívne nedávnej minulosti. Jej príčinou bol nedostatok jódu v potrave. Pri nedostatku jódu zapája štítna žľaza rôzne adaptačné mechanizmy, aby zabezpečila normálnu funkciu, čiže tvorbu hormónov. A jedným z týchto mechanizmov je aj zväčšenie jej objemu – struma. Vďaka tomuto mechanizmu dokáže štítna žľaza udržať aj pri miernom či stredne ťažkom nedostatku normálnu tvorbu hormónov, ale za cenu chorobného zväčšenia. Tento problém sa však vyriešil zavedením jodidovanej kuchynskej soli a vďaka tomuto opatreniu endemická struma a s ňou súvisiace neuropsychické degenerácie (v minulosti viedli až ku kreténizmu) vymizli.

V súčasnosti sa štítna žľaza môže u pacientov zväčšiť z iných dôvodov. Podľa doc. MUDr. Petra Hnilicu jestvuje aj normofunkčná struma, keď je zväčšená štítna žľaza bez poruchy funkcie alebo strumu sprevádza nadmerná či nedostatočná funkcia štítnej žľazy. Okrem toho sa struma delí na ložiskovú (uzlovú), keď je zväčšené len ložisko či viac ložísk štítnej žľazy a difúznu (rovnomerné zväčšenie oboch lalokov). Prevažná väčšina chorôb štítnej žľazy sa prejavuje aj zväčšením štítnej žľazy, strumou.

Tzv. difúzna toxická struma súvisí so zvýšenou činnosťou štítnej žľazy (hypertyreózou). Príčinou choroby nazývanej aj Basedowova postihujúcej desaťkrát častejšie ženy, je chorobná tvorba protilátok proti štítnej žľaze. Tie ju stimulujú ku rastu a zvýšenej tvorbe hormónov. Ochorenie sa lieči liekmi znižujúcimi funkciu štítnej žľazy, liečbou rádioaktívnym jódom alebo operačným odstránením tohto orgánu. Príčinou uzlovej toxickej strumy zas môže byť aj nezhubný nádor, tzv. adenóm štítnej žľazy, ktorého bunky produkujú nadmerné množstvá hormónov.

Aj nedostatočnú činnosť štítnej žľazy (hypotyreózu) môže sprevádzať hmatateľná struma. Hypotyreóza môže byť vrodená alebo získaná. V krajinách s dostatočným príjmom jódu, ako je Slovensko, vzniká získaná hypotyreóza najčastejšie ako následok chronického autoimunitného zápalu, po operáciách alebo liečbe rádiojódom. Liečba spočíva v podávaní syntetického hormónu štítnej žľazy, ide teda vlastne o substitučnú liečbu, kde sa chýbajúci hormón berie v tabletkovej forme. Aj rakovina štítnej žľazy sa prejavuje ako uzlová struma. Aj preto je úlohou lekára zistiť biologickú povahu uzla a vylúčiť zhubný nádor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štítna žľaza #jód #struma