Andropauza: Problém starnúceho muža. Plus príznaky nedostatku testosterónu

Únava, podráždenosť, nervozita, nechuť na sex. Príznaky, ktoré nie sú len prejavmi ženskej menopauzy, ale aj prechodu u mužov. O andropauze, ako sa mužskému prechodu odborne hovorí, sa vedú vášnivé diskusie.

07.08.2014 06:00
andropauza, testosterón, penis, vyšetrenie,... Foto:
U mužov vekom klesá hladina testosterónu, čo spôsobuje napríklad depresívne pocity.
debata

Časť vedcov tvrdí, že postihuje takmer všetkých mužov, iní zas, že v skutočnosti žiadny mužský prechod neexistuje. Lekári sú si však istí, že andropauza nie je žiadnou fámou.

A zatiaľ čo o tom, koľko mužov „prechod“ postihuje, budú vedci nepochybne ešte polemizovať, na jeho príčinách sa zhodnú. U mužov klesá vekom hladina testosterónu, čo spôsobuje napríklad depresívne pocity, nedostatok energie, nervozitu, náladovosť.

„Výskumy sa v súčasnosti zaoberajú štúdiom andropauzy oveľa intenzívnejšie ako pred pár rokmi. Pri dlhodobom sledovaní sa zistilo, že u niektorých mužov začína klesať hladina testosterónu už od tridsiatky. V niektorých prípadoch sa zistil pokles hladín v nasledujúcich dekádach až o desať percent,“ vraví sexuológ Ivan Kubiš.

Príznaky nedostatku testosterónu:

  • strata libida, znížená sexuálna aktivita, problémy s potenciou,
  • pocit zhoršenej kondície, depresívne nálady alebo podráždenosť,
  • úbytok svalovej hmoty, sily a energie,
  • prerušovaný spánok,
  • pribúdanie viscerálneho tuku a tukového tkaniva a úbytok kostnej hmoty,
  • bolesti kĺbov alebo svalov,
  • zníženie ochlpenia,
  • neschopnosť sústrediť sa,
  • neschopnosť "užívať si život”,
  • strata pamäti,
  • nadmerné potenie, suchosť kože a anémia

Testosterón je najdôležitejší mužský pohlavný hormón, ktorý sa tvorí v semenníkoch a robí muža mužom. „Je zodpovedný za mužný hlas, typické mužské ochlpenie, zdravú pevnú štruktúru kostí, tvorbu červených krviniek, silných svalov, optimistické myslenie, dobrú pamäť, orientáciu, koordináciu a koncentráciu,“ vysvetľuje sexuológ.

„Muži, ktorí s návštevou sexuologických či andrologických ambulancií otáľajú, by mali vedieť, že pomoc existuje. Mali by tiež vedieť, že tento problém je veľmi častý, a trápi každého druhého muža po päťdesiatom roku veku.“ Muži by zmeny na svojom tele aj v psychike nemali pripisovať len starnutiu. Stačí návšteva urológa, andrológa či sexuológa a môžu viesť opäť plnohodnotný a kvalitný život.

V prípade príznakov andropauzy vyšetrí odborník kompozíciu tela, ochlpenie, genitálie, prostatu a prsníky, aby vylúčil iné ochorenia. Ak sa z dvoch nezávislých laboratórnych vyšetrení zistí nízka hladina testosterónu v krvi, tým sa andropauza potvrdí. Dôležité je vyšetrenie tzv. free testosterónu, ktoré sa robí len na niektorých špecializovaných pracoviskách. Potom odborník odporučí vhodnú liečbu.

Andropauza je súbor príznakov, ktoré vznikajú následkom poklesu mužských pohlavných hormónov. Podávanie hormonálnych preparátov je však prísne viazané na kompletné lekárske vyšetrenie a sledovanie. „Muži by však mali vedieť, že hoci sú to lieky účinné a dnes už aj bezpečné, nie sú zázračné. Nevrátia mladosť, nedokážu zastaviť čas. Dokážu však mužovi zlepšiť sexuálne funkcie, jeho telesnú výkonnosť a v mnohom pomôcť aj jeho psychickému zdraviu. Pomoc psychológa či psychiatra je namieste vtedy, ak poruchy nálady pretrvávajú aj napriek dlhodobej hormonálne substitučnej liečbe,“ konštatoval. Ako ďalej dodal, i keď iba malé percento mužov s problémami andropauzy navštívi andrológa či sexuológa, situácia sa v posledných rokoch predsa len zlepšuje.

Aké sú najčastejšie problémy ktoré spôsobuje nedostatok testosterónu:

  1. sexuálne problémy: zvyšuje sa prah vzrušivosti a znižuje sa libido, častá je erektilná dysfunkcia – slabá, krátko trvajúca tvrdosť údu, predlžuje sa refraktérna fáza – čas, keď je muž schopný opakovať styk, často býva problém s predčasným výronom semena a nedostatočným pocitom vyvrcholenia – orgazmu, zhoršenie partnerských vzťahov
  2. celkové problémy: zvýšená únava, depresívne pocity, pocity smútku, predráždenosť, zlá nálada, následkom toho zhoršenie vzťahov doma aj v práci, zníženie výkonnosti – telesnej aj psychickej, komunikačné problémy
  3. skryté problémy: môže ísť o latentné závažné ochorenia, o ktorých muž ani nevie, napríklad o aterosklerózu, ktorá sa môže prejaviť náhlym infarktom alebo mozgovou porážkou. Ďalej môže nastať porucha tvorby bielkovín, protilátok v pečeni, rednutie kostí (osteoporóza) s rizikom vážnych fraktúr aj po menej závažných úrazoch, málokrvnosť – zníženie produkcie červených krviniek, hypofunkcia semenníkov, prejavujúca sa poruchou tvorby spermií, poruchou plodnosti

Na uvedené problémy treba hľadieť komplexne, nemusia byť vždy spôsobené len nedostatkom testosterónu. Dôležité je zistiť ich skutočné príčiny. Lekári sa v praxi často stretávajú s kombinovanými hormonálnymi, cievnymi aj psychickými príčinami problémov. Pacient s podobnými problémami by mal vyhľadať odbornú lekársku pomoc, súčasťou vyšetrenia je aj vyšetrenie krvi na zistenie hladiny hormónov, ktoré vedia zabezpečiť len špecializované pracoviská. Netreba sa obávať, k dispozícii sú účinné lieky, vedia prakticky každému pacientovi „ušiť liečbu na mieru".

Zdroj: MUDr. Ivan Kubiš, urológ a sexuológ, Andrologická ambulancia, Diagnosticko-preventívne centrum Banská Bystrica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #andropauza #testosterón #sexuológ #MUDr. Ivan Kubiš