Keď štítna žľaza nestíha

Hypotyreóza je ochorenie, ktoré vzniká z nedostatku hormónov štítnej žľazy. V krajinách s dostatočným prísunom jódu, ako je Slovensko, vzniká hypotyreóza najčastejšie ako následok chronického autoimunitného zápalu štítnej žľazy, po operáciách štítnej žľazy a po liečbe rádiojódom.

03.08.2014 06:00
krk, štítna žľaza Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Nedostatočnosť štítnej žľazy môže byť vrodená a získaná. Na Slovensku sa robí aktívne vyhľadávanie vrodenej hypotyreózy už v novorodeneckom veku. Novorodencovi odoberú kvapku krvi (tzv. suchá kvapka), ktorá sa odosiela na vyšetrenie TSH do špeciálneho laboratória. V prípade neobjavenej hypotyreózy by totiž zdravotný stav dieťaťa mohol viesť k mentálnej a rastovej retardácii. Ak by sa táto vrodená metabolická choroba potvrdila, podáva sa tyroxín.

Získaná hypotyreóza môže byť primárna alebo sekundárna. Príčinou primárnej je porucha na úrovni štítnej žľazy. Oveľa zriedkavejšia je sekundárna, ktorej príčinou je porucha na úrovni vyššieho riadiaceho centra – podmozgovej žľazy hypofýzy. Príčinou sú najčastejšie benígne nádory hypofýzy. Spoločne s chronickým zápalom je primárna hypotyreóza, znížená činnosť štítnej žľazy, najčastejším endokrinologickým ochorením u nás. Až 15-krát častejšie postihuje ženy, pričom ju môže, ale nemusí sprevádzať hmatateľná struma. Hypotyreóza sa prejavuje zvýšenou únavou, zimomravosťou, apatiou, stratou záujmov či telesnej a duševnej výkonnosti (spomalené myslenie, reč, neprimeraný pokoj).

Prejavy zníženej činnosti štítnej žľazy

  • únava, malátnosť
  • priberanie na váhe
  • zápcha
  • opuchy na rukách, tvári (v oblasti očí)
  • zimomravosť, studená a suchá pokožka

Pokožka je suchá, šupinatá, studená, vlasy sú suché, lámu sa, vypadávajú vo zvýšenej miere. V tvári môže dôjsť k opuchom okolo očí, pacientka má tendenciu priberať, častým príznakom býva aj zápcha, poruchy menštruačného cyklu, drsný, chrapľavý hlas. Významné je zvýšenie hladiny cholesterolu a urýchlenie aterosklerózy. Tomu sa dá predísť včasnou a dôslednou liečbou hormónom tyroxínom, ktorý treba podávať v individuálnej dáv­ke.

Hypotyreóza môže byť trvalá alebo prechodná. Trvalá si vyžaduje doživotnú náhradnú liečbu hormónom štítnej žľazy, prechodná sa vyskytuje po niektorých zápaloch, operáciách, podaní veľkej dávky jódu a podobne, môže mať ľahký stupeň rozpoznateľný iba laboratórne (subklinická hypotyreóza) alebo má príznaky (manifestná hypotyreóza), tie sú však obyčajne dosť nenápadné. Na zníženú činnosť štítnej žľazy by si mali dávať veľký pozor tehotné ženy. Podľa MUDr. Igora Vereša je včasná liečba zníženej činnosti štítnej žľazy dôležitá predovšetkým u žien, ktoré čakajú dieťa, pretože môže dôjsť až k poškodeniu mozgu či poruchám psychomotorického vývoja dieťaťa, ktoré je pred narodením odkázané na dodávku hormónov od matky.

Základom liečby zníženej funkcie štítnej žľazy je podávanie hormónu tyroxínu. Ide o syntetický hormón štítnej žľazy, ktorý má rovnaký účinok ako prirodzene sa vyskytujúce hormóny štítnej žľazy. Dávka sa upravuje na základe výsledkov laboratórnych vyšetrení.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #štítna žľaza #jód #hypotyreóza