Toto je moja krv: 46 litrov pána Michelčíka

Uverejňujeme prvú časť nového seriálu Toto je moja krv. Nájdete v ňom najdôležitejšie a najužitočnejšie informácie o krvi a darcovstve krvi.

01.08.2014 06:00
Miloš Michelčík Foto: ,
Darca krvi Miloš Michelčík pracuje aj pre Slovenský Červený kríž.
debata

Miloš Michelčík zo Žiliny daroval krv po prvý raz ako 18-ročný. A odvtedy už každý rok. 49-ročný darca, ktorý zároveň pracuje aj pre Slovenský Červený kríž, sa o pár dní chystá krv darovať po 103-krát v živote.

Na začiatku jeho darcovstva bola výzva obce, z ktorej pochádza. Vo Hôrkach organizovali skupinovú akciu, v rámci ktorej hľadali darcov krvi. Čerstvý maturant sa rozhodol zapojiť a odvtedy, už tri desaťročia, patrí darovanie krvi k jeho životu. Pri otázke, či si spomenie, aké mal pocity, keď mu prvý raz tiekla krv zo žily do plastového vrecúška, sa len pousmeje, vraj to už bolo dávno. „Ale ten pocit sa nemení, je o tom, že jednoduchým spôsobom dokážem pomôcť iným, ktorí to potrebujú, a taktiež je to o stretávaní sa dobrých ľudí na transfúznej stanici,“ hovorí.

Dobrý pocit z odberu

Michelčík pred dvoma rokmi získal Kňazovického medailu, ktorá je najvyšším ocenením pre mnohonásobných darcov. Ženy ju získajú za 80, muži za 100 odberov. A hoci ocenenia sú významné, darcovstvo zďaleka nie je len o plaketách či medailách. „Nie je o tom, že chcem dosiahnuť nejaký vysoký cieľ, 150 odberov alebo koľko, je to o pomoci, o pocitoch. Dobrý pocit stojí za každým odberom,“ dodal.

Darcovstvo je jedným z najhumánnejších prejavov človeka. Darcovia sú nenahraditeľní, pretože sú jediným zdrojom ľudskej krvi. Žiadna tekutina, žiadny iný prostriedok, ktorý by ju nahradil, sa dosiaľ nepodarilo vyvinúť. Aj preto sú darcovia šťastní, lebo pomáhajú tým, ktorí transfúziu krvi potrebujú pri operáciách, chorobách alebo po ťažkých zraneniach „K vedomostiam, ako môžete svojou krvou pomôcť, sa skôr či neskôr dostanete. Napríklad aj tak, že vás telefonicky zavolajú na odber vtedy, keď súrne potrebujú vašu krvnú skupinu,“ hovorí darca krvnej skupiny A+.

Jedinou prekážkou, ktorá by mohla darcu zastaviť, sú zdravotné problémy. Ak je zdravý, môže muž darovať krv do roka štyrikrát, žena tri razy. „Stane sa, že ochoriem, alebo som pracovne vzdialený, vtedy nemôžem ísť darovať krv. Ale ak nie je problém a zdravie mi to dovoľuje, tak chodím pravidelne,“ vraví. Zatiaľ sa nestalo, že by aspoň raz v roku krv nedaroval. Aj fyzickú formu a zdravotný stav sa snaží udržiavať tak, aby mohol v darcovstve pokračovať. Krv pôjde darovať aj na budúci mesiac. „Chcem pokračovať. Chystám sa na 103. odber,“ odpovedá na otázku koľkokrát už vlastne krv daroval. Samotný odber krvi od napichnutia žily trvá 10 minút, počas ktorých darca daruje 450 ml krvi. Michelčík už teda daroval takmer 46 litrov.

Bývalý náčelník Mestskej polície v Žiline v súčasnosti pracuje ako manažér kvality pre Slovenskú autobusovú dopravu Trenčín. Aj situácie a rôzne zážitky, ktoré prežil počas týchto povolaní, ho presviedčajú o tom, že robí správnu vec. Aj minule, keď išiel do práce, bol svedkom vážnej dopravnej nehody na diaľnici. „To sú situácie, keď si človek uvedomí, že krv je stále potrebná,“ mieni Miloš Michelčík.

Krv darovali aj dcéry

On sám ani nikto z jeho najbližších krv zatiaľ, našťastie, nepotreboval. No podarilo sa mu získať a inšpirovať ďalších dobrých ľudí, ochotných vlastnou krvou pomáhať iným. Sú medzi nimi aj osoby jemu najbližšie, krv už totiž darovali aj jeho dve dcéry. Zdravotné problémy jednej z dievčat nedovoľujú v darcovstve zatiaľ pokračovať. A druhá z dcér sa nedávno stala prvodarkyňou. Miloš Michelčík je nielen dobrovoľným darcom krvi, ale aj predsedom Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Žiline. Organizácie, ktorá sa zapája alebo priamo organizuje rôzne akcie, aby takých ľudí, ako je on sám, teda darcov krvi, bol stále dostatok. Pravidelných darcov, ale aj začínajúcich prvodarcov, ktorí sú pre budúcnosť darcovstva veľmi dôležití.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toto je moja krv #darcovstvo krvi