Stresový únik moču? Nemajte stres, cvičte!

Panvové dno je miestom, ktoré úzko súvisí s problémom úniku moču. Je to opora pre orgány na ňom uložené - močový mechúr, maternicu a konečník. Je tvorené svalmi, pre ktoré platí to isté, čo pre iné svaly na ľudskom tele. Treba ich posilňovať.

02.08.2014 06:00
fitlopta, žena, cvičenie, fitness Foto:
Najmä v období po štyridsiatke je dôležité uvedomiť si, že problémom s únikom moču je možné do veľkej miery predísť cvičením panvového dna.
debata (1)

Ak sú svaly panvového dna oslabené, môže močová trubica pri námahe poklesnúť, čo spôsobuje nekontrolovateľný únik moču. Oslabené svalstvo totiž nemôže močovej trubici poskytnúť dostatočnú oporu. Najčastejšou formou úniku moču býva stresová inkontinencia. Pri kašľaní, smiechu, dvíhaní bremien alebo pri podobnej telesnej námahe dochádza k samovoľnému úniku moču bez toho, aby žena pocítila nutkanie ísť na toaletu. Inkontinencia postihuje predovšetkým ženy vo veku okolo 45 rokov.

Nedovoľte ochabnúť panvovému svalstvu

Únik moču, samozrejme, nie je výlučne problémom žien. Mužov však postihuje v menšej miere. Napríklad stresová inkontinencia, čo je „cvrknutie si“ bez predchádzajúceho nutkania na močenie pri zakašľaní, smiechu či dvíhaní ťažkého bremena, je nechcenou výsadou takmer výlučne ženského pohlavia. Väčšina prípadov nekontrolovaného úniku moču z močového mechúra vzniká práve následkom poruchy „uzáverového aparátu“ močového mechúra. Na vzniku inkontinencie sa, samozrejme, podieľajú viaceré faktory. „Hlavnou príčinou samovoľného úniku moču je ochabnutie panvových svalov. Ďalšími sú sedavé zamestnanie, pôrod, hormonálne zmeny v organizme v klimaktériu,“ tvrdí urológ MUDr. Ľubomír Lachváč, PhD., z Košíc. U žien „to teda ide“ s vekom, pôrodmi, hormonálnymi zmenami. Muži častejšie trpia inkontinenciou z pretekania, keď je močový mechúr preplnený, napríklad pri problémoch s prostatou.

Rizikové faktory vzniku inkontinencie

vaginálny pôrod, klimaktérium (pokles hladiny estrogénov), stavy po operáciách v oblasti panvy (napr. odstránenie maternice), obezita, vyšší vek, cukrovka, neurologické ochorenia, depresia, užívanie niektorých liekov (napr. znižujúcich krvný tlak)

V prvom rade je veľmi dôležité určiť druh inkontinencie, pretože ich liečba sa líši. Práve stresová inkontinencia sa v počiatkoch dá veľmi dobre liečiť pohybovou liečbou, cvičeniami zameranými na oblasť svalov panvového dna, režimovými opatreniami, v závažnejších prípadoch napr. miniinvazívnym zákrokom, ktorý spočíva v zavedení vaginálnej pásky. Terapia urgentnej inkontinencie spôsobenej dráždivým mechúrom je predovšetkým medikamentózna.

Kegelove cviky

Zatiaľ čo kedysi za lekárom prichádzali ženy s vyššími štádiami postihnutia, dnes sú pre mnohé spoločensky vyťažené dámy už malé poruchy udržania moču veľkou prekážkou. „Stresová inkontinencia je porucha na úrovni močovej trubice a patrí medzi tzv. nekomplikované formy úniku moču,“ tvrdí prof. MUDr. Ján Švihra z Martina. Najmä v období po štyridsiatke je dôležité uvedomiť si, že problémom s únikom moču je možné do veľkej miery predísť cvičením panvového dna, ide o tzv. Kegelovu metódu nazývanú podľa amerického gynekológa Arnolda Kegela.

Rozpoznať svaly panvového dna nie je ťažké. Postavte sa a stiahnite zvieracie svaly k sebe, akoby ste chceli zadržať moč. Pod panvou by ste mali pocítiť pohyb svalstva akoby smerom nahor. Žiadne iné svaly – sedacie, brušné ani stehenné – sa pri tom nesmú sťahovať! Výhodou tohto cvičenia je, že ho môžete robiť počas dňa takmer kedykoľvek a veľmi diskrétne, napr. keď stojíte v rade na poštu, pred pokladňou v supermarkete, ale aj počas sedu v kancelárii, čakárni a podobne. Svaly panvového dna treba sťahovať čo najpevnejšie a so sťahom vydržať vždy 6–8 sekúnd. Veľmi dôležité je počas sťahu nezadržiavať dych, ale voľne dýchať.

Existujú rôzne pozície, v ktorých je možné Kegelove cviky cvičiť doma, napr. v ľahu na bruchu s jednou nohou pokrčenou v kolene, v predklone v stoji mierne rozkročenými nohami, pričom sa dlaňami opierate o stehná, v kľaku na kolenách s lakťami položenými na zemi. Stačí štvrťhodinka denne. Samozrejme, ideálne je naučiť sa to pod dohľadom skúseného fyzioterapeuta. A kedy navštíviť lekára? „Keď vám raz za čas alebo častejšie unikne moč a vy nechcete, aby sa tak dialo. Nie je správne prísť až vtedy, keď príznaky trvajú dlhšiu dobu,“ upozorňuje urológ doc. MUDr Jozef Marenčák, PhD., zo Skalice.

Väčšina ľudí je taká stresovaná, ako sami chcú. Pre stresovú inkontinenciu to platí tiež.

Druhy inkontinencie

  • stresová: k úniku moču dochádza pri zvýšení vnútrobrušného tlaku, nie je nutkanie na močenie
  • urgentná (nutkavá): únik spôsobený mimovoľnými sťahmi svaloviny močového mechúra, s náhlou, silnou a vôľou neovládateľnou potrebou močiť. Svalový uzáver mechúra je neporušený. Močový mechúr nemusí byť plný.
  • zmiešaná: príznaky oboch základných typov sa vyskytujú súčasne (pacienti často mávajú viac ako jeden typ, zväčša kombináciu stresovej a urgentnej inkontinencie)
  • paradoxná (z pretekania): ide o mimovoľnú stratu moču pri preplnenom močovom mechúre. Je to akútny urologický stav.
  • reflexná: je príznakom neurologických chorôb, pri ktorých nastalo poškodenie mozgu alebo miechy. Stratou vôľovej kontroly nad mikčným centrom sa mechúr správa ako u dojčaťa – reflexne.

<A> (Ďalšie informácie možno nájsť na www.inkoforum.sk)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #moč #stres #samovoľný únik moču