Skolióza - ako ju zistiť a prečo vzniká

Skoliózu si na dievčatách v období nástupu puberty všimne ako prvá krajčírka alebo predavačka v odevoch.

26.07.2014 06:00
skolióza Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Dieťa má totiž akoby jednu nohavicu kratšiu, lebo jeden bok je vysunutejší.“ Upozornili na ortopédi. Skoliózu si všimneme aj vtedy, keď je plece vyššie a lopatka vytŕča. „Skoliotická krivka, najmä u dievčat v puberte, má typický tvar vyčnievania pravej zadnej časti hrudníka a ľavostranného driekového vychýlenia. U dospievajúcich dievčat je krivka typická tým, že dievča má predsunuté pravé plece, odstáva mu pravá lopatka, má vysunutý pravý bok a chrbtica je nielen vybočená do strany, ale aj pootočená okolo svojej osi,“ tvrdí ortopédka, MUDr. Blažena Brozmanová.

Ako to zistiť
Ortopédka odporúča postaviť dieťa chrbtom pred seba. Nech natiahne pred seba ruky, spojí dlane a pomaly sa predkláňa až k špičkám nôh. Nohami pritom stojí dieťa v jednej línii, len jemne rozkročené, s vystretými kolenami.

Dôvody skoliózy
Prečo k nej dochádza? Ortopédka vysvetľuje, že sú skoliózy, ktoré vznikajú na podklade vrodenej chyby chrbtice. Iné sprevádzajú určité systémové ochorenia, inokedy sú reakciou chrbtice na nesprávne podmienky, napríklad po úraze, popáleninách či jazvách, skrátení dolnej končatiny a podobne. Najčastejšou skupinou skolióz sú však skoliózy, pri ktorých príčiny nie sú ešte úplne preskúmané, tzv. idiopatické skoliózy, typické práve nástupom dievčat do puberty.

Ak sa nelieči
Tak, ako pri každej inej chorobe, aj pri skolióze, pravdaže, hrozí neskorá diagnostika. Môže sa tiež počas toho, ako dieťa rastie, zhoršovať a nedostatočná sa môže javiť aj terapia korzetom. Alternatívou liečby je operácia. „Operačná liečba skoliózy je v súčasnoti štandardnou bezpečnou súčasťou komplexnej starostlivosti o pacienta vo vybraných špecializovaných pracoviskách. Cieľom operačného zákroku je predchádzanie dalšiemu zhoršovaniu skoliotickej krivky a korekcia chrbtice,“ objasnila ortopédka.

Operačnou liečbou je podľa jej slov možné zasiahnuť v rôznych fázach vývoja chorej chrbtice, či už v nižšom, alebo adolescentnom veku. Pri operácii sa chrbtica napriamuje, vystužuje a rotuje pomocou skrutiek, háčikov a tyčí, ktoré sú ukotvené do zakrivených úsekov chrbtice, skonštatovala ďalej. Tak sa vraj dokáže krivka chrbtice zreteľne zlepšiť a spevniť.

„U dospelého človeka už nie je možné v takej miere chrbticu vyrovnať, tam sú potrebné iné typy operácií na jej odľahčenie,“ upozorňuje MUDr. Brozmanová. Výrazná ťažká skolióza je do budúcnosti nebezpečná tým, že je oslabené dýchanie, srdcová činnosť a dochádza k oslabeniu svalstva, bolestiam a neurologickým komplikáciám. Skolióza je zákerná tým, že je spočiatku nebolestivá, a tak sa dá ľahko prehliadnuť alebo vedie k ignorovaniu odporučených liečebných postupov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skolióza #skoliotická krivka #krivá chrbtica #neskorá diagnostika