Žihľava odstraňuje únavu a lieči kožu

Či už ju nazývate pŕhľava alebo žihľava, vedzte, že ide o jednu a tú istú rastlinku. Mimoriadne liečivú!

12.08.2014 06:00
shutterstock 124356559 Foto:
Žihľava.
debata

A preto ju neobchádzajte. Nedávajte jej najavo, že vám na dvore prekáža, naopak, buďte za ňu vďační, že tam narástla. Uvarte si z nej liečivý čaj. Lieči totiž skutočne všetko možné.

Nejde o burinu. Už v minulosti sa žihľava používala ako prostriedok proti jedom a páleniu. Starí liečitelia ju popŕhleným ľuďom odporúčali podľa hesla „klin sa klinom vybíja“, keď im kázali vypiť pŕhľavovú šťavu. A po pŕhlení nebude ani stopy. Svoje využitie si našla aj pri tkaní – prišlo sa totiž na to, že tkaniny z nej sú odolnejšie ako tie z konope, konkuruje aj vlne, čo sa týka schopnosti hriatia a jemnosti zas bavlne.

Kým mladé listy, vhodné na šaláty a čaj, odporúčajú bylinkári zbierať od marca do júna, kvitnúcu vňať zas v strede leta. Využiť sa dajú koncom augusta aj semená, pričom koreň proti ochoreniam prostaty a pri dráždivom močovom mechúri je najkvalitnejší v októbri.

Čo lieči
Vňaťou pŕhľavy podporíte látkovú premenu, vylúčite kyselinu močovú. Močové cesty a kožné choroby – pri týchto ochoreniach sa žihľava skutočne môže realizovať. Na to sa spoľahnite. Aby toho nebolo málo, ukázalo sa, že nápomocná je aj pri krvotvorbe a anémii. Už naše staré mamky ju uctievali ako liek proti reume, čo výskum aj potvrdil – skutočne pôsobí nielen protizápalovo, ale aj protireumaticky.

Žihľava pomôže aj unaveným ľuďom znova sa dostať do formy, pretože organizmus posilní. Mať ju po ruke sa oplatí aj v klimaktériu a problémoch s ním spojených, ale tiež pred pôrodom. Stále je reč o listoch. Ale napríklad koreň pôsobí protizápalovo a pri ochoreniach prostaty sa odporúča čaj z neho užívať ho dlhodobo.

Čaj z lístkov
Dve čajové lyžičky čerstvých alebo sušených lístkov žihľavy zalejte 150 ml vriacej vody a potom nechajte desať minút lúhovať. Vypite jednu šálku každý deň. Dobrý proti únave.

Čaj z koreňa
Žihľavové korene nadrobno nasekajte, aby ste mali za jednu lyžičku. Zalejte ich šálkou studenej vody, ktorú uvediete do varu. Následne lúhujte desať minút, potom preceďte. Ak vás trápi citlivý močový mechúr alebo nezhubná zväčšená prostata, pite trikrát denne jednu šálku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #močový mechúr #žihľava #pŕhľava #látková premena #kyselina močová