Diagnostika inkontinencie je založená na minimálnej invazivite

Kým ženy s kratšou močovou rúrou trápi skôr stresová inkontinencia, u mužov s dlhšou močovou rúrou prevláda urgentná inkontinencia moču.

04.08.2014 06:00
inkontinencia moču Foto:
Inkontinencia môže byť stresová, urgentná, no najčastejšie sa urológovia stretávajú so zmiešanou.
debata

Ako vysvetlil urológ, doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD., nedobrovoľný únik moču spôsobujú jednak anatomické prekážky, no svoju úlohu hrá aj nervová regulácia močových ciest. Inkontinencia môže byť stresová, urgentná, no najčastejšie sa urológovia v praxi stretávajú so zmiešanou, keďže nič nie je biele ani čierne. Existuje aj tzv. funkčná inkontinencia, ktorá sa skôr popisuje ako znížená mobilita starších jedincov, ktorí nedokážu dôjsť na toaletu.

Rizikové faktory
V prípade žien je to opakované tehotenstvo, vaginálny pôrod, obezita, svoju rolu zohráva aj vek či cukrovka. Až na tehotenstvo platí vymenované aj u mužov.

Čo robiť
Lekári vyšetrujú pacientov s inkontinenciou moču endoskopicky a laboratórne. Ak je únik moču v začiatkoch, môžu stačiť aj základné postupy (neinvazívne spôsoby). „Tá diagnostika je dnes založená na minimálnej invazivite,“ upokojuje urológ. Dodáva, že lekári už na základe príznakov dokážu rozlíšiť stresový od urgentného úniku moču.

Včasná diagnostika
Inkontinencia moču je podľa urológa Marenčáka mimoriadne citlivý, no aj ekonomicky náročný problém. Efektívne ju dokážu liečiť, ak sa diagnostikuje, ako všetky ostatné ochorenia, včas. O komplikovanej inkontinencii možno hovoriť, ak je nedobrovoľný únik moču spojený s bolesťou či prítomnosťou krvi v moči, pacienta trápia opakované infekty močových ciest, urológ mu niečo nahmatá v malej panve, či je pacient po operácii. Takéto stavy musí vždy posúdiť odborník.

Liečba

Nechirurgická (konzervatívna) – posilňovanie močového mechúra, svalov panvového dna.
Medikamentózna – pri urgentnej inkontinencii je základným kameňom. Podľa Marenčákových slov je rozvoj farmakoterapie na dobrej ceste.
Chirurgická – záleží od toho, či je príčina jedna, alebo ide o kombináciu príčin. Určiť to musí urológ. „Je potrebné individualizovať liečbu, kombinovať konzervatívne postupy, životosprávu a farmakoterapiu a u veľkej väčšiny pacientov tým dosiahneme, ak prídu včas, efekt. Veľa ľudí sa však lekárom s týmto problémom neprizná, až to zájde do štádia, kedy už ani my nevieme, čo s tým robiť,“ skonštatoval MUDr. Marenčák.

Zásah do života
Inkontinencia so sebou prináša poruchy spánku, zníženú výkonnosť či sexuálnu dysfunkciu.

V číslach
V roku 2013 trpelo inkontinenciou moču 383 miliónov ľudí, z toho v Európe 56 miliónov 27 percent dospelej populácie na Slovensku trpí nejakou formou poruchy alebo únikom moču.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #močová rúra #inkontinencia moču #neinvazívny spôsob #včasná diagnostika