Sedieť v lete na toalete. Chcete?

Zažil ju už každý. Vie skoliť aj toho najodolnejšieho chlapa. Zaženie ho doslova do kúta, do tej malej miestnosti, kam aj králi chodia pešo, a často kvôli nej treba nielenže pobehnúť, ale doslova utekať! Prinúti vás vyvaľovať oči a pritom na nej nie je nič pekné. Má však meno ženského rodu a nevyberá si, či je sviatok a či piatok. Zaútočí aj na dovolenke! Hnačka.

18.07.2014 06:00
toaleta, WC, toaletný papier, hnačka Foto:
Hnačka je vlastne obranný mechanizmus tela, ktorým sa organizmus zbavuje škodlivých látok a baktérií.
debata

Hnačka nie je samostatná choroba, je to príznak iného ochorenia alebo obranná reakcia organizmu na prítomnosť cudzorodých látok v tráviacom trakte. Jej základným prejavom je časté vyprázdňovanie riedkej až vodnatej stolice. „Hnačka znamená zvýšenie tekutosti a frekvencie stolíc na viac ako tri denne,“ vysvetľuje doc. MUDr. Igor Stankovič, PhD., prednosta Kliniky infektológie a geografickej medicíny v Bratislave. Práve na infektológii sú veľmi časté rôzne prípady infekčných hnačiek. Úporná hnačka vyčerpá aj toho najodolnejšieho chlapa, o deťoch a oslabených ľuďoch ani nehovoriac.

Porucha vstrebávania vody i elektrolytov

„V našich končinách je hnačka obyčajne banálne ochorenie, v rozvojovom svete je to však najčastejšia príčina detskej úmrtnosti,“ podotýka gastroenterológ doc. MUDr. Marián Bátovský, CSc., z Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Bratislave. Najväčším rizikom hnačky je totiž dehydratácia, ktorá je nebezpečná predovšetkým pre malé deti, starších ľudí a pacientov s oslabenou imunitou.

„Pri hnačke dochádza k poruche vstrebávania vody a elektrolytov, v stolici sa zvýši množstvo vody z obvyklého jedného deci na viac ako 150 ml,“ vysvetľuje gastroenterológ doc. MUDr. Ľubomír Jurgoš, PhD., z polikliniky na Mýtnej ulici v Bratislave. Aj to je dôvod, prečo je pri hnačkovitom ochorení stolica riedka, vodnatá, pretože tekutiny sa nevstrebali v tenkom a neskôr v hrubom čreve tak, ako sa mali. Príčiny hnačiek sú najčastejšie infekčné, spôsobujú ich rôzne vírusy, baktérie, parazity či toxíny baktérií ako zlatý stafylokok a podobne.

Príznaky, pri ktorých treba navštíviť lekára

  • viac ako dvojdňové trvanie hnačky, ktoré sprevádza horúčka (nad 38,5 stupňa Celzia)
  • silné kŕče v bruchu
  • vyrážky na koži
  • zožltnutie očných bielok a pokožky
  • výskyt krvi, hnisu alebo slizu v stolici
  • závažné oslabenie organizmu, nemožnosť dostatočnej orálnej hydratácie pre úporné vracanie

Čo sa deje počas hnačky

  • v čreve je zvýšený obsah vody
  • je porušená celistvosť črevných buniek
  • je zhoršená kvalita slizničného hlienu
  • obsah užitočných črevných baktérií je znížený
  • v čreve sa vyskytujú patogény
  • prechod potravy je zrýchlený

„Na Slovensku je ročne hlásených asi 30-tisíc infekčných hnačiek, ale ich reálny počet je možno štvornásobne vyšší,“ konštatuje doc. Jurgoš. Len malá časť pacientov vyhľadá odbornú pomoc, hospitalizácia je nevyhnutná najmä vtedy, keď už nie je možné zabezpečiť dostatočné zavodnenie a k slovu sa dostáva infúzna liečba.

Najčastejší problém cestovateľov

Zatiaľ čo v zimnom období sú najčastejšou príčinou hnačky vírusové infekcie, v lete sa hnačky objavujú najmä ako dôsledok nákazy baktériami z jedla, napríklad salmonelózou alebo pri návšteve exotických krajín. Problémy však môže spôsobiť aj užívanie niektorých liekov, extrémna námaha, stres, nesprávne stravovanie a mnoho iných príčin.

Hnačka býva aj najčastejším problémom cestovateľov a dovolenkárov. „V niektorých oblastiach sveta postihuje až 80¤% návštevníkov z mierneho klimatického pásma,“ tvrdí doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., v publikácii Zdravie – najlepší spoločník na cestách. „Najvyššia pravdepodobnosť ochorenia je pri cestách do Afriky, Latinskej Ameriky, Indie a krajín Juhovýchodnej Ázie. Riziku sú vystavení najmä individuálni cestovatelia, ktorí bývajú a stravujú sa v improvizovaných podmienkach s nízkou úrovňou hygieny, a terénni pracovníci. Často je však hnačka len reakciou organizmu na náhlu zmenu klímy, stravovacích návykov a stres spojený s pobytom a cestovaním, nemusí ísť nevyhnutne o infekčného vyvolávateľa.“

Cesty prenosu: voda, jedlo, špinavé ruky

„V prípade, že hnačku vyvolá nejaký patogén, choroboplodný zárodok, jestvujú tri cesty prenosu hnačky – kontaminovanou vodou, potravinami a špinavými rukami,“ tvrdí infektológ Igor Stankovič. Aj preto je na cestách a dovolenkách také dôležité dávať si vo zvýšenej miere pozor na to, čo jeme, pijeme a dodržiavať hygienu rúk pomocou dezinfekčných vreckoviek alebo gélov. Najväčším rizikom je ľad v nápojoch, rôzne nápoje z neuzavretých fliaš, tepelne neupravená listová zelenina, ktorá sa často hnojí výkalmi, ovocie, čo sa nedá ošúpať, mäso a mliečne výrobky. „Denne prehltneme milióny baktérií a máloktoré majú šancu prejsť cez tráviaci trakt. Našou obranou je naša prirodzená mikroflóra, črevná hybnosť, hlien v čreve, bunková a protilátková imunita, ale aj žalúdočná acidita, kyslosť,“ pokračuje doc. Stankovič. „Aj preto sú napríklad vo zvýšenom riziku vzniku hnačky ľudia užívajúci antacidá na pálenie záhy.“

Hnačka je vlastne obranný mechanizmus tela, ktorým sa organizmus zbavuje škodlivých látok a baktérií. Aj preto lekári namiesto zastavovania bežnej hnačky liekmi na odstraňovanie jej prejavov (tzv. symptomatická liečba) radia radšej vydržať nepríjemné, obyčajne však krátkodobé ťažkosti. Organizmus si v čreve urobí poriadok, dôležité je prijímať dostatok tekutín a minerálov v podobe minerálok (tu sa netreba báť ani minerálnych vôd s vyšším obsahom soli), čierneho čaju, rehydratačných roztokov, mrkvových a ryžových odvarov. Bežná hnačka by mala prejsť po približne dvoch, troch dňoch.

Pri infekčnej hnačke neužívať lieky na útlm pohybu čriev!

Domácu liečbu hnačky asi každý pozná. Dôležitá je hydratácia, treba piť často a v malých množstvách. Ak postihnutý aj vracia, tekutiny mu dávame doslova po lyžičkách. Čaj sa preto odporúča čierny, tzv. ruský, lebo bylinkové majú často preháňavý účinok. Deťom ho varíme slabý, aby teín v ňom nerušil spánok. Zásadne ho nesladíme. K slovu sa dostávajú minerálne vody, rôzne roztoky s obsahom minerálov určené na rehydratáciu, ryžový alebo mrkvový odvar. „V prvý deň odporúčam len tekutiny,“ upozorňuje doc. Jurgoš. Pri ľahšom priebehu možno ešte uchlipkávať z bujónu. „Hutná strava až na druhý deň: ryža, sucháre, varené zemiaky, banány.“ Vylúčiť korenené a mastné jedlá!

Takto sa predáva mäso v Afrike. Foto: Dávid Popovič
mäso, Afrika, trh Takto sa predáva mäso v Afrike.

Na trhu je viacero voľnopredajných liekov na hnačku, ktoré by mali byť aj automatickou súčasťou cestovnej lekárničky. Rozdeľujú sa však do niekoľkých skupín a tie je veľmi potrebné naučiť sa odlišovať. Skupina antiperistaltických liekov spôsobuje útlm pohybu čriev (napr. loperamid v Immodiu). Zahusťujú stolicu, znižujú jej častosť, v niektorých kombináciách majú pridanú aj látku proti nafukovaniu, kŕčom a plynatosti simetikón (Immodium plus). Ide o liečbu nepríjemných príznakov hnačky. Takýto prípravok zastaví hnačku a má zmysel vo chvíli, keď napr. človek ide na skúšku a trpí stresovou hnačkou, musí nevyhnutne vydržať cestu v dopravnom prostriedku bez toalety a podobne.

Ak ide o infekčnú hnačku, tak je táto skupina liekov doslova kontraindikovaná, pretože zníženie pohyblivosti čriev ako časti dôležitej obrany nášho organizmu v rámci zbavovania sa choroboplodných zárodkov môže skomplikovať zdravotný stav. Do symptomatickej liečby v tomto smere patrí aj známy Reasec.

Črevné antiseptiká, adsorbenciá, živé bakteriálne kultúry

Ďalej sú k dispozícii črevné antiseptiká, resp. črevné dezinficiens. Sú to lieky, ktoré potláčajú aktivitu choroboplodných baktérií v tráviacom trakte. Patrí sem Endiex (nifuroxazid). Mnohí dovolenkári, ktorí si v Egypte alebo Tunise zháňajú miestny Antinal, pretože počuli, že im najlepšie zaúčinkuje proti tamojšiemu vyvolávateľovi hnačky, nevedia, že Antinal (iné názvy Ercefuryl, Drotazide, Diax) má tú istú účinnú látku nifuroxazid ako kapsuly Endiexu. Nie je určený na prevenciu hnačiek! Užíva sa až vtedy, keď sa objavia problémy.

K najznámejším liekom na liečbu hnačiek patria adsorbenciá. Ide o lieky, ktoré na seba viažu škodliviny priamo v čreve. Patrí sem napríklad aktívne uhlie Carbo medicinalis, Carbocit, Carbofit či Carbo activ. Keďže na seba viaže toxíny, je vhodnou voľbou aj pri otravách jedlom. Jeho nevýhodou je, že spôsobuje čierne sfarbenie stolice, čím môže prekryť prípadné krvácanie do tráviaceho traktu. Stolicu nefarbí svetlobéžový prášok z vrecúšok diosmektit, ktorý sa zmiešava s vodou alebo polotekutou stravou a používa sa predovšetkým u detí. Sú to prípravky ako známa Smecta a najnovšie aj Tammex a Tammex family (s prebiotickou vlákninou). Mechanizmus účinku spočíva vo vysokej absorpčnej kapacite, nasaje toxíny, baktérie a vírusy z okolitého prostredia, zvyšuje aj obrannú slizničnú bariéru čreva a upravuje aj produkciu zápalových látok. Výhodou prírodného ílu je, že ho môžu užívať už deti od jedného roka, lebo nemá žiadne známe nežiaduce účinky.

Ďalšie voľnopredajné preparáty obsahujú mikroorganizmy na obnovu normálnej črevnej flóry. Patria sem voľnopredajné lieky aj doplnky výživy s obsahom živých bakteriálnych kultúr v prášku, kapsulách i kvapkách. Môžu dobre poslúžiť najmä v rámci prevencie hnačky aj ako jej podporná liečba. Živé bakteriálne kultúry majú tú výhodu, že ich možno prakticky neobmedzene užívať najmä počas ciest v zahraničí, aby sme dovolenku nemuseli stráviť na toalete.

Rozdelenie hnačky

Podľa dĺžky priebehu

  • Akútna: Vzniká náhle, trvá niekoľko dní, obyčajne dva až tri (vo všeobecnosti menej ako dva týždne). Vyvolávateľ do organizmu obyčajne vstupuje ústami – cez kontaminované potraviny či vodné zdroje. Príčinou môže byť zápal sliznice žalúdka a čriev (gastroenteritída), ktorý väčšinou spôsobuje infekcia (baktériami ako salmonela, E-coli alebo vírusmi – rotavírusy). Niekedy môže byť akútna hnačka sprievodným znakom systémových ochorení, napr. osýpok, žltačky a podobne.
  • Chronická: Trvá viac ako dva až tri týždne. Dlhodobá hnačka môže mať rozdielne príčiny – ochorenie tenkého alebo hrubého čreva, rôzne choroby pečene alebo žlčníka, trvalo poškodená črevná mikroflóra, keď dochádza k rozmnoženiu kvasiniek a ďalších patogénov (kandidóza), črevné operácie alebo zhubné nádory. Jedna z najčastejších príčin dlhodobej hnačky je tzv. syndróm dráždivého čreva, ktorý charakterizujú poruchy vyprázdňovania (striedanie hnačky a zápchy). Dôvodom chronickej hnačky môžu byť aj ochorenia mimo tráviaceho traktu, napr. zvýšená funkcia štítnej žľazy alebo ochorenie obličiek.

Podľa základnej príčiny

  • Infekčná: Môže byť vyvolaná vírusmi (napr. rotavírusy, adenovírusy), baktériami a ich toxínmi (salmonela, E-coli, šigely), plesňami (kandida) alebo parazitmi (najčastejšie z exotickej dovolenky Giardia lamblia, Entamoeba histolyca). Prejavuje sa náhlym začiatkom, niekedy s horúčkou, nevoľnosťou, vracaním, neskôr sa pridávajú bolesti brucha. Stolica môže byť spočiatku kašovitá, neskôr sa mení na vodnatú, niekedy s prímesou hlienu a krvi. Vírusové hnačkové ochorenia sa nesprávne nazývajú aj „žalúdočné chrípky“, pretože prvým príznakom je vracanie, ktoré predchádza hnačkám. Ochorenia však nie sú spôsobené vírusom chrípky a, samozrejme, nie je infikovaný ani žalúdok.
  • Neinfekčná: Sem patrí napríklad potravinová alergia, intolerancia laktózy, diétna chyba, otrava jedlom (aj hubami), nežiaduci účinok podávaných liečiv (napr. antibiotík, chemoterapie), psychicky podmienená hnačka (stres, úzkosť), náhla brušná príhoda (akútny zápal slepého čreva, črevná nepriechodnosť), zápalové črevné ochorenia (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída), nádory čreva.

Tip pre cestovateľov

Ilustračné foto. Foto: Dávid Popovič
hnačka, melón, mravce, hmyz Ilustračné foto.

V prípade hnačky je dôležité predovšetkým dopĺňať tekutiny a soli, ktoré organizmus stráca. Nesmie dôjsť k odvodneniu organizmu. Dehydratácia je nebezpečná a veľmi rýchlo postupuje predovšetkým u malých detí a starých ľudí. V lekárňach sa predávajú špeciálne rehydratačné roztoky označené ako ORS (Oral Rehydration Solution). Podobný roztok sa dá pripraviť aj svojpomocne z cukru (4–5 kociek), kuchynskej soli (1 kávová lyžička), šťavy z citróna, pomaranča alebo grepu (do 1 litra pitnej vody). Možné je použiť aj iontové nápoje pre športovcov (nie deťom), minerálne vody s vysokým obsahom sodíka a draslíka.

Vhodné je aj mlieko priamo zo zelených alebo žltých (king coconut) kokosových orechov, ktoré má priaznivý účinok na tráviaci trakt. V Ázii vám domáci mačetou odseknú vršok obalu orecha a mlieko pijete cez slamku (noste so sebou vlastnú). Kokosové mlieko navyše obsahuje hroznový cukor a draslík, preto sa môže použiť ako náhrada tekutín stratených pri hnačke.

Ak nie je poruke naozaj nič iné, odborníci na cestovnú medicínu vo svete pri hnačke pripúšťajú aj uchlipkávať si z koly. V rozvojových krajinách sa na rozdiel od zdravotne neškodnej vody dá ťažko sfalšovať, v originálnej fľaši ju kúpite takmer všade, obsahuje cukor a povzbudzujúci kofeín. Neznamená to však, že si výlučne ňou vo veľkých množstvách budeme „liečiť“ hnačku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #hnačka #špinavé ruky